Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Ličila za pusta – preveč kemikalij?

Potrošniška organizacija MIPOR je pregledala ličila za pusta in med osmimi izdelki, ki jih najdemo v marketih, drogerijah in pustnih trgovinah, našla le enega, ki ne vsebuje zdravju ali okolju škodljivih sestavin. Večina vsebuje vrsto kemikalij, ki so še posebej problematična za mlajše otroke. 

10_cute_tiger_face_paints_for_kids_1.jpg

owl_face_paint_kids_entertainment_halo_entertainment.png

Kaj vsebujejo?
Večina pustnih ličil vsebuje vrsto kemikalij, ki so še posebej problematična za mlajše otroke: mineralna olja, potencialno endokrine kemikalije (EDC-kemikalije) in okolju nevarne kemikalije polyethylene terephthalate in polybuthilene terephthalate iz katerega so najverjetneje bleščice v ličilih. Na ličilh bodite pozorni bodite tudi na napis in/ali piktogram, da izdelek vsebuje dišave, ki lahko povzročijo alergijo. Oznaka CE še ne pomeni, da je izdelek varen!

5bd0193d76806_maxresdefault.jpg
 

Ličila so lahko na osnovi vode ali na osnovi olja
Potrošniki lahko izbirajo med pustnimi ličili na osnovi olja in na osnovi vode. Vsaka imajo svoje prednosti in slabosti.
● Ličila na osnovi vode je lažje nanašati in odstranjevati, a so manj intenzivna in obstojna.
● Ličila na osnovi olja pa so bolj intenzivnih barv in obstojna, a jih je težje odstraniti. »Ta ličila tudi praviloma vsebujejo mineralna olja, ki, če niso dovolj prečiščena, lahko vsebujejo karcinogene aromatične mineralna olja ogljikovodike MOAH,« je opozorila Urša Šmid Božičevič (MIPOR).

partieskidsrememberfacepainting.jpg
Nasveti MIPOR:

1. Izogibajte se ličilom, ki vsebujejo mineralna olja, še posebej, če jih boste nanašali na ustnice. Na INCI seznamu jih poste našli kot Cera Microcristallina , Ceresin , Microcrystaline Wax , Ozokerite, Paraffin, Paraffinum liquidum, Petrolatum, Vaseline …našteli smo najbolj pogoste. Za otroško kožo tudi niso priporočljive dišave, ki sodijo med pogoste alergene, med drugim najbolj pogosto uporabljani limonene, linalool, citronellol.
2. Izraz kot je `hipoalergeno´ še ne zagotavlja, da je izdelek varen, oz. da na (otroški) koži ne bo povzročal alergije. Za ta izraz namreč ni natančno dogovorjeno, kdaj ga lahko proizvajalci uporabljajo in kakšni preizkusi morajo biti opravljeni, da je lahko zapisan na embalaži.
3. Posebej bodite pozorni na nanašanje ličil pri otrocih: Pred ličenjem preizkusite, ali morebiti otrok ni alergičen na kakšno izmed sestavin v ličilu. Ličilo nanesite na notranjo stran podlakti ali za uho. Počakajte vsaj eno uro in preverite, ali ni morebiti prišlo do alergijske reakcije. Otrok tudi ne ličite okoli oči in ustnic: koža na teh področjih je zelo nežna in občutljiva.
4. Ličilnih umetnin ni brez čopiča in gobice. Ličila vedno nanašajte s čistimi pripomočki in umitimi rokami.
5. Imate doma še ličila od lanskega pusta? Pred uporabo preverite rok uporabe. Na deklaraciji boste našli sliko odprtega kozarca (simbol PAO) in življenjsko dobo izdelka po odprtju (v mesecih). V vsakem primeru pa lanskih ličil ne uporabljajte, če imajo slab vonj, ali če ste opazili, da je oljni del ločen od vodnega. V tem primeru je treba ličila zavreči.
6. Če želite letos kupljena ličila uporabljati tudi prihodnje leto, jih tesno zaprite in hranite v hladnem in suhem prostoru.

Rezultati so v celoti dostopni tukaj

Save

Preberite si še

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.