Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Transfuzija krvi pri otroku

Vprašanje: Sedemmesečna hčerka ima prirojeno srčno hibo in bo kmalu drugič operirana. Prvo operacijo je bilo nujno opraviti hitro. Ob tem zdravljenju je dobila šest različnih krvnih pripravkov - domnevam, da od različnih krvodajalcev (kri, plazmo, zgoščene eritrocite). 

Zanima me, ali je pri nas možna transfuzija krvi od staršev? S hčerko imava namreč enako krvno skupino. Vem, da kri pri nas skrbno testirajo, pa vendar je verjetno možno s transfuzijo dobiti povzročitelje bolezni, proti katerim pač še ne testirajo, ker bolezni ne poznamo ali je pri nas zelo redka. 

Koliko časa mora miniti od okužbe z virusom HIV in s hepatitisom, da so testi pozitivni? Ali je možno, da se krvodajalec včeraj nevede okuži, danes pa daruje kri - se v krvi to že odkrije? V katerih primerih je možna avtotransfuzija? Kaj menite o operacijah brez transfuzije?

 


Možni zapleti

V kolikor se vajini krvni skupini ujemata v vseh potrebnih parametrih, ste kot mama seveda lahko dajalec krvi svojemu otroku. Res pa je, da po zadnjih podatkih tudi v svetu take transfuzije opuščajo, ker je možno pogostejše pojavljanje imunskih zapletov ob transfuziji. Na primer, med nosečnostjo s tem otrokom je pri materi prišlo do senzibilizacije na otrokove rdeče krvničke.

Tveganje za prenos
Tveganje za prenos virusa HIV s transfuzijo je ocenjeno na 1: 300.000 do 1: 1.000.000 prejemnikov, za hepatitis pa 1: 3.000 do 1 : 5.000. V teh številkah je zajeto tudi tako imenovano diagnostično okno, to je čas, ko se krvodajalec nevede okuži in medtem že daruje kri, v kateri pa okužbe še ni možno z danes znanimi postopki odkriti.

Avtotransfuzija ne pride v poštev
Pri tako majhnem otroku, pri katerem je predvidena tako obsežna operacija in zato možna tudi precejšnja količina krvi, potrebne za transfuzijo, avtotransfuzija ne pride v poštev. O tehnikah operacij brez transfuzij pa bi morali govoriti s kirurgom, vendar je gotovo tudi pri teh operacijah tveganje, da bo transfuzija vendarle potrebna.

Ajda Cimperman, dr. med., spec. pediatrije

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.