Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Laringitis pri dojenčku

Vprašanje: Hči bo kmalu stara devet mesecev. Doslej je bila zdrava in ni bilo težav. Potem smo bili vsi prehlajeni, otrok pa se je ponoči zbudil z jokom in hlastal za zrakom. Na kliniki za otorinolaringologijo je ostala tri dni, z diagnozo laringitis. 

Kaj je to? Vem samo, da v grlu nekaj zateče in otroku grozi nevarnost zadušitve. Ali mi lahko svetujete, kako naj preprečim, da bi se težava ponavljala? Pri pediatrinji sem dobila inhalator in sirup, s katerima začnem terapijo ob prvih znakih prehlada. 

Ali s tem lahko preprečim odhod v bolnišnico ali pomaga le pri bolj nežni obliki laringitisa?

 

Subglotisni laringitisi ali psevdokrup
Opisali ste znake subglotisnega laringitisa ali psevdokrupa. Nastane ob virusni okužbi glasilk, ki zatečeta, traja pa običajno pet do šest dni in se največkrat poslabša ponoči. Potek je lahko blag ali zelo hud. 

Prva pomoč doma
Prva pomoč doma je vdihovanje tople pare pod dežnikom ali v kopalnici ali preko vlažilca zraka. Tudi sicer naj bo zrak v otroški spalnici dovolj vlažen. Zasušeno sluz v dihalih pomagajo sprostiti tople pijače. Zdravila pri blagih in zmernih napadih niso preveč uspešna. Pri otrocih s ponavljajočimi se težjimi napadi svetujemo tablete kortikosteroidov. 

Kdaj k zdravniku?

Vsekakor vam svetujem pregled pri zdravniku, če kljub ukrepom prve pomoči otrok postaja modrikast, vse težje diha, je apatičen, se močno slini ali težko požira, ali ima visoko vročino.

Ajda Cimperman, dr. med., spec. pediatrije

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.