Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Gnojni meningitis pri dojenčku

Vprašanje: Moj trimesečni sin je zbolel za gnojnim meningitisom, verjetno meningokoknim. V porodnišnici je bil cepljen po programu, pri treh mesecih pa še proti Di-Te-Per ter Polio+Hib. 

Ker je zbolel pet dni po cepljenju, sklepam, da je v tem času izbruhnila prikrita bakterija – meningokok, ki jo je prejel v tem času ali pa že prej in se je izrazila ob porušenem obrambnem sistemu. Bolezen je napredovala zelo hitro, otrokovo stanje se je iz ure v uro slabšalo, zato je bil na intenzivni terapiji, kjer so ga z antibiotičnim zdravljenjem uspeli rešiti. 

V direktnem razmazu likvorja so bili vidni diplokoki, zato je bil postavljen sum na meningokokni meningitis. Žal na kulturo ni bil poslan, zaradi česar obstaja možnost, čeprav majhna, kot je rekel zdravnik, da je bil lahko tudi povzročitelj Haemophilus. 

Otrok je bil pred tem popolnoma zdrav, prav tako ni imunsko pomanjkljiv. Zanima me naslednje: Kako in kdaj naj ga naslednjič dam cepiti, oziroma ali naj ga sploh dam cepiti? 

Ali se mu bolezen lahko ponovi ali je sedaj bolj odporen proti tej bakteriji? Naj ga dam cepiti tudi proti meningokoknemu meningitisu? Ali smo domači s kemoprofilakso (rifampicin) izničili to bakterijo v sebi, če je bilo prisotna? Je možno, da jo dobi še enkrat od človeka, ki ne zboli in ni bil zaščiten, je pa v razmeroma tesnem stiku z otrokom? 

Ali je potrebno sedaj cepiti proti Hib ali pa je sedaj morda proti njemu odporen?Imunski sistem dojenčka še ni dozorel
Pišete, da vaš otrok ni imunsko pomanjkljiv, iz česar sklepam, da so bile pri njem opravljene preiskave za odkrivanje imunske pomanjkljivosti. Omenjene preiskave so sicer res lahko izključile imunsko pomanjkljivost, vendar pa imunski sistem dojenčka še ni dozorel, ampak dozoreva še mnogo mesecev po rojstvu, preden se lahko zoperstavi različnim mikrobom enakovredno kot imunski sistem odraslega človeka. Zato je prav obdobje dojenčka in majhnega otroka obdobje večjega tveganja za številna nalezljiva obolenja. Zlasti bakterijski meningitis je obolenje, ki pogosteje ogroža prav dojenčke.

Haemophilus influenzae b
Med številnimi možnimi povzročitelji bakterijskega meningitisa je pri otrocih, mlajših od 5 let, najpogostejši Haemophilus influenzae b (Hib). Več kot 2/3 obolelih je celo mlajših od 18 mesecev. Ker so zaradi počasne in šibke obrambne sposobnosti dojenčki bolj ogroženi, potek bolezni pa je težji in z zapleti, pričnemo otroke cepiti že zelo zgodaj. Pri nas je navada, da otroke cepimo po dopolnjenem tretjem mesecu starosti, ponekod v tujini pa začno s cepljenji še prej. 
Dojenček je dobro zaščiten šele 14 dni do en mesec po opravljenem tretjem cepljenju proti Hib. Vaš malček se je okužil že prej oziroma približno v istem obdobju, ko je prejel prvi odmerek cepiva, torej tedaj še ni bil zaščiten. Bolezni s cepivom ni mogel dobiti, ker je cepivo sestavljeno le iz prečiščenega PRP antigena (ki se nahaja v kapsuli bakterije) in ne iz celih bakterij. Le cela bakterija pa je sposobna povzročiti bolezen, ker se v organizmu razmnoži.

Ponovno cepljenje
Vaša skrb, da bo otrok ob naslednjem cepljenju ponovno zbolel za isto boleznijo, je neutemeljena. Tokratna bolezen je bila splet nesrečnih okoliščin, da se je otrok srečal z mikrobom, velike virulence mikroba in šibke obrambne sposobnosti organizma. Čeprav je otrok bolezen prebolel in tudi, če je povzročitelj morda res bil Hib, zaradi nezrelosti svojega imunskega sistema ni razvil zadostne odpornosti. Vsem otrokom, ki so Hib meningitis preboleli pred drugim letom starosti, priporočamo, da opravijo še cepljenje proti Hib. Cepljenje vašega malčka lahko nadaljujete po končanem obdobju rekonvalescence, to je 2 do 3 mesece po končanem zdravljenju.

Ponovna okužba
Antibiotik rifampicin odstrani meningokok ali Hib iz nosno žrelnega prostora pri nosilcih, zato se tudi uporablja za profilakso. Če ste bili nosilci, ste z rifampicinom te mikrobe iz žrela skoraj zanesljivo odstranili. Seveda se vaš otrok čez čas lahko ponovno okuži s Hib ali meningokokom od nekoga, ki je nosilec, vendar pa je malo verjetno, da bo ponovno zbolel. Ponavljajoče tovrstne okužbe (bakterijski meningitisi) so izjemno redke in se večinoma pojavljajo le pri ljudeh s pomanjkljivostjo v imunskem sistemu.

prim. mag. Breda Zakotnik, dr. med, spec. pediatrije

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.