Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Transfuzija krvi pri otroku

Vprašanje: Sedemmesečna hčerka ima prirojeno srčno hibo in bo kmalu drugič operirana. Prvo operacijo je bilo nujno opraviti hitro. Ob tem zdravljenju je dobila šest različnih krvnih pripravkov - domnevam, da od različnih krvodajalcev (kri, plazmo, zgoščene eritrocite). 

Zanima me, ali je pri nas možna transfuzija krvi od staršev? S hčerko imava namreč enako krvno skupino. Vem, da kri pri nas skrbno testirajo, pa vendar je verjetno možno s transfuzijo dobiti povzročitelje bolezni, proti katerim pač še ne testirajo, ker bolezni ne poznamo ali je pri nas zelo redka. 

Koliko časa mora miniti od okužbe z virusom HIV in s hepatitisom, da so testi pozitivni? Ali je možno, da se krvodajalec včeraj nevede okuži, danes pa daruje kri - se v krvi to že odkrije? V katerih primerih je možna avtotransfuzija? Kaj menite o operacijah brez transfuzije?

 


Možni zapleti

V kolikor se vajini krvni skupini ujemata v vseh potrebnih parametrih, ste kot mama seveda lahko dajalec krvi svojemu otroku. Res pa je, da po zadnjih podatkih tudi v svetu take transfuzije opuščajo, ker je možno pogostejše pojavljanje imunskih zapletov ob transfuziji. Na primer, med nosečnostjo s tem otrokom je pri materi prišlo do senzibilizacije na otrokove rdeče krvničke.

Tveganje za prenos
Tveganje za prenos virusa HIV s transfuzijo je ocenjeno na 1: 300.000 do 1: 1.000.000 prejemnikov, za hepatitis pa 1: 3.000 do 1 : 5.000. V teh številkah je zajeto tudi tako imenovano diagnostično okno, to je čas, ko se krvodajalec nevede okuži in medtem že daruje kri, v kateri pa okužbe še ni možno z danes znanimi postopki odkriti.

Avtotransfuzija ne pride v poštev
Pri tako majhnem otroku, pri katerem je predvidena tako obsežna operacija in zato možna tudi precejšnja količina krvi, potrebne za transfuzijo, avtotransfuzija ne pride v poštev. O tehnikah operacij brez transfuzij pa bi morali govoriti s kirurgom, vendar je gotovo tudi pri teh operacijah tveganje, da bo transfuzija vendarle potrebna.

Ajda Cimperman, dr. med., spec. pediatrije

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.