Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Dimeljska kila pri otrocih

Piše: Ajda Cimperman, dr. med., spec. pediatrije

Pri otrocih se dimeljska kila pojavlja najpogosteje že v prvih letih življenja. Ima jo približno pet odstotkov otrok. Zaradi povezanosti s spuščanjem moda iz trebušne votline v modno vrečo je 10 do 20 krat pogostejša pri dečkih kot pri deklicah. Če se kanal trebušne mrene samo delno ali pa sploh ne zapre po rojstvu, obstaja možnost nastanka kile, saj v še prisoten kanal lahko zaidejo vijuge črevesja ali pri deklicah jajčnik.

Vzroki in težave

To se rado zgodi predvsem pri povečanem pritisku v trebuhu, to je ob pogostem in dolgotrajnem joku, kašlju ali odvajanju trdega blata. Zakaj se kanal včasih ne zapre, ne vemo. Poleg moškega spola so dejavniki tveganja za nastanek kile še pojavljanje kil v družini, nedonošenost, kronično zaprtje in cistična fibroza.
Večina dimeljskih kil otrokom ne povzroča nobenih težav in jih starši ali zdravniki odkrijejo povsem slučajno. Zagledajo ali otipljejo bulo različnih velikosti, od lešnika do večjega oreha. Lahko jo potisnejo nazaj v trebušno votlino, pa se ob napenjanju rada hitro spet pojavi. Ob tipanju ne boli. Pri dečkih se lahko spusti povsem v modno vrečo, pri deklicah pa zastane levo ali desno ali obojestransko tik nad velikimi sramnimi ustnami, na tako imenovanem Venerinem griču.
Pri starejših otrocih nastanek kile preprečujejo vzdrževanje primerne telesne teže, uživanje obilice vlaknin v prehrani in izogibanje dvigovanja težkih bremen.

Zdravljenje

Zdravljenje dimeljske kile je načrtovana operacija. Kirurgi svetujejo, da je otrok v času operacije starejši od šestih mesecev, saj se sicer kila zaradi nezrelosti tkiva rada ponovi.
Sam poseg je kratkotrajen (približno pol ure), opravijo pa ga v splošni anesteziji. Otrok lahko že naslednji dan zapusti bolnišnico, šivi pa odpadejo sami. Po operaciji morajo starši skrbeti za primerno prehrano, ki omogoča redno odvajanje mehkega blata, in varovati trebuh pred poškodbami.

Vkleščenje kile


Najtežji zaplet kile je vkleščenje. Do tega pride izključno v dobi dojenčka in majhnega otroka. Otrok postane bled, boleče joka, kila je trda in močno boleča na pritisk, koža nad njo je vijolično obarvana, kile ne moremo z lahkoto potisniti v trebušno votlino. Pogosto spremlja dimeljsko kilo tudi iztok trebušne tekočine skozi kanal – tako imenovana hidrokela.
V primeru vkleščenja kile je potrebno takojšnje ukrepanje. Otroka poskusite pomiriti, dajte mu svečko proti bolečinam (na primer paracetamol v primerni dozi za njegovo težo), položite ga v položaj z glavo navzdol, objemite kilo s prsti in jo nežno potiskajte v trebušno votlino. Če pri tem niste uspešni ali je minilo od začetka vkleščenja že več kot 12 ur, je potrebna operacija, saj sicer lahko pride do odmrtja vkleščenega dela črevesja.

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.