Novice

Jesenska številka Pikapolonice že v prodaji!

Jesenska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Ploski stopali pri otroku

Vprašanje: Moj triletni sin ima ploski stopali. Zanima me, ali je potrebna nošnja posebnih vložkov ali čevljev, kajti želela bi, da se stopali razvijeta čim bolj normalno.

 


Stopalo se razvija

Plosko stopalo pomeni, da je notranji vzdolžni stopalni lok znižan. To lahko ugotovimo tako, da otrok stopi na poseben aparat, ki ga imenujemo pedoskop. Omeniti je potrebno, da je brez tega aparata včasih težko ugotavljati, ali gre za pravo ali le za navidezno ploskost. Stopalni lok se razvija lahko tudi do 12. leta, zato je pogostnost ploskih stopal pri otrocih večja kot pri odraslih. Čevlji, vložki in drugi posebni ortopedski pripomočki nimajo nikakršnega vpliva na razvoj stopalnih lokov. Celo nasprotno, obstajajo podatki, da ga celo zavirajo.

Otroci naj bodo bosi
Stopalo se najbolje razvija, če je boso, čevlji pa naj bodo čim bolj udobni, iz primernih materialov in čim bolj podobni nogi. Omeniti je potrebno še, da ima približno 20% odraslih ploski stopali in da je večina brez težav. V kolikor se pojavijo bolečine ali druge težave, je potreben pregled pri ortopedu. Prav tako priporočam pregled pri ortopedu, v kolikor ima otrok pri hoji bolečine v stopalih oziroma kakršne koli druge težave.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped višji svetnik

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.