Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Medenična vstava in hoja

Vprašanje: Moja devetmesečna hčerka je bila rojena s carskim rezom, dva tedna prezgodaj, ležala pa je v medenični vstavi. Sicer je zdrava, pri šestih mesecih je imela nazadnje ultrazvočni pregled, ki je bil normalen. 

Sedaj opažam, da pri hoji stopali nepravilno postavlja na tla in se spotika. Pri hoji ji pomagamo tako, da jo držimo za roki. Skrbi me, če je z njenimi kolki vse v redu, ali če morda ni kaj narobe s stopali.

 


Hoja je zapleten proces

Iz vašega vprašanja in tudi iz otrokove starosti sledi, da vaša punčka še ni samostojno shodila. Mislim, da je to glavni razlog, da pri poskusu hoje nogi nepravilno obremenjuje. Vzorec hoje pri njej namreč še ni povsem razvit. Hoja je izredno zapleten proces, ki ga ne moremo pospešiti. Običajno otroci shodijo okrog enega leta, nekateri že prej, nekateri pa šele v osemnajstem mesecu. Velja pravilo, da sicer zdravi otroci lahko shodijo najkasneje z osemnajstim mesecem. Če so otroci sicer zdravi, kasneje med tistimi, ki so shodili prej, in tistimi, ki so shodili kasneje, ni nikakršnih razlik v motoričnem razvoju.

Medenična vstava
Sama medenična vstava prav gotovo nima nikakršnega vpliva na vaša opažanja. Zaradi medenične vstave je kolk najpogosteje le nekoliko slabše razvit (ne pa tudi izpahnjen), to pa pride do izraza običajno šele okrog 30. ali 40. leta, ko se zaradi prevelikih obremenitev sklepnega hrustanca pojavijo bolečine in šepanje.

Otrok naj se plazi
Priporočam vam torej, da otroka pri njegovih poskusih hoje ne držite za roki, temveč ga pustite, da se plazi, kolikor pač želi. V kolikor bi tudi pri samostojni hoji obračal stopali navznoter, pa je potrebno ugotoviti vzrok in v tem primeru priporočam pregled pri ustreznem specialistu.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped višji svetnik

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.