Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Ugrizi kač v Sloveniji

V Sloveniji živi 11 vrst kač, med njimi so tudi tri strupene - modras, navadni gad in laški gad. Ugriz teh kač je lahko tudi ogrožajoč za zdravje ljudi.

A da bi odrasel človek umrl zaradi ugriza strupenjače iz naših krajev, bi moral imeti že zelo veliko smolo, poudarja Damjan Grenc, dr. med. Njihovi strupi lahko povzročajo hude otekline in motnje v delovanju sistema strjevanja krvi. Kar 25 odstotkov ugrizov, ki jih obravnavamo v centru, je ugrizov v roke. V primeru, da do ugriza pride,
Damjan Grenc, dr. med. iz Centra za zastrupitve svetuje, da
kačo slikate oz. jo identificirate.

modras.jpg
Modras, vir Wikipedija

navadni_gad.jpg
Navadni gad; vir Wikipedija

laski_gad.jpg
Laški gad; vir Wikipedija

V UKC Ljubljana so letos obravnavali 4 ugrize kač, od tega dva ugriza modrasa in dva ugriza gada. Trem osebam so zagotovili protiserum. V letu 2018 je Center za zastrupitve* obravnaval 12 primerov, primerljivo tudi v prejšnjih letih: leta 2017 -12, leta 2016 – 10 in leta 2015 -9.

»V Center za zastrupitve UKC Ljubljana pridejo le bolniki, ki imajo srednje hude do hude znake zastrupitve zaradi ugriza strupenih kač. Če pride do zelo velike lokalne otekline, če imajo ljudje hude bolečine ali bruhajo, imajo drisko, nizek pritisk, težko dihajo ali imajo kako drugo sistemsko reakcijo, poiščejo zdravniško pomoč.
Veliko ljudi zdravniške pomoči sploh ne poišče, ugrizi kač namreč najpogosteje sploh niso nevarni. Ljudem svetujem, naj se kačam v naravi izognejo in ne drezajo vanje. V kače torej ne drezamo, se jih izogibamo. Zavedati se je treba, da kače so in da posegamo v njihovo naravno okolje,« dodaja Grenc.

Zdravniki v Centru za zastrupitve UKC Ljubljana obravnavajo poleg primerov ugriza kače v naravi tudi ugrize eksotičnih kač (na primer ugriz mokasinke in klopotače na razstavi kač). »Ob sumu, da je prišlo do ugriza kače svetujem, da se človek pri odločitvi, ali bo poiskal zdravniško pomoč, ravna po svojem počutju.
Ko kača ugrizne, lahko to zgleda zelo različno, lahko sta klasični dve luknjici, lahko je samo ena luknjica, lahko je opraskanina, odvisno od situacije, v kateri je do ugriza prišlo,« pravi Damjan Grenc, dr. med.

Kako ravnati, če vas ugrizne
Ugrizno mesto je treba očistiti, če bi ob mestu ugriza še ostalo kaj strupa, ga je treba obrisati stran od mesta rane, da se ga ne zanese še dodatno v rano, nato se rano pokrije, prizadeti ud se imobilizira po načelih prve pomoči in se poskuša bolnika na čim manj travmatičen način spraviti do zdravnika.
"Ne zarezujemo, ne podvezujemo, ne sesamo, ne izžigamo, to so dokazano metode, ki ne učinkujejo, ne pomagajo. Strupa kače ne morete dobiti ven iz rane, počasi se širi v tkiva, po žilah se raznese po telesu," poudarja Damjan Grenc, dr. med.

*V Centru za klinično toksikologijo in farmakologijo zdravijo vse vrste akutnih in kroničnih zastrupitev ter nudijo 24-urno informacijsko konzultativno službo s področja klinične toksikologije vsem zdravnikom in drugim strokovnjakom v Sloveniji, na primer farmacevtom, veterinarjem, policistom itd.

Save

Save

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.