Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Potreba po boljšem dialogu o kontracepciji

Evropska študija Razmislek o potrebah v kontracepciji - Think About Needs in Contraception (TANCO), ki je potekala pod pokroviteljstvom Evropskega združenja za kontracepcijo in jo je podprla družba Bayer, razkriva, da bi lahko z natančnejšo preučitvijo ženskih potreb in pričakovanj glede kontracepcije razširili njihovo znanje na tem področju in omogočili učinkovitejši pogovor o vseh metodah kontracepcije ter ozaveščeno odločanje uporabnic. To naj bi privedlo do večjega zadovoljstva in dolgotrajnejše uporabe, kar bi navsezadnje prispevalo k zmanjšanju nenačrtovanih nosečnosti, ki jih je na svetovni ravni trenutno okoli 40 odstotkov. Stopnja neželenih nosečnosti v Sloveniji je sicer nižja (8,4 na 1000 žensk). Študija TANCO je potekala tudi v Sloveniji.

Rezultati študije TANCO kažejo, da ginekologi podcenujejo zanimanje žensk za informacije o metodah kontracepcije na splošno. Menijo, da bi uporaba dolgo delujoče povratne kontracepcije (to so maternični vložek s hormonom ali bakrom ter podkožni vsadki, ki pa v Sloveniji niso na voljo) zanimala le malo več kot tretjino oz. 34%žensk iz Slovenije (EU: 38%), medtem ko je zanimanje za to obliko kontracepcije izrazilo skoraj dvakrat več oz. 59% žensk (EU: 73%).

“Rezultati te obsežne študije o potrebah žensk glede kontracepcije kažejo na potrebo po boljši povezanosti med ženskami in njihovimi ginekologi”, je dejala izr. prof. dr. Bojana Pinter, dr. med., z Ginekološke klinike UKC Ljubljana.“Ginekologi morajo razumeti potrebe in pričakovanja žensk glede kontracepcije, da bi lahko učinkovito svetovali o vseh metodah in posredovali vse potrebne informacije za ozaveščeno odločanje vsake posameznice o primernih metodah kontracepcije.”

Ali dolgodelujoče metode žensk res ne zanimajo?
Skupni evropski podatki kažejo, da se ženske, stare 30 do 39 let, ali tiste, ki so že rodile, bistveno bolj zanimajo za morebitno dolgo delujočo povratno kontracepcijo v primerjavi z ženskami,starimi 18 do 29 let in 40 do 49 let ter s tistimi, ki še niso rodile. Zanimivo je, da 28% žensk, starih 18 do 29 let meni, da dolgo delujoča povratna kontracepcija ne bi bila primerna za njih.

V podatkih skupne evropske raziskave obstaja neskladje glede zanimanja žensk za kontracepcijo bodisi brez hormonov ali z nizkim odmerkom hormonov: ta kontracepcijska sredstva so zelo zanimiva za 62% žensk, medtem ko ginekologi ocenjujejo, da bi bilo zainteresiranih samo 45% žensk.

V študiji so ugotovili, da ginekologi podcenjujejo zanimanje žensk za dolgo delujočo povratno kontracepcijo kot možno izbiro, saj v povprečju menijo, da te metode zanimajo le 38%anketirank; medtem ko je 73%anketirank odgovorilo, da bi ob svetovanju razmislile o metodi dolgo delujoče povratne kontracepcije. V Sloveniji so ginekologi zanimanje žensk za dolgo delujoče povratne metode ocenili na 34%, 59% žensk pa je odgovorilo, da bi ob svetovanju o tej metodi razmislile.

S katero kontracepcijo so Slovenke najbolj zadovoljne?
Najbolj učinkoviti dolgo delujoči povratni metodi, ki sta dosegljivi v Sloveniji, sta maternični vložek in hormonska kontracepcija. Raziskava kaže, da je večina (66%) uporabnic hormonskih tablet mlajša od 30 let in še niso rodile (66%). Uporabnice materničnih vložkov so večinoma (78%) starejše od 30 let, večinoma (78%) so že rodile, le petina (22%) jih še ni rodila.

V študiji TANCO so tudi v Sloveniji ugotovili razlike glede dejanskega zadovoljstva žensk z izbrano kontracepcijo. Z izbrano metodo je bilo zadovoljnih 87% uporabnic progestogenske tablete, 84% uporabnic materničnega vložka s hormonom, 75% uporabnic kontracepcijskega obliža, 72% uporabnic kombiniranih tablet, 71% uporabnic vaginalnega obročka, 68% uporabnic naravnih metod in 60% uporabnic kondoma. Ženske so torej večinoma zadovoljne z izbrano metodo, najbolj z dolgo delujočo povratno kontracepcijo, kot je maternični vložek, zadovoljstvo pa je manjše pri metodah, ki zahtevajo dosleden režim rabe. Primerjalno je raziskava tudi pokazala, da ginekologi mislijo, da so pacientke s posameznimi metodami manj zadovoljne, kot so v resnici navajale v anketi.

Katere lastnosti so ženskam najvažnejše pri izbiri?
Ginekologi na splošno lahko spodbujajo ženske in jim omogočijo, da nadzorujejo svoje odločitve o kontracepciji. Rezultati študije TANCO kažejo, da želijo ženske več informacij o vseh metodah kontracepcije. To je dobra priložnost za ginekologe, da se pogovorijo o uporabi dolgo delujoče povratne kontracepcije, zlasti ker študija kaže na omejeno poznavanje teh sredstev med anketirankami. Pri izbiri metode kontracepcije so ženske ocenile učinkovitostin varnost kot dve najpomembnejši lastnosti.

Pozabljanje in nujna kontracepcija
V raziskavi so uporabnice kontracepcijskih tablet spraševali tudi, kolikokrat so pozabile vzeti kontracepcijsko tabletko v zadnjih treh mesecih. Več kot polovica vprašanih je odgovorila, da so pozabile vzeti najmanj eno kontracepcijsko tableto; dodatnih 9 odstotkov pa je v zadnjih treh mesecih pozabilo vzeti 3 ali več tablet. Z vidika učinkovitosti metode težavo predstavlja več kot ena pozabljena tableta na mesec. Podatki kažejo, da je takih uporabnic manj kot desetina, zato je raba kontracepcijskih tablet v Sloveniji še vedno dovolj učinkovita. Nujno kontracepcijo je vsaj enkrat uporabila več kot tretjina (36%) slovenskih anketirankiv, pri čemer se delež ne razlikuje bistveno od evropskega povprečja (37%).

O študiji TANCO
Študija TANCO (European Thinking About Needs in Contraception) je bila kvantitativna spletna raziskava stališč ginekologov in žensk glede posvetovanja o kontracepciji in uporabi kontracepcijskih sredstev. Študijo sta skupaj zasnovala globalna agencija za tržne raziskave (Psyma Health and Care) in sponzor Bayer AG. Evropsko združenje za kontracepcijo (ESC) je podprlo študijo z omogočanjem dostopa do ginekologov v ciljnih državah. V raziskavi je sodelovalo skupaj 11 držav, vključno z Belgijo, Irsko, Francijo, Španijo, Portugalsko, Švico, Švedsko, Finsko, Slovenijo, Poljsko in Češko republiko. Med udeleženci je bilo skupaj 676 ginekologov in 6.027 žensk v starosti 18 do 49 let; 59% anketirank še ni rodilo.

 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.