Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Malček noče uporabljati roke

Vprašanje: Zakaj otrok, ki je ravnokar shodil, nenadoma noče več uporablja zgornje okončine? Nekaj je narobe z mojo hčerko, pa ne vem, kako bi ji pomagala. 

Noče niti prijeti igrače, ki ji jo ponujam. Je slabe volje in veliko joka.

 


Možni vzroki
Obstajajo številni razlogi za to, da otrok, ki je ravnokar shodil, ne more ali ne želi uporabljati zgornjega uda oziroma roke v širšem smislu. Najprej je potrebno ugotoviti, če ni morda vzrok poškodba. Morda se je otrok poškodoval, ampak tega ni nihče opazil. Poiskati moramo morebitne podplutbe in mesta lokalne in velike bolečnosti. Pomisliti moramo predvsem na zlom ključnice, ki včasih ni zelo očiten. Poškodba nadlaktnice (običajno tik nad komolcem) je običajno povsem očitna tudi laiku. 

Potrebno je ugotoviti, ali ima otrok vročino, ali ga boli grlo ali morda uho, ali kašlja. Zdravnik bo pomislil na različne oblike vnetja (bakterijsko ali revmatično) v predelu rame, komolca ali zapestja. Predlagal bo pregled krvi, včasih pa je potrebno opraviti tudi rentgensko slikanje ali ultrazvočno preiskavo. Priporočljiv je tudi nevrološki pregled, ki lahko odkrije sicer zelo redke, ampak možne bolezni: mišične bolezni, vnetja živcev, tumorje, razvojne anomalije ali cerebralno paralizo.

Potegnjen komolec?
Pomisliti je potrebno tudi na "potegnjen komolec" (pulled elbow). Ta nastane takrat, ko otrokovo roko na hitro obrnemo z dlanjo navzgor in istočasno močno potegnemo in pri tem na hitro iztegnemo komolec, kar se zgodi običajno, kadar je otrok nemiren ali neubogljiv, lahko pa tudi pri zelo nerodnem oblačenju otroka. Zaradi močnega potega v opisanem položaju se poškoduje ligament, ki obkroža glavico koželjnice v komolcu, otrok pa zaradi bolečin ne želi pokrčiti komolca, temveč mu roka pri hoji prosto visi ob telesu. V nekaterih primerih je potrebna tudi zdravniška pomoč: potrebno je namreč izvesti poseben manever, ki spravi poškodovani ligament na staro mesto. Vsekakor se z otrokom oglasite pri zdravniku.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped višji svetnik

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.