Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Malček slabo vidi

Vprašanje: Imam triletnega sina. Zanima me naslednje: kdaj zagotovo ugotovimo, ali otrok dobro oziroma slabo vidi? Na sistematskem pregledu je sin dobil napotnico za okulista. 

Se lahko zgodi, da bo že pri treh letih dobil očala, če bo to potrebno? Ne opažam, da ne bi videl, a na sistematskem pregledu spodnjih treh vrstic ni videl.


Preden otrok sodeluje
Pediatri ob sistematskih pregledih sledimo otrokov vid že od pregleda novorojenčka dalje. Do teh prvih izvidov pridemo posredno, preko spraševanja o opažanjih staršev, opazovanja otrokovih oči, razvoja živčevja in otrokovega vedenja.

Pri treh letih
Pri treh letih pa nastopi prvi pregled, ko nam otrok z odgovori lahko sam prispeva k preiskovanju ostrine vida. Ob vabilu na sistematski pregled mu namreč pošljemo tudi standardizirane sličice, ki si jih doma ob pomoči odraslih ogleda in jih po svoje poimenuje. Tako tudi laže prebrodi razne čustvene zavore ob pregledu pri zdravniku in bolje sodeluje. 
Če o rezultatu preiskave zaradi slabega sodelovanja otroka dvomimo, jo čez kakšen mesec ponovimo. Če pa so rezultati preiskav nedvoumni in kažejo na slabšo ostrino vida pri otroku, ga napotimo k okulistu na podrobnejši pregled in zdravljenje.

Vaši izvidi
Izvidi pri vašem sinu kažejo na skoraj 50 odstotkov slabšo ostrino vida od pričakovane, zato ga je zdravnik tudi poslal na nadaljnje preiskave. Če bo potrebno, bo deček dobila očala. Očala imajo tudi otroci, mlajši od treh let.

Ajda Cimperman, dr. med., spec. pediater
 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.