Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Dojenček poliva mleko

Mleko v prsih vas že boleče tišči, da komaj čakate, kdaj boste lahko dojili, in ko dojenček prične piti, pije tako hlastno, da komaj sproti požira. Kar zaletava se mu. Ubožec, najbrž je bil res lačen. Ko se pričenja umirjati in se ponehava dojiti, ga dvignete na ramo, da bi podrl kupček. Sit najbrž še ne more biti, saj še ni pil dovolj. Nežno ga trepljate, tedaj pa vaš dojenček nenadoma bruhne. Zdi se, da mu je odleglo, ampak - ali je v njem sploh še kaj ostalo? Zakaj dojenčki po vsakem hranjenju izbruhajo manjši ali velik del mleka, ki so ga prej tako hlastno pili?

Polivanje ni enako kot bruhanje

Pediater bi nas takoj popravil - dojenček ni bruhal, temveč je mleko »polival«. Mladim staršem je oboje videti enako, saj lahko mleko v obeh primerih prileti iz dojenčka v loku, ampak v resnici je velika razlika. Kakšna? Polivanje je običajno za vse dojenčke, čeprav vsi ne polijejo enako veliko mleka. Zato si ramo in hrbet vedno zaščitimo, kadar po hranjenju dvignemo dojenčka. Še posebno pogosto pa je polivanje pri novorojenčkih, to se pravi, pri dojenčkih do prvega meseca. Nekaterim dojenčkom pri polivanju priteče iz ust le droben curek mleka, drugi izbruhajo količino, ki je videti kot ves obrok. Mlade starše to zaskrbi, ker je bruhanje lahko tudi znak bolezni, na kar je treba biti pri dojenčku zelo pozoren. Zato opazujte dojenčka, ki je bruhal, ali opazite še kakšne druge znake, recimo, ali je na sploh videti prizadet, drugačen, zaspan ali pa je potem, ko izbruha, spet videti običajno dobre volje in živahen. Če kaže kakršnekoli znake bolezni ali splošne prizadetosti, se napotite k zdravniku. K pediatru pa pojdite tudi, če se bruhanje ponavlja.

milupa_ar.gif

Kako se doji?

Dojenčki največkrat polivajo zato, ker jedo zelo hlastno. Hlastno jedo, ker so še nespretni pri požiranju mleka, pa tudi zato, ker materino mleko lahko teče v močnih curkih. Pa kaj teče, včasih kar brizga, da ga dojenček komaj požira! To se še posebno rado zgodi, če vas prsi že močno tiščijo od mleka, ki se je nabralo v njih, recimo, ker je dojenček spal dlje kot običajno ali pa zato, ker dojenje še ni steklo gladko. Ni namreč nujno, da dojenje steče gladko kar takoj. Ponavadi traja več tednov, preden se situacija umiri. Dojenček, ki pri dojenju ali hranjenju po steklenički hlastno požira, požre ob tem tudi precej zraka. Ta zrak se mu nabira na prebavni poti do želodčka. Ko mu podrete kupček, mu pomagate spet izpustiti pogoltnjeni zrak. Ampak ko prihaja zrak spet nazaj v usta, pride z njim tudi del mleka. Dojenček bruhne ali pa se mu mleko le pocedi po bradici.

Polivančki

So pa tudi dojenčki, ki bi jim lahko rekli »polivančki«. Ti ne bruhnejo mleka le zato, ker z zrakom pride nazaj še del mleka, ampak imajo za to telesni vzrok. Fizično še niso povsem zreli, zato njihove mišice med požiralnikom in želodcem še niso dobro usklajene. Normalno bi mišice namreč zaprle pot hrani, da se ne vrne nazaj v usta, od koder je prišla, pri njih pa se to še ne zgodi. Naj vas ne skrbi preveč, kajti dojenček hitro dozoreva. Približno pri dveh mesecih se težava prične zmanjševati, saj dojenček dozoreva.

Ali naj grem k zdravniku?

