Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Šum na srcu pri malčku

Vprašanje: Imam sina, starega 15 mesecev. Pri rednem pregledu ob enem letu je zdravnica ugotovila, da ima šum na srcu. 

Čeprav naju je poslala na nadaljnje preiskave (nanje je treba kar nekaj časa čakati) me vseeno zanima, kako resna stvar je šum na srcu pri majhnem otroku?

 

Kdaj slišimo šum na srcu?
Ponavadi se kri pretaka skozi srce brez šumov. Tedaj slišimo le tri tone. Šum slišimo, kadar pride do kakršnekoli turbulence ali motnje v pretoku skozi srce. Ugotavljamo, da se pri približno polovici novorojenčkov in pri 30 odstotkih otrok sliši šum na srcu. Ti šumi večinoma niso znak srčne napake ali bolezni na srcu in v otroštvu izzvenijo. Imenujemo jih nedolžne ali funkcionalne šume, ki se od organskih šumov ločijo glede na odsotnost drugih kliničnih, sonografskih, rentgenskih in elektrokardiografskih nenormalnosti.

Znaki nedolžnega srčnega šuma

Otrok z nedolžnim srčnim šumom povsem normalno raste in se razvija, njegova koža in sluznice so normalne, rožnate barve, otrok ne pomodreva ob naporu, na primer, ob hranjenju, ob joku, ob telovadbi. Nedolžni srčni šumi ne potrebujejo nobenega zdravljenja ali kakršnegakoli omejevanja v otrokovem življenju.

Kadar smo v dvomu
Večino nedolžnih šumov lahko diagnosticira otrokov pediater s pomočjo razgovora s starši, s pregledom in poslušanjem otrokovega srca. Kadar pa je v dilemi, pediater pošlje otroka še na dodaten pregled in morebitne preiskave k otroškemu kardiologu. 

Nedolžni šum
Glede na vsebino vašega pisma je zelo možno, da gre pri vašemu otroku za nedolžen šum na srcu, ki ga bo vaš pediater spremljal ob rednih sistematičnih pregledih. Vaš otrok predvidoma ne kaže nobenih znakov, ki bi govorili za organsko srčno napako. Zato je vaš pediater predpostavil, da pregled pri kardiologu ni nujen in ste lahko do pregleda povsem brez skrbi. Vse ostalo vam bo razložil kardiolog po pregledu in morebitnih preiskavah. 

Vesna Plevnik Vodušek, dr. med. spec. pediatrije

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.