Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Neverjetna leta – inovativni in dokazano učinkoviti treningi starševstva

V UKC Ljubljana so predstavili pilotski projekt, s katerim v Sloveniji uvajamo prvi dokazano učinkovit program, v svetu znan z imenom Neverjetna leta, za preprečevanje in zgodnjo obravnavo vedenjskih težav otrok. V Sloveniji je projekt poimenovan Neverjetna leta – Duševno zdravje za vsakega otroka in bo potekal s sredstvi Norveških finančnih mehanizmov.

Razdiralno vedenje
Dr. Marija Anderluh, dr. med., Služba za otroško psihiatrijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana je koordinatorica projekta in pravi: »Strokovnjaki, ki delamo z družinami, se pogosto srečujemo z otroki, ki kažejo agresivno in sovražno vedenje. Tako vedenje ima lahko neugodne posledice za otrokovo delovanje bodisi v družini ali šoli ali vodi do občutkov neobvladljivosti pri starših ali učiteljih. Termin eksternalizirano, razdiralno vedenje ali motnje vedenja uporabljamo, ko opisujemo tipične sklope posameznih negativističnih vedenj, ki se pogosto pojavljajo hkrati v posameznih razvojnih obdobjih. Pri predšolskih otrocih se tipično kažejo kot nevodljivost, agresivnost, izbruhi jeze, kljubovalnost, v šolski dobi se temu vedenju pridružijo prestopanje dogovorjenih okvirov vedenja v razredu, do avtoritet, kot laž, prevara, vrstniško nasilje, v obdobju mladostništva pa kot vse resnejše kršitve družbenih norm in zakonov, kot so kraje, neobiskovanje pouka, zloraba alkohola, drog vse do antisocialnega vedenja in vključevanja v prestopniške vrstniške skupine."

Razdiralno vedenje je najpogostejši razlog za obisk služb na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov. Pogostnost teh motenj narašča, zahteva po pomoči strokovnih služb daleč presega razpoložljive možnosti. Ocenjujemo, da manj kot 10% otrok s tovrstnimi težavami dobi strokovno pomoč, še manjši delež je tistih, ki dobi dokazano učinkovito pomoč.

Dokazano učinkovit program
"V zadnjih dvajsetih letih so bile opravljene številne raziskave, ki kažejo, da je z zgodaj dostopnimi programi staršem in učiteljem mogoče preprečevati in tudi omejiti razdiralno vedenje otrok. Eden takih programov, ki je zato globoko vtkan v strokovno pomoč številnih držav po svetu in dokazano učinkovit v različnih družbenih in socialnih okoljih, je tudi program Neverjetna leta, ki ga zdaj pilotsko prinašamo v Slovenijo. Namenjen je usposabljanju prvih dvajsetih strokovnjakov za tovrstno delo in za opredelitev mesti in načinov, kako bi ga bilo najučinkovitejše vnesti kot pomembno dopolnitev strokovnih služb na področju skrbi za duševno zdravje otrok, mladih in blagostanja širše družbe..« pravi dr. Marija Anderluh, dr. med.

Treningi starševstva, ki so široko dostopni staršem po številnih državah po svetu, dokazano zmanjšujejo vedenjske težave otrok, vzpodbujajo njihovo šolsko uspešnost in dolgoročno vplivajo na duševno zdravje otrok in mladih. S projektom v Sloveniji vzpostavljamo konzorcij, ki združuje 9 partnerskih centrov iz petih slovenskih regij, kjer bomo začeli z izvajanjem treningov starševstva. Konzorcij vključuje javne institucije s področja sociale, lokalnih skupnosti in zdravstva. Tako partnerstvo bo omogočilo boljše povezovanje služb s področja zdravstva, sociale, lokalnih skupnosti in šolstva ter hkrati omogočilo večjo dostopnost staršem s celotne Slovenije.

Krepi vezi v družini
Po mnenju Prim. Mojce Brecelj - Kobe, dr. med., Služba za otroško psihiatrijo Pediatrične klinike UKC Ljubljana: »Program treningov starševstva krepi vez med otrokom in starši ter ima največji vpliv na življenje otroka« in dodaja, da: »Starševstvo močno vpliva na otrokovo obnašanje, duševno zdravje in akademski ter poklicni razvoj, zato je pomembno, da staršem in družinam namenimo več pozornosti. Zgodnje prepoznavanje duševnih motenj in zgodnja pomoč hkrati bistveno izboljšata prognozo.«

Družinski center Mala ulica
»Družinski center Mala ulica je namenjen predšolskim otrokom in njihovim staršem,« je povedala Eva Strmljan Kreslin v. d. direktorice javnega zavoda Mala ulica, Centra za otroke in družine v Ljubljani Kreslin in dodala: »Otrokom ponujamo prostor za igro in kreativen program, ki ga nadgrajujemo še s počitniškim varstvom za šolarje prve triade, vedno bolj pa dajemo poudarek tudi programu za starše. Veseli nas, da bomo že utečenemu programu predavanj in pogovorov na temo starševstva lahko dodali še program Neverjetna leta, ki bo zagotovo izboljšal kvaliteto življenja našim obiskovalcem - malim in velikim.«

Dispanzer za mentalno zdravje v ZD Celje
Sodelavke Dispanzerja za mentalno zdravje v ZD Celje so med vsakodnevnim srečevanjem in delom z otroki že nekaj let zaznavale potrebo po delu s starši. Nadja Prevolnik, prof.def., Specialna pedagoginja na Dispanzerju za Psihohigieno otrok in mladine Celje je povedala, da so želele: »...ponuditi predavanja ali delavnice, ki bi v družine vnašale znanje o vzgoji, s tem pa bi otrokom izboljšali možnosti za zdravo rast in razvoj. Sodelovanje v projektu Neverjetna leta tako ni bilo vprašanje, temveč uresničitev in izpeljava že veliko prej zastavljenih ciljev.«

Izkušnje iz tujine
Prof. Judy Hutchings, profesorica klinične psihologije iz Velike Britanije je povedala, da je vlada Walesa sedem let financirala program za usposabljanje vodij skupin staršev, otrok in učiteljev po vsem Walesu in da so opravili stroge raziskovalne študije vseh programov, ki so pokazale pozitivne rezultate. Prof. Wille-Tore Morch, iz fakultete zravstvenih ved na Norveškem, pa je dejal, da je Norveška že pomagala vpeljati programe na Danskem, Švedskem, v Rusiji in Estoniji in bo z veseljem sodelovala tudi v Sloveniji.

Sprva za 200 staršev v Sloveniji
V času projekta bodo programi na voljo več kot 200 staršem v vseh devetih centrih po državi. Regionalna razvejanost pilotskega izvajanja treningov postavlja temelje za kasnejšo dograditev mreže pomoči vsem otrokom po državi. V Sloveniji bodo programi dostopni skupinam staršev v devetih centrih po Sloveniji, ki sodelujejo v projektu, to je v Javnem zavodu Mala ulica, ki deluje po okriljem Mestne občine Ljubljana, Svetovalnem centru za otroke, mladostnike in starše v Ljubljani, v Centru za socialno delo Ajdovščina, Radovljica in Ravne na Koroškem, Zdravstvenem domu Celje, Center za usposabljanje, delo in varstvo Dobrna, Zavodu za gluhe in naglušne v Ljubljani in v dveh enotah SLužba za otroško psihiatrijo na Pediatrični kliniki.
 

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.