Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Zakaj imam sladek okus v ustih?

Če se vam v ustih pojavi neprijetno sladek okus, ki ne izgine dlje časa, vam telo nekaj sporoča. Lahko gre za prvi znak nosečnosti, za posledico prehranskega neravnovesja, lahko pa je tudi znak kakšne bolezni, tudi bolj resne.

Po uživanju sladke hrane, oslajene s sladkorji ali umetnimi sladili, vam v ustih ostane sladek okus, ki pa v normalnih okoliščinah čez krajši čas izgine. Če pa imate dlje časa sladki okus v ustih je lahko težava v vašem zdravju. Možno je, da ste noseči, možno je, da se vam je pojavil nosečnostni diabetes, možno pa je tudi, da so v ozadju resne zdravstvene težave. Kateri so možni vzroki?

sladke_okus_v_ustih_ste_nosec_malai.jpg

Ste zanosili?
Možno je, da ste noseči. Drugačen okus v ustih je za mnoge ženske prvi znak, da so noseče. Pojavi se lahko prej, kot vam nosečnost pokaže nosečniški test, ki ga kupite v lekarni. Običajno nosečnice opisujejo okus v ustih kot okus po kovini in po sladkem v enem.
Zakaj se zgodi sprememba okusa? Nosečniški hormoni, ki se pričnejo tvoriti že takoj po zanositvi, povzročajo spremembe hormonskega ravnovesja v telesu in spremembe v celotnem prebavnem traktu. Tudi slina dobi drugačen okus. Spremembe vplivajo na nosečničin voh in okus. Nosečnica voha in okuša bolje, vonje in okuse pa tudi doživlja drugače kot prej. Marsikaj, kar ji je bilo dotlej všeč, se ji upre, na primer kava, čebula, nekatere začimbe, zobna pasta, najljubši parfum...

sladke_okus_v_ustih_diabetes.jpg

Se je pojavila nosečnostna sladkorna bolezen?
Možno pa je tudi, da vas je doletela nosečnostna sladkorna bolezen ali gestacijski diabetes. To je oblika sladkorne bolezni, ki se pojavi med nosečnostjo, čeprav ženska do takrat ni imela težav z diabetesom. Pojavi se pri 4% nosečnic, največkrat v drugem in tretjem trimesečju nosečnosti. Običajno simptome bolezni nosečnica šteje za normalne znake nosečnosti. Kaj opazi? Poleg sladkega okusa v ustih še pogosto zgago, pogosto utrujenost, stalno žejo, pogosto uriniranje, nepravilno naraščanje telesne teže... Najbolj so ogrožene starejše in predebele nosečnice. Drugih bolezenskih znakov nosečnica nima, zato bolezni ne opazi. Toda posledice nezdravljene nosečniške sladkorne bolezni so resne. Pri plodu se poveča tveganje za nastanek prirojenih razvojnih nepravilnosti za 2- do 10-krat. Nekatere med njimi se zaključijo s splavom, druge so smrtne za novorojenčka. Na srečo pa vam bo zdravnik opravil test na gestacijski diabetes in če se pojavi, vam bo dal navodila, kako spremeniti prehrano in vnesti v dnevni ritem več gibanja. Redno bo spremljal vaše stanje in po potrebi sledi še zdravljenje.

                           "Ste zboleli za sladkorno boleznijo?"

Imate sladkorno bolezen?
Če pa niste noseči, je možno, da ste zboleli za sladkorno boleznijo ali diabetesom. Ko rečemo sladkorna bolezen, s tem mislimo na skupino presnovnih bolezni, pri katerih prihaja do visoke ravni sladkorja v krvi. Simptomi so pogostejše uriniranje, povečana žeja in povečana lakota. Pomembno je, da sladkorno bolezen pravočasno odkrijemo in zdravimo, kajti če se ne zdravi, lahko pride do številnih zapletov – akutnih in dolgoročnih. Akutni zapleti so med drugim diabetična ketoacidoza in ne-ketonska hiperosmolarna koma. Resni dolgoročni zapleti so (med drugim) bolezni srca in ožilja, kap, kronična odpoved ledvic, razjeda stopal in poškodbe oči. Zato ne odlašajte z obiskom pri zdravniku, če ne morete ugotoviti, čemu imate kar naprej sladek okus v ustih.

