Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Kopanje v naravnih vodah

Nacionalni inštitut za javno zdravje svetuje kopalcem na Blejskem jezeru, da so pozorni na rjavo obarvano ali penasto vodo tam, kjer voda miruje, ker je to znak, da se je prekomerno razmnožila zlato rjava planktonska alga Dinobryon sertularia. Tam se ni priporočljivo niti kopati niti sedeti na posušenih algah na obrežju jezera.

bled_alga.jpeg
Alge se razširijo prekomerno, ko so jim naklonjene razmere: ko je primerna temperatura, svetloba in pH vode, in tudi zaradi vpliva velikega števila kopalcev. Ob zelo intenzivnem cvetenju planktonskih alg iz rodu Dinobryon pride do izločanja lahko-hlapnih organskih spojin, ki imajo značilen vonj in vplivajo na slabšo kvaliteto vode. 
Te spojine lahko dražijo kožo in sluznico, pri nekaterih ljudeh pa izzovejo alergijske reakcije.

Zato po kopanju v jezeru priporočajo tuširanje, če pa pride do alergijske reakcije kot so zdražena koža, sluznice, oteženo dihanje..., poiščite zdravniško pomoč.

               Še posebno pozorni bodite pri otrocih in v nosečnosti!

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.