Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Vročinski krči pri otroku

Vprašanje: Moj dveinpolletni sin je nenadoma dobil vročinske krče. Zame je bil to zelo velik šok. Kaj pravzaprav so vročinski krči pri majhnih otrocih in kako naj ravnam z otrokom?

 


Pojavijo se med 6. mesecem in 3. letom

Vročinski krči se pojavijo približno pri 3% otrok, najpogosteje med 6. mesecem in 3. letom starosti, pa tudi do 6. leta starosti. Gre za nenadno motnjo delovanja osrednjega živčevja, ponavadi v povezavi s čezmernim proženjem temeljne živčne celice nevrona. Vročinski krč je tisti, ki ga ne povzročata meningitis ali encefalitis. Otrok je videti brez daha, modrikast, otrdel ali povsem ohlapen, oči ima obrnjene navzgor, telo ali udje se mu stresajo, ima vročino, včasih dobi pene na usta ali se polula, po krčih pa je zelo zaspan.

Minejo sami od sebe
V nasprotju z grdim videzom želim poudariti benigno, to je, dobro naravo poteka vročinskih krčev. V veliki večini minejo sami od sebe in se ne ponovijo. Ni razloga, da s takim otrokom ne bi ravnali karseda normalno. Seveda ga lahko vodimo tudi v vrtec. Strokovnjaki so opazili, da je verjetnost ponovitve večja, če so se krči pojavili ob le zmerno zvišani telesni temperaturi, če so se pojavili na začetku, v prvih 24 urah, bolezni, če je bližnji otrokov sorodnik tudi imel vročinske krče ali pa je otrok star manj kot 18 mesecev. Ob navzočnosti vseh treh dejavnikov tveganja je možnost ponovitve kar 75%, če pa ni navzoč noben izmed teh dejavnikov, je možnost ponovitve le 10%.

Tveganje razvoja epilepsije
Tveganje razvoja epilepsije po enkratnih vročinskih krčih je le 2% do 4%. Tveganje je večje pri tistih krčih, ki zajamejo le del telesa, so daljši od 30 minut ali pa se ponovijo v času iste bolezni, pa tudi pri otroku, ki ima druge nenormalnosti razvoja živčevja ali bližnjega sorodnika z epilepsijo.

Preprečevanje vročinskih krčev
Cilj je preprečevanje vročinskih krčev, zato so starši otrok, pri katerih so se vročinski krči že pojavili, temeljito poučeni o znižanju vročine z zdravilom in s kopeljo, vedno pa imajo pri roki tudi zdravilo za vbrizganje v zadnjično odprtino, to je rektalni diazepam. Preprečevalno dajanje zdravil proti epilepsiji se ni izkazalo kot koristno, zato jih otroški nevrologi sedaj zapišejo le izjemoma.

Ajda Cimperman, dr. med., specialistka pediatrije
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.