Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Barvice lahko vsebujejo nevarne kemikalije!

Barvice imajo vsi doma, v vrtcu, v šolski torbi... Res ne bi pričakovali, da je lahko v izdelku za otroke, takšnem, ki ga otroci držijo v rokah, za povrh pa pogosto odnesejo še v usta in grizljajo, lahko kaj nevarnega. Pa je! ZPS opozarja, da so testirali 12 kompletov barvic in kar 8 od njih jih je vsebovalo škodljive kemikalije.

Cena ni varovalo

Za komplet barvic so na testu odšteli med 0,99 in 9,99 evra. Cena pa ne odloča o kvaliteti! Tiste, ki so dobile oceno »dobro« stanejo le 0,99 evra, pa tudi 9,99 evra. Enako velja za oceno »nezadovoljivo«, saj so stale od 0,99 do 7,99 evra.

Branje etikete vas ne zaščiti
Bi se pred škodljivimi barvicami lahko zaščitili tako, da pazljivo preberete embalažo? Žal, ne. Niti oznaka CE ni garancija, da izdelek ne vsebuje škodljivih snovi, prav tako ne navedba porekla izdelka - če je to sploh navedeno. Nezadovoljive so bile tako barvice proizvedene na Kitajskem, kot barvice iz EU, iz Avstrije, Nemčije…
Proizvajalec z znakom CE sicer zagotavlja, da so barvice varne za uporabo, a na barvicah vašega otroka ta znak ne ščiti dovolj. Potrošniške organizacije namreč vsebnost nevarnih snovi, kot so kemikalije, testirajo strožje od zakonodaje. Strožji test pomeni, da so preverili tudi vsebnost ftalatov, aromatskih aminov, policikličnih aromatičnih ogljikovodikov in (težkih) kovin v suhih barvicah. Te snovi so potencialno rakotvorne. In kar 8 izmed 12 kompletov barvic je padlo pri preverjanju vsebnosti kemikalij. Kako je to mogoče pri izdelku, ki ga uporabljajo otroci?

Suhe barvice so po zakonodaji pisala, ne igrače
Zakonodaja suhih barvic po zakonu ne obravnava kot igrače, kar pomeni, da so škodljiva mehčala, policiklični aromatski ogljikovodiki in podobni toksini v barvicah lahko prisotni. Še več! Standardov, ki bi določali njihovo varno količino, nimamo, čeprav vsi vemo, da otroci dobijo v roke barvice že zelo zgodaj, in da z barvicami ne le rišejo, ampak tudi nosijo v usta, ližejo in grizljajo. Čeprav se zdi, da so količine nevarnih snovi, ki jih pri tem dobijo, majhne, ne smemo pozabiti, koliko različnih kemikalij dobijo v telo čez dan, ko uporabljajo različne izdelke.

Vsi vplivi pa se seštevajo v koktajl nevarnih kemikalij
O škodljivosti kemikalij, predvsem koktajla kemikalij, vemo premalo. Otroci s kemikalijami v igračah stopajo v stik prek kože (z dotikanjem), prek sline (z lizanjem ali grizenjem), prek sluznice (ob vdihavanju) ali z zaužitjem. Škodljive snovi povzročajo alergije, se v organizmu kopičijo in trajno vplivajo na otrokovo zdravje. Zato potrošniške organizacije tudi pri izdelkih splošne rabe, s katerimi stopajo v stik otroci, zagovarjajo previdnostni princip.

Ali je kakšna rešitev?
Na prodaj so tudi barvice brez nepotrebnih kemikalij. Katere so to, lahko pogledate tudi na www.zps.si , kjer so na voljo rezultati testa. Ker pa bo otrok v stik z barvicami, ki morda vsebujejo škodljive kemikalije, prišel tudi kjerkoli drugje, ga vsekakor čim prej naučite, naj barvic ne nosi v usta, po uporabi pa naj si roke umije, čeprav so barvice suhe in rokice niso videti umazane.

Vir: www.zps.si

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.