Novice

Jesenska številka Pikapolonice že v prodaji!

Jesenska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Bolečine v križu pri otroku

Vprašanje: Spoštovani zdravnik, dovolite mi, da povprašam v zvezi z bolečinami v križu, ki jih ima moja punčka zadnjih nekaj mesecev. Stara je šest let in pol, kolesari, začela je igrati tenis in je nasploh zelo aktivna in živahna. 

Slišala sem, da so tovrstne bolečine pri otrocih dokaj pogoste, vseeno pa me zanima, ali je lahko toliko aktivna oziroma ali bi bilo bolje, če bi se začela ukvarjati s kakšnim drugim športom.

 


Obravnavajte jo resno
Bolečine v križu so pri otrocih razmeroma pogoste. Velja pravilo, da je potrebno te bolečine obravnavati resno in resneje kot pri odraslih. Pri odraslih je res najpogostejši razlog pomanjkanje gibanja in nezdravo življenje, pri otrocih pa so bolečine lahko tudi zaradi bolj zaskrbljujočih razlogov. Po drugi strani pa je tudi res, da v veliki večini primerov ne najdemo razloga za bolečine. V tem primeru smo seveda vsi lahko veseli, kajti z diagnostiko namreč želimo predvsem izključiti resnejše razloge.

Analiza bolečine
Ob nastanku bolečin najprej analizamo nastanek bolečine: ali je bil na hitro, morda pri določenem gibu, ali je nastajal počasi, brez očitnega razloga in poškodbe, ter kdaj je prisotna bolečina. Poskušamo oceniti njeno intenziteto in dnevno ter tedensko trajanje. Zanima nas tudi, ali je predvsem moteča (otrok se kljub bolečini lahko normalno giblje), ali je morda inhibirajoča (otrok mora mirovati). Pomemben podatek je tudi, če je prisotna tudi v mirovanju in če je morda povezana tudi s povišano temperaturo in drugimi znaki splošne prizadetosti, na primer, utrujenost, hujšanje, slabost, glavobol.

Če ne mine po nekaj dnevih
Po izkušnjah večina bolečin v križu pri otroku po nekaj dnevih mine. V kolikor ne minejo, je potrebno začeti iskati vzrok in istočasno začeti zdravljenje v skladu s težavami. Diagnostika je stopenjska, od najbolj enostavnih do zapletenih in takih, za katere je potrebno otroka sprejeti v bolnico. Od resnejših razlogov za bolečino v križu naj od ortopedskih vzrokov omenim posebno obliko benignega kostnega tumorja, vnetje medvretenčne ploščice in nezaraslost vretenčnega loka.

Možni so drugi vzroki
Pri bolečinah v križu moramo vedno misliti tudi na druge bolezni, ki lahko sevajo bolečino v predel križa. Tu naj omenim predvsem ledvične bolezni in tudi nekatere druge bolezni notranjih organov. Želel bi omeniti, da so bolečine v križu lahko tudi posledica napačnega treniranja, preslabe kondicije in tehnike. Kadar sumimo, da je to vzrok bolečinam, je potrebno najprej izločiti ortopedske in druge bolezni, potem pa je potreben posvet. Najbolje je, da ga opravite pri ortopedu, ki sodeluje s posebnim strokovnjakom za športno treniranje.

prof. dr. Vane Antolič, ortoped višji svetnik

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.