Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Bolečine v kolku pri štiriletniku

Vprašanje: Imam sina, starega 4 leta. Je povsem zdrav, občasno pa toži zaradi bolečin v dimljah oziroma v desnem kolku. Enkrat sva bila zaradi tega že pri zdravnici, ki je predpisala Panadon sirup. Po nekaj dnevih so bolečine res popustile. 

Zanima me, ali lahko ta bolezen zapusti kakšne posledice, oziroma če je potreben pregled pri ortopedu?

 

Pogoste bolečine od 3. do 5. leta

Bolečine v kolku, ki so pogosto povezane tudi s šepanjem, so pri otrocih v obdobju tretjega do sedmega leta starosti dokaj pogoste. Najpogostejša je lažja oblika vnetja v kolčnem sklepu, ki jo imenujemo prehodno vnetje ali sinovitis (vnetje notranje ovojnice sklepa). Pri tej obliki pride iz neznanega razloga ali včasih tudi istočasno s prehladno boleznijo do izliva tekočine v sklep. Sklep je zato nadražen, posledica pa je bolečina, omejena gibljivost in šepanje. 
Diagnozo je mogoče postaviti s pregledom in z ultrazvočno preiskavo. Pogosto otroka za nekaj dni sprejmemo na kliniko, mnoge zelo lahke oblike pa v bistvu ostanejo neopažene. Mislim, da je tudi vaš sin imel tako obliko in v tem primeru je vaša zdravnica ravnala povsem pravilno. Posledic v tem primeru ne bo.

Večtedensko šepanje
Šepanje in bolečine v kolku pa so lahko tudi posledica nekaterih drugih bolezni, ki pa potekajo težje in običajno puščajo posledice. Večtedensko šepanje z bolečinami v kolku lahko pomeni tudi začetek Perthesove bolezni, kjer nastane kostni infarkt glavice stegnenice. Ta bolezen traja nekaj let, zdravimo jo z razbremenjevanjem s pomočjo bergel, pogosto pa je potrebna tudi operacija.
Pri dolgotrajnejšem šepanju je potrebno pomisliti tudi na revmatsko vnetje (juvenilni revmatoidni artritis), ki je tudi dolgotrajna bolezen in je njen potek včasih prav težak.
Šepanje in bolečine v kolku je torej potrebno jemati resno in v vsakem primeru priporočam pregled pri otroškem zdravniku, ki bo prav gotovo znal oceniti, ali potreben tudi pregled pri otroškem ortopedu.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped višji svetnik

Teme

  • 13.01.15@19:02:01
    Pozdravljeni....imam dva sinova (6 in 3 leta)...večji je imej tekočino v kolku lani v decembru 13ml na levi strani, bolečine in ni mogo hoditi....en teden je preležal (res strogo se je držal) in hodil po bergli do wc-ja in se je zadeva porihtala....zdravnica je rekla, da je do tega prišlo ker baje ni dobro prebolel bolezni.....zdaj je minil mesec dni in se je zadeva pojavila pri manjšemu bratecu...začel je šepat, ni tožil po bolečinah tudi ko si ga vprašal je rekel, da ne boli....na UZ so ugotovili 7.7ml ampak on ima to na obeh straneh....zdaj bi imel nekaj vprašanj in bi prosil za odgovore....ker bratec prej ni kazal bolezenskih znakov že več mesecev (niti iz nosa mu ni teklo) zakaj se je zadeva pojavila pri manjšemu bratecu? Ena prijateljica trdi da je za to krivo kravje mleko oz. uživanje mlečnih izdelkov....mene pa zanima če obstaja kakšna povezava med mlekom in problemom pri mojih otrokih?drugače ne kažeta znakov alergije na mleko (driska, bruhanje, izpuščaji)....in še to....kaj je možno to če otrok hitreje raste, da pride do teh težav/problemov....manjši je bil na sistematskem pri 3 letih 17cm višji od povprečnega 3 leta starega otroka(90-92)....meril je v višino 109cm pri 3 letih....sedaj je mlajši star malo več kod 3,5let če sem natančen :)
    Hvala za odgovore in lp
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.