Vedeti je treba, da dojenček, ki poliva, zaradi tega ni nič prikrajšan ali nesrečen. Ne počuti se nič slabše - kar nam pokaže tudi sam, saj se za polivanje niti ne zmeni. Ko poliva ali bruhne, ob tem ne zajoka, kot bi gotovo zajokal, če bi kaj zabolelo ali kaj motilo. Pravzaprav se zdi, da še opazi ne, kako poliva. Polivanje skrbi le odrasle, predvsem zato, ker ne moremo oceniti, ali je dojenček sploh dovolj pojedel, ko je pa toliko polil. V največ primerih skrb sploh ni potrebna, še posebno če se dojenček sicer dobro razvija. Toda tega sami najbrž ne morete oceniti, še posebno ne, če je dojenček še čisto majhen in če je to vaš prvi otrok. Če vas skrbi, se odpravite k pediatru, ki bo otroka pregledal in stehtal. Morda bo v prihodnjih tednih tudi bolj pozorno spremljal njegov splošni razvoj. Vprašal vas bo tudi, kako dojenček spi, ali je njegov spanec dober ali pa se prebuja, bruha in joka. Pozorno bo preverjal tudi njegovo dihanje. Če bo menil, da ne gre za običajno polivanje, ampak za refluks, se bo odločil za nadaljnje preiskave. Vprašal pa vas bo tudi, ali morda dojenčku ne dodajate kravjega mleka - saj veste, da tega ne smete, dokler zanj še ni zrel, to pa ni v prvem letu življenja -, ker so posledice intolerance na kravje mleko zelo podobne. Morda vam bo tudi svetoval drugačno lego dojenčka med spanjem ali pa posebno prehrano, kajti morda vaš dojenček ne prebavlja materinega mleka. Da, tudi to je mogoče, čeprav je zelo zelo redko. Ampak te odločitve prepustimo zdravniku, ki bo vašega dojenčka temeljito pregledal in pričel iskati vzrok težav.

Kaj bi pomagalo?

Običajno pa vas bo zdravnik pomiril, da se dojenček dobro razvija in da bo težava v prihodnjih dveh mesecih izzvenela. Polivanje lahko zmanjšate tudi sami s preprostimi prijemi: 

- Hranjenje naj bo počasnejše. Če menite, da dojenček nestrpno golta, ker vaše mleko brizga, si najprej iztisnite nekaj mleka kar sami, dojenčka pa pristavite šele, ko je prvi naval mimo. Tudi sami se pri dojenju umirjajte. Mislite na kaj prijetnega. Sprostite se in počivajte. 

- Večkrat podirajte kupček. Med hranjenjem dojenčka večkrat dvignite in mu večkrat podrite kupček. Običajno to storimo po dojenju na vsaki dojki, vi pa lahko to storite že tudi vmes, celo dvakrat. Računajte pa, da bo to precej raztegnilo čas dojenja. Pri dojenju naj se vam ne mudi.

- Manjši obroki. Dojenček naj je bolj pogosto, zato pa manjše obroke. Za mamico bo to sicer napornejše, še posebno ponoči, pomaga pa zelo. Morda bi pomagalo, če vi dojenčka hranite, partner pa podira kupčke, da boste vi medtem že lahko počivali.

- Različni položaji. Poskusite med dojenjem zamenjati več položajev. Ni treba, da vi vedno sedite, dojenček pa je v vašem naročju. Poskusite še s položajem nogometne žoge, leže na boku, z večjim naklonom dojenčkovega telesa...

- Mirne igre.
Z dojenčkom se tako ali tako ne igramo divjih iger, ampak vseeno - če ga boste umirjali, ne pa vznemirjali, bo polivanja manj. Sploh pa se ne igrajmo aktivnejše potem, ko je jedel.

Preberite si še

  • Otrokove nočne težave

    Se vam zdi, da vsi drugi otroci spijo dobro, vaš otrok pa ne? Morda pa spi v običajnih okvirih za otroke svoje starosti...

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.