Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Dojenčkov razvoj: 2. mesec

Vsak otrok pri spanju, hranjenju, telesnem razvoju in učenju novih spretnosti sledi lastnemu urniku razvoja - toda obstajajo tudi skupni okvirji, skupni urniki razvoja, ki mu z zamikom nekaj mesecev navzgor ali navzdol sledi večina otrok.

Zdravje
Vaš dojenček (sedaj ni več novorojenček) še nima popolnoma zgrajenega sistema nadzora ohranjanja telesne temperature, zato bodite pri oblačenju in slačenju dojenčka zelo pozorni. Vedno ga oblačite čebulno. V prostorih ga slecite, da se ne pregreje. Pogosto so dojenčki preveč oblečeni in bivajo v pretoplih prostorih. Ne hodite na obiske k bolnim ljudem. Pred obiskom obiskovalce v naprej opozorite, da so dobrodošli le, če so zdravi. Preden se dotaknejo dojenčka, naj si umijejo roke. Dojenček namreč še nima zgrajenega imunskega sistema in je zato veliko bolj občutljiv, kot bo kasneje. Dojenje mu pomaga graditi imunski sistem!

Čuti
Dojenčku se vid hitro razvija. Najbolje vidi predmete, ki so oddaljeni 30-40 cm. Rad opazuje dogajanje okoli sebe, najbolj pa se zanima za človeške obraze. Zmožen je vzpostaviti kontakt iz oči v oči. Najbolje zaznava žive osnovne barve. Če sliši glas ali kakšen prijeten zvok, ga išče s pogledom. Oglaša se z grlenimi glasovi (gruljenje). Umiri ga prijazno prigovarjanje in pestovanje.

Gibalni razvoj 
Glavico in ramena dvigne od podlage, čedalje pogosteje razpira rokice. V tem obdobju je otrokovo gibanje nesimetrično.

Vedenje 
Dojenček je že zmožen različnih vrst joka. Z njimi pokaže, če je lačen, če ga kaj boli ali če mu ni prijetno. Če je vaš dojenček nagnjen h kolikam (trebušnim krčem), ga sedaj že mučijo. Brez prestanka lahko joka več ur, kar je zelo naporno za starše. Pomagajte si z izmenjavanjem pri jokajočem dojenčku, z nežno masažo in s sprehodom z vozičkom. V lekarni lahko vprašate za kapljice, ki nekaterim pomagajo, drugim pa ne. Kolike običajno ponehajo po tretjem mesecu.

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.