Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Kako dobra je zdravstvena oskrba novorojenčkov in nosečnic v Sloveniji?

Pravkar objavljeno evropsko poročilo Euro-Peristat kaže stanje v 100 evropskih državah za leto 2015 in ga primerja s stanjem leta 2010. V poročilu so tudi podatki, ki kažejo, kakšno je stanje v Sloveniji.
novorojencek_se_preteguje.jpg

Umrljivost novorojenčkov in dojenčkov je manjša
Stopnja umrljivosti pred rojstvom oziroma ob rojstvu ter pri novorojenčkih je v primerjavi z letom 2010 v Evropi nižja, vendar sta se stopnja in obseg zmanjšanja močno razlikovala med državami. V Sloveniji je bila stopnja mrtvorojenosti po 28. tednu leta 2015 2,4/1000 rojenih, kar je manj kot je evropsko povprečje (2,7 na 1000).
V Sloveniji je neonatalna umrljivost (prvih 28 dni po rojstvu) najnižja v Evropi( 0,7/1000 živorojenih), medtem ko je povprečje za Evropo 2,2 na 1000 živorojenih.
Povprečje umrljivosti dojenčkov do enega leta starosti je bila v Evropi 3,1 na 1000 živorojenih otrok, v Sloveniji pa le 1,7 na 1000 živorojenih.

novorojencek_mama_mala.jpg

Prezgodnji porodi ostajajo na enaki ravni
Deleži prezgodnjih porodov in novorojenčkov z nizko porodno težo se niso spremenili, obstajajo velike razlike med državami, v Sloveniji ostajata na enaki ravni, ki je nižja od evropskega povprečja.

            Zdravstveno stanje nosečnic, mater in novorojenčkov
   so eden od ključnih kazalcev zdravja in zdravstvene oskrbe v državi. 

Več carskih rezov
V letu 2015 je 27 odstotkov Evropejk rodilo s carskim rezom, v Sloveniji je delež 21,3%, v nekaterih državah (Islandija, Finska, Norveška in Nizozemska) pod 18%, v nekaterih (Italija, Madžarska, Poljska, Bolgarija, Romunija in Ciper) pa nad 35%. V primerjavi z letom 2010 smo imeli leta 2015 v Sloveniji 2,1% več porodov s carskim rezom.

novorojencek_zeha.jpg

Matere so starejše
V Evropi narašča starost mater ob rojstvu. Na splošno se je med letoma 2010 in 2015 odstotek mater, starih 35 let ali več, povečal za 16%, največ na Cipru, na Madžarskem, Češkem in Portugalskem. V Sloveniji smo imeli leta 2015 18,7% porodnic starejših od 35 let (in odstotek se stalno povečuje).
Nosečnost v najstniških letih je v Evropi vse manj običajna; v 21 državah je bilo ob rojstvu otroka manj kot 3% žensk mlajših od 20 let. Ta odstotek je v nekaj državah presegel 6%, in sicer na Slovaškem, Madžarskem, v Romuniji in Bolgariji.

novorojencek_nosecnica.jpg

Nosečnice so debelejše, manj pa jih kadi
Debelost v nosečnosti narašča, a je ne beležijo vsi (podatke je imelo le 12 od 31 držav, ki sodelujejo v Euro-Peristatu). V Sloveniji je bilo leta 2015 9,6% nosečnic z indeksom telesne mase nad 30.
Kajenje v nosečnosti upada, leta 2015 je bilo v 19 evropskih državah, ki zagotavljamo podatek o kajenju med nosečnostjo, za 13% odstotkov nižji kot v letu 2010 (V Sloveniji se je znižal iz 11,0 na 9,5%).

novorojencek_veliko_nosecnic.jpg

Kako zbirajo podatke?
Za izdelavo poročila Euro-Peristat je sicer podatke iz svojih nacionalnih statističnih sistemov posredovalo več kot 100 sodelujočih članov iz vseh sedanjih držav članic EU ter Islandije, Norveške in Švice. Projekt usklajuje Inserm, francoski nacionalni inštitut za zdravje in medicinske raziskave.
Iz Slovenije, ki ima že od leta 1987 nacionalni sistem za zbiranje perinatalnih rezultatov sta sodelovala dr. Nataša Tul Mandić, specialistka ginekologije in porodništva v znanstvenem odboru projekta, in dr. Ivan Verdenik kot statistik, oba z Ginekološke klinike UKC Ljubljana.
Toda, dodajajo sodelujoči iz Slovenije, v Evropi nimamo zagotovljenega trajnega sistema za zbiranje teh podatkov. Cilj sedanjih pobud za pridobivanje zdravstvenih informacij bi moral biti vzpostavitev trajnostne strukture in financiranja, ki bosta podpirala zbiranje podatkov, selekcijo ter analizo podatkov iz rutinskih statističnih sistemov v evropskih državah na letni ravni.
M. Č.
 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.