Novice

Jesenska številka Pikapolonice že v prodaji!

Jesenska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Prirojeni izpah kolka

Vprašanje: Pri šestih tednih starosti so pri moji hčerki z ultrazvokom ugotovili, da sta kolka nenormalna. Po navodilu zdravnice sem kolka široko povijala, pri štirih mesecih pa sta bila kolka na ultrazvoku normalna.

Sedaj nimam več kontrole, skrbi pa me, ali je s kolkom res vse v redu, saj je bila moja hčerka rojena v medenični vstavi, moji mami pa so zaradi obrabe vstavili umetni kolk.

 


Stopnje izpaha


Ob rojstvu
pri približno 2,5% otrok opažamo, da sta kolka izpahljiva. Te otroke takoj pregleda otroški ortoped, ki opravi tudi ultrazvok. Pri teh otrocih se kolka kmalu stabilizirata, nekaj mesecev pa je potem potrebno nositi posebno opornico, ki kolka drži v razširjenem in zakrčenem položaju. 

Pri manjši skupini otrok
pa poleg nestabilnosti po rojstvu z ultrazvokom opažamo tudi slabo razvitost kolčne čašice, kar predstavlja prvo stopnjo na poti do kolčnega izpaha. 

Druga in tretja stopnja
prirojenega izpaha kolka pa je delen ali celoten izpah kolčne glavice. Pri popolnem izpahu kolčna glavica ne leži več v čašici, temveč leži izpahnjena ob medenici. V tem primeru je noga krajša, kožne gubice v presredku nesimetrične, gibanje pa je omejeno. Otrok zaradi tega nima nobenih bolečin. Pogosto je potrebno otroka sprejeti na kliniko in včasih celo operirati. Število takih otrok zaradi uspešne preventive v zadnjih letih močno upada. Zdravljenje prirojenega izpaha kolka v Sloveniji je na zelo visoki ravni, saj smo med državami z najmanjšim odstotkom te bolezni. Zato bi priporočal, da upoštevate navodila zdravnika, ki bo v dvomljivih primerih brez dvoma priporočal še posvet pri otroškem ortopedu.

Kontrola stanja 
Kolka, ki sta pri rojstvu normalna, pri šestih tednih pa ultrazvočno ne povsem v redu, pri štirih mesecih pa normalna, pravzaprav ni potrebno več kontrolirati. V kolikor pa je izpah v družini ali je prisoten kakšen rizični dejavnik (medenična vstava, prvorojenec, omejena gibljivost) pa v starosti enega leta in pol priporočam še rentgensko slikanje.

Težave v srednjih letih
Slaba razvitost kolka, ki sicer ni izpahnjen, v mladosti ne povzroča nikakršnih težav: otrok normalno shodi in ne šepa. Problemi pa lahko nastopijo v srednjih letih, ko zaradi prevelikih obremenitev nastane obraba kolka s šepanjem, bolečinami in slabšo gibljivostjo. Pogosto je potrebna vstavitev umetnega kolka.

doc. dr. Vane Antolič, dr. med., ortoped

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.