Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Kemikalije v nepremočljivih jaknah

V otroških dežnih nepremočjivih jaknah so lahko nevarne kemikalije. Kako izbrati takšno, ki jih nima?

Nepremočljive jakne so nujen kos otroškega garderobe, ker malčki pač radi tekajo po dežju, skačejo čez luže – in vanje. Za otroke je igra v dežju vznemirljiva. Toda pred nakupom nepremočljive otroške jakne je treba preveriti, ali morda ne vsebuje nevarnih kemikalij, saj danska potrošniška organizacija sporoča, da so v nepremočljivih jaknah lahko kemikalije, ki so zdravju nevarne.

                           Preverili so 11 modelov in le 3 niso vsebovali
                                 škodljivih flourovih substanc (PFC).

girl_with_umbrella.jpg

Kaj je PFC?
PFC zagotovi nepremočljivost oblačil in hkrati ohranja njihovo zmožnost da »dihajo«, toda z vidika kemijske varnosti je problematičen, ker škodi ljudem in okolju. Uporaba različnih fluorovih substanc je zelo razširjena, najpogosteje ravno v oblačilih za aktivnosti na prostem, pa tudi v embalaži za živila in kozmetiko.

Kako izbrati nepremočljivo jakno brez kemikalij?
Preverite, ali izdelek nosi oznako »PCF-free« ali katero izmed drugih oznak, ki zagotavlja, da v izdelku ni flourovih substanc za celotno oblačilom za zgornjo plast in membrano, ker PFC lahko dodajo v eno, v drugo, ali v obe. Membrane iz Gore-tex -a vsebujejo flourovo substanco PTFE. Samo oblačilo sicer ni zelo nevarno za zdravje, a prispeva k vsakodnevni izpostavljenosti koktajlu nevarnih kemikalij.

                Nepremočljiva jakna mora imeti oznako »PCF-free«.

kid_playing_in_the_rain_during_a_smoky_mountains_fall_vacation.jpg

 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.