Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Čas je za zaščito pred nevarnimi klopi

S prihodom pomladi se bodo v gozdovih, na travnikih, v mestnih parkih in na domačih vrtovih ponovno prebudili klopi. Ker je Slovenija endemsko območje za klopni meningoencefalitis (KME), bo aprila v kar štirih mestih - Ljubljani, Celju, Mariboru in Slovenj Gradcu - potekala akcija Zdravo v naravo, v okviru katere zdravstveni domovi s ciljem povečevanja precepljenosti organizirajo cepljenje proti tej nevarni bolezni po ugodnejši ceni.

Cena cepljenja bo znašala 20 evrov in bo enotna za odrasle in otroke, plačilo pa bo povsod možno samo z gotovino. Zdravstveni domovi pozivajo, da ljudje s seboj prinesejo tudi cepilno knjižico, če jo imajo.

klop_borelija.jpg

V Ljubljani bo cepljenje po ugodnejši ceni potekalo od 3. do 26. aprila, in sicer pri vseh osebnih zdravnikih, ki delujejo v okviru Zdravstvenega doma Ljubljana. Za termin se bo treba naročiti pri izbranem osebnem zdravniku po telefonu, prek spletnega naročanja ali osebno v ordinacijskem času ambulante. Cepljenje predšolskih in šolskih otrok ter mladine iz enote Bežigrad se bo zaradi začasne selitve ob prenovi Zdravstvenega varstva predšolskih otrok (na lokacijo ZDL Center, Metelkova ul.9) ter Zdravstvenega varstva šolskih otrok in mladine (na lokacijo PE Črnuče, Primožičeva ul. 2) izjemoma pričelo predvidoma v ponedeljek, 9. aprila, enako velja za cepljenje predšolskih otrok ter šolskih otrok in mladine iz enote Center. Več informacij o akciji cepljenja proti KME bo dostopnih na spletni strani www.zd-lj.si.

V Mariboru bo akcija Zdravo v naravo potekala pod okriljem Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, in sicer takole:
- v sredo, 4., 11. in 18. aprila, med 15. in 20. uro v 5. nadstropju enote na Ulici talcev 5,
- v četrtek, 5., 12. in 19. aprila, med 7. in 12. uro v 5. nadstropju enote na Ulici talcev 5, in
- v soboto, 7., 14. in 21. aprila med 8. in 15. uro v 1. nadstropju enote na Vošnjakovi ulici 2-4.
Za cepljenje v Mariboru se bo treba naročiti, kar lahko storijo tudi prebivalci drugih krajev in tisti, ki imajo izbranega osebnega zdravnika izven ZD Maribor. Naročila bodo sprejemali po elektronski pošti na naslov ambulanta.cepljenje@zd-mb.si ali na telefonski številki 030 226 610. Po telefonu bodo naročila sprejemali ob ponedeljkih od 12.30 do 20. ure, ob torkih in petkih od 7. do 14.30 ure, ob sredah od 15.30 do 20. ure in ob četrtkih od 7. do 12. ure. Vse informacije so na voljo tudi na spletni strani www.zd-mb.si.

V Celju je prvi val akcije Zdravo v naravo potekal že v začetku marca, drugi val pa bodo v Zdravstvenem domu Celje izvedli v soboto, 7. aprila. Za cepljenje se v Celju ni potrebno naročiti in je prav tako na voljo vsem, ne le tistim, ki imajo tu izbranega osebnega zdravnika. Potekalo bo od 8. do 15. ure na Gregorčičevi 5. Odrasle bodo cepili v nekdanji ambulanti nujne medicinske pomoči poleg Reševalne postaje v ZD Celje, otroke pa na Dispanzerju za šolske otroke in mladino. Informacije so objavljene tudi na spletni strani www.zd-celje.si.

V Slovenj Gradcu je prvi val akcije potekal že marca, z drugim valom pa bodo v Zdravstvenem domu Slovenj Gradec nadaljevali v petek in soboto, 20. in 21. aprila. V petek bo cepljenje potekalo od 15. do 18. ure, v soboto pa od 9. do 14. ure. Naročanje ni potrebno, cepljenje pa bo potekalo v prostorih ZD Slovenj Gradec na Partizanski poti 16 (3.vhod, pritličje).

Za koga je cepljenje primerno?
KME je zelo resna virusna okužba centralnega živčnega sistema, ki lahko za vedno spremeni življenje bolnika in njegove družine. Ker zdravila za KME ne poznamo, cepivo predstavlja edino možnost zanesljive zaščite pred to boleznijo. Cepljenje proti KME je še posebej priporočljivo za tabornike, zeliščarje, gobarje, čebelarje, igralce golfa, tekače, kolesarje, pohodnike, planince in vrtičkarje, skratka za vse, ki se radi gibljejo v naravi. Cepi se lahko vsak, otroci že od dopolnjenega prvega leta dalje, cepljenje odsvetujejo le osebam z akutno vročinsko boleznijo in tistim, ki so alergični na jajčne beljakovine ali druge sestavine cepiva. Cepljenje ni primerno tudi za bolnike z avtoimunimi boleznimi ali drugimi boleznimi, ki oslabijo imunski sistem, ter bolnike, ki prejemajo kemoterapijo oziroma biološka zdravila. Stranski učinki cepljenja so redki in blagi, denimo pordelo in boleče mesto injeciranja ali slabo počutje z bolečinami v mišicah, ki hitro mine.

Cepilna shema
Za celovito zaščito pred KME je treba prejeti tri odmerke cepiva, prva dva v razmaku od enega do treh mesecev, tretjega pa od pet do dvanajst mesecev po drugem. Zaščito proti KME je potrebno obnavljati z osvežitvenimi odmerki. Prvi poživitveni odmerek je potreben po treh letih, nadaljnji pa vsakih pet let oziroma vsaka tri leta za starejše od 60 let.

Razširjenost KME
Statistika kaže, da za KME zboli povprečno 250 Slovencev na leto, kar nas po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije uvršča v sam vrh po obolevnosti. Pri nas so žrtve okužb najpogosteje starejši od 45 let, nadpovprečno pojavnost pa opažamo tudi pri otrocih med 5 in 14 letom. Celotna Slovenija že dobrega pol stoletja velja za endemsko žarišče klopnega meningoencefalitisa, pri čemer je obolevnost najvišja na Gorenjskem, nadpovprečno pa beležimo še na Koroškem, v osrednjeslovenski in celjski regiji.

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.