sladke_okus_v_ustih_bolezen_dieta.jpg

Kako se prehranjujete?
Se prehranjujete uravnoteženo in niste »vedno« na dieti za zniževanje telesne teže, ki izloča vse ogljikove hidrate? Takšne diete namreč lahko povzročajo dolgotrajen sladkoben okus v ustih. Ogljikovi hidrati dajejo telesu energijo, diete za zniževanje telesne teže pa ogljikove hidrate izločajo, ker računajo, da bo telo zato pričelo energijo črpati iz zalog maščobe. Pozor, pri številnih dietah se lahko zgodi, da porušite ravnovesje v telesu, za povrh pa dosežete jo-jo učinek. Za dolgoročen učinek znižanja telesne teže se pogovorite s svojim zdravnikom, ki vas bo pregledal in vam najbolje svetoval, katera pot je za vas prava. Zagotovo pa bo njegov prvi nasvet – uravnotežena prehrana.

 sladke_okus_v_ustih_bolni_mala.jpg

  "Prehlad, vnetje sinusov in gripa (influenca)
za nekaj tednov spremenijo okus v ustih."

Imate bakterijsko okužbo?
Sladkoben okus v ustih se pojavi tudi pri nekaterih bakterijskih okužbah. Ko pride do bakterijskih okužb dihalnih poti, se lahko možgani drugače odzivajo na občutek okusa. Tudi nekatere vsakdanje okužbe, kot so prehlad, vnetje sinusov, gripa (influenca) ... spremenijo sestavo sline tako, da je v njej več glukoze, zaradi česar postane okus v ustih sladek. Značilno je, da se okus spet popravi, ko ozdravite. Po dveh ali treh tednih bi torej moral sladki okus že izginiti.

Nevrološki vzroki
Tudi pri nevroloških poškodbah možganov je možen pojav sladkega okusa v ustih. To je lahko tudi težava ljudi, ki jih je zadela kap in imajo posledično senzorne disfunkcije tudi na področju okusa in vonja. Težave so lahko stalne, prehodne ali ponavljajoče se.

sladke_okus_v_ustih_pri_zdravniku.jpg

Refluks ali gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB)
Vas muči refluks, vračanje želodčne vsebine (in želodčne kisline) v požiralnik? Tudi to povzroča v ustih sladkoben kovinski okus. Težave z refluksom so lahko občasne ali pogoste, pojavijo pa se pri 10 do 20% ljudi, pri vseh starostih in pri obeh spolih. Gastroezofagealni refluks lahko povzroča zgago (pekoč občutek za prsnico), izpahovanje kisline ali želodčne vsebine, bolečine za prsnico, težko požiranje in bolečine pri požiranju. Zgornji simptomi so poleg sladkega okusa v ustih še pekoč občutek v grlu, draženje na kašelj, hrkanje, hripavost in (redko) napadi astme.

Jemljete kakšna zdravila?
Tudi nekatera zdravila lahko povzročajo sladek okus v ustih. Če gre za daljše zdravljenje, se o tem pogovorite z zdravnikom. Morda vam lahko izbere kakšno drugo zdravilo, ki ne bo vplivalo na okus v ustih.

Pljučni rak
Malo verjetno je, da je vzrok za sladki okus v ustih prav pljučni rak, a tudi to je potrebno preveriti. Tumorji v pljučih ali v respiratornem traktu lahko spremenijo raven hormonov in s tem okus v ustih.

Ste opazili, kako različni so vzroki za dlje časa trajajoč sladki okus v ustih? Sami pravega vzroka ne boste mogli odkriti, zdravnik pa ima na voljo vrsto preiskav. Vsekakor se čim prej odpravite na pregled! Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.