Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Uši in podančice

Piše: Ajda Cimperman, dr. med. specialistka pediatrije

 

Uši in podančice so človeški paraziti, s katerimi se pogosto okužijo otroci, ki se zadržujejo v večjih skupinah in v natrpanih prostorih. Okužbi otroka pogosto sledi okužba drugih družinskih članov in otrok, ki so v tesnem stiku z okuženim otrokom. Zato je v družini potrebno zdravljenje in poudarjeni higienski ukrepi, pri obeh okužbah pa je potrebno obvestiti tudi otrokov vrtec ali šolo.

Naglavna uš

Naglavna uš je parazit, ki pri človeku povzroča nalezljivo kožno bolezen. Prenaša se preko tesnega osebnega stika, obleke, posteljnine, klobukov, krtač in glavnikov. Za preživetje je odvisna od gostiteljeve krvi v koži lasišča. Človeških uši živali ne prenašajo. Uši ne skačejo z osebe na osebo. Brez gostitelja ne preživijo več kot deset dni, paraziti na predmetih so tako večinoma poginuli. Človeka zapustijo, če ima povišano telesno temperaturo. Pojavljajo se najpogosteje pri natrpanih skupinah s slabšo higieno, torej v vrtcih, šolah, internatih, vojašnicah.
Inkubacijska doba traja osem do devet dni pri sobni temperaturi. Samica izleže jajčeca - gnide, ki jih čvrsto prilepi na lase, kjer jih vidimo kot drobne, pol milimetra velike, svetle pike tik ob lasišču. Delci, ki so od lasišča bolj oddaljeni, so najverjetneje poginuli in so se odmaknili zaradi rasti las. Jajčeca lahko ostanejo speča celo do 35 dni. V odraslo žival se razvijejo v 10 do 15 dneh in preživijo običajno 30 dni. Piki uši povzročajo srbenje lasišča, najpogosteje za ušesi in nad tilnikom. Pri napredovali obliki lahko na lasišču vidimo okužene opraskanine in povečane področne bezgavke.

Kako odstranimo uši?

Pri zdravljenju je pomemben postopek: lase prečešemo z gostim glavnikom nad belim papirjem. Uši odpadejo z glave; gnide pa ostanejo prilepljene na lase. Lažje se sprostijo, če lase omočimo s polovično raztopino kisa. Otrokovo glavo položimo na brisačo v svojem naročju in vsako posamezno gnido odstranimo s prsti. Nato lase umijemo s šamponom proti ušem. Pri tem natančno upoštevamo priložena navodila. Posušene lase še enkrat pregledamo in odstranimo preostale gnide. Postopek čez en teden ponovimo, ker s tem uničimo vse razvojne oblike parazita. Striženje las ni potrebno.
Ne pretiravajte z zdravljenjem, saj kemično draženje lasišča zaradi šampona ali preobčutljivosti na pike uši lahko povzroča prav tako srbenje in ga napačno razlagamo kot neuspešno zdravljenje. Pomembno je zdraviti res vse družinske člane in vse vrstnike, ki so v stiku z otrokom. Proti srbenju je v res hudih primerih potrebno uporabiti antihistaminik, okužene oblike pa po navodilih zdravnika zdravimo podobno kot impetigo.
Ne izmenjujte si glavnikov, krtač, pokrival in blazin. Predmete operite z vročo vodo in šamponom proti ušem, blago prelikajte. V tistem tednu dnevno zamenjajte posteljnino. Blago, ki ga ne smejo čistiti niti v čistilnici, zavijte v plastično vrečo za 35 dni. Na bolezen opozorite vzgojiteljico v vrtcu oziroma učiteljico v šoli, saj je pomembno zdraviti vse stike, tudi če ni vidnih uši, imajo pa znake srbenja ali rdečice lasišča. Otrok se lahko vrne v skupino po prvem zdravljenju s šamponom in ročnem odstranjevanju gnid.

Podančice

Podančice so najpogostejši črevesni paraziti, ki povzročajo sicer na splošno nenevarno, a nalezljivo črevesno bolezen. Te gliste so dolge približno pol centimetra. Zaužita jajčeca se izležejo v dvanajsterniku, zorijo v tankem črevesu in se razmnožujejo v debelem črevesu. Gliste se nato naselijo v zadnjiku in odlagajo jajčeca v gube zadnjične odprtine. Le-ta postanejo kužna v dveh do štirih urah. Celoten krog od zaužitja jajčec do njihovega odlaganja na zadnjiku ­traja štiri do šest tednov. Pogosta je samookužba iste osebe: otrok se praska po zadnjiku, si zanese jajčeca pod nohte in daje neumite prste v usta. Prenašajo se torej preko rok, zamazanih z blatom. Inkubacijska doba traja tri do šest tednov. Za te vrste glist mačke in psi niso prenašalci.
Okuženi čuti srbenje okrog zadnjika, posebno ponoči. Mlajši otroci so ponoči nemirni. Deklice lahko srbi tudi spolovilo. Ob opazovanju zadnjične odprtine lahko vidimo jajčeca ali pol do en centimeter velike gliste, razpraskano kožo ali vneto spolovilo. Zelo redko se pojavijo znaki vnetega slepiča. Dokažemo jih lahko z opazovanjem zadnjičnega brisa pod mikroskopom. Uporabimo prozoren selotejp, ki ga z rokavicami pritisnemo na neumito kožo zadnjične odprtine, najbolje zjutraj.
Selotejp nato prilepimo na objektno stekelce in ga dostavimo v laboratorij.

Zdravljenje podančic

Bolezen zdravimo s sirupom ali tabletami, ki jih predpiše zdravnik. Zdravimo vse družinske člane hkrati, razen nosečnic in otrok, mlajših od dveh let. Zaradi razdražene zadnjične odprtine naredimo tako imenovane sedeče kopeli. Zdravilo uniči ličinke in odrasle gliste, ne pa jajčec. Zato moramo zdravljenje čez dva do tri tedne ponoviti. Stranski učinki zdravila so lahko bolečine v trebuhu ali driska. Uspešnost zdravljenja je 95%.
Za preprečevanje samookužbe moramo nujno upoštevati naslednja navodila: dnevno prhanje, umivanje rok po uporabi stranišča in pred jedjo, kratki in čisti nohti, bombažno spodnje perilo, ki ga dnevno menjamo. V času zdravljenja dnevno menjajmo tudi posteljnino in čistimo stranišče z razkužilom. Perilo in posteljnino perimo na programu za kuhanje. Na okužbo opozorite vzgojiteljice in učiteljice.

  • MM
    16.03.08@12:39:39
    Zelo koristen članek! Imeli smo uši in se jih nismo znebili pet tednov. Ali v vrtcih razkužijo ležalnike?
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.