Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Zobozdravnik mi je izpulil zob. Kaj zdaj?

Ekstrakcija zob je pogosta zobozdravstvena storitev v stomatološki ambulanti. Včasih je to edina možna rešitev, s katero odpravimo zobobol ali druge težave v ustni votlini.
Ekstrakcija ali puljenje zoba je kirurški poseg, pri katerem z ustreznimi kirurškimi inštrumenti odstranimo zob.

Razlogi, zakaj se zobozdravnik odloči za puljenje zob, so različni. Najpogosteje je to obsežen kariozni proces, katerega ni mogoče konzervativno oskrbeti. Tudi parodontalna bolezen je pogosti razlog za odstranitev zoba. Obstajajo tudi ortodontski razlogi za ekstrakcijo. Neizraščeni modrostni zobje, ki povzročajo težave, prav tako predstavljajo indikacijo za odstranitev zoba.
Ekstrakcijo zoba opravi zobozdravnik ali oralni kirurg.

ekstrakcija_zoba_zenska.jpg
● Katere težave se najpogosteje pojavljajo po puljenju zoba?
Najpogosteje je prisotna zmerna bolečina in zmerna oteklina na mestu ekstrakcije. Pojavi se lahko tudi krvavenje iz rane ter podplutbe pod kožo v regiji ekstrakcije. Pri puljenju modrostnih zob lahko pride tudi do mravljinčenja in oteženega odpiranja ust.
Na nastanek težav vpliva stopnja težavnosti ekstrakcije. Pri enostavnih ekstrakcijah je možnost zapletov veliko manjša kot pri kompliciranih ekstrakcijah ali izklesu. Zato je potrebno skrbno upoštevati navodila po ekstrakciji zoba, ki vam jih da zobozdravnik.

       "Na nastanek težav vpliva stopnja težavnosti ekstrakcije."

● Katera so navodila, ki jih je potrebno upoštevati po ekstrakciji zoba?
Tampon, ki ga zobozdravnik po končanem posegu položi na mesto izpuljenega zoba, je potrebno držati v ustih vsaj 30 minut, da se krvavitev popolnoma ustavi. Pomembno navodilo je, da rane z ničimer ne spiramo, saj s tem otežujemo celjenje. V prvih nekaj dneh odsvetujemo naporne fizične aktivnost, kajenje in pitje alkohola. Nekaj dni po puljenje naj bo hrana, ki jo uživamo, hladna in mehka. Izogibamo se pretirano začinjeni in kisli hrani. Pri umivanju zob se izogibamo področju rane. Če je po puljenju prisotna bolečina, vzamemo protibolečinska zdravila.

     "Rane z ničimer ne spiramo, saj s tem otežujemo celjenje."

● Katera zdravila lahko vzamemo, če je bolečina premočna?
V prvih dneh po puljenju zoba po potrebi vzamemo analgetik, vendar se pri izbiri izogibamo Aspirinu, ker le-ta vpliva na mehanizem strjevanja krvi in s tem na možnost krvavitve po puljenju. Bolečine praviloma minejo po nekaj dneh. Če bolečina postane kljuvajoča in narašča, namesto da bi se zmanjševala, je potrebno ponovno obisk zobozdravnik.

ekstrakcija_zoba_bolecina.jpg

● Kaj storimo, če krvavitev po ekstrakciji ne poneha?
V primeru, da se krvavitev po tem ko odstranimo tampon ne ustavi, položimo na rano zvit robec, v katerega močno ugreznemo. Po 5 minutah močnega pritiska ali ugriza se krvavitev mora ustaviti.

● V katerih primerih moram po puljenju zoba ponovno obiskat zobozdravika?
V primeru, da se krvavitev ne ustavi, je potrebno obiskati zobozdravnika takoj. Če po nekaj dneh bolečina še vedno vztraja, postaja vedno močnejša ter kljuvajoča, če otekanje narašča, odpiranje ust postaja vedno težje, je priporočljiv ponoven obisk pri zobozdravniku.

ekstrakcija_zoba_spet_celo_zobovje_mala.jpg

● Ali je po ekstrakciji potrebno nadomestiti manjkajoči zob?
Seveda, in to čim prej v skladu z doktrino. Sodobno zobozdravstvo nam ponuja poleg klasičnih protetičnih rešitev (mostički, proteze) tudi nadomeščanje manjkajočih zob z implantati.

Nataša Šlajkovec, dr. dent. med.

Save

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.