Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Kaj vam pripada ob rojstvu otroka?

Ob rojstvu otroka vam pripadajo nekatera nadomestila in dodatki. Preverite, ali vam pripadajo materinsko nadomestilo, očetovsko nadomestilo, starševsko nadomestilo, starševski dodatek, pomoč ob rojstvu otroka, otroški dodatek, dodatek za veliko družino, dodatek za nego otroka, nadomestilo v času odmora za dojenje...

Kaj vam pripada ob rojstvu otroka?
Nadomestilo plače je osebni prejemek, ki izhaja iz zavarovanja za starševsko varstvo. Pravica do nadomestila obsega materinsko nadomestilo, očetovsko nadomestilo in starševsko nadomestilo. Po rojstvu otroka lahko pod določenimi pogoji zaprosite tudi za otroški dodatek, dodatek za veliko družino, v nekaterih primerih pa tudi za dodatek za nego otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo.
nadomestilo_mama.jpg

Materinsko nadomestilo, očetovsko nadomestilo in starševsko nadomestilo

Zakon pravi, da imajo pravico do materinskega nadomestila, očetovskega nadomestila in starševskega nadomestila osebe, ki imajo pravico do dopusta in so bile zavarovane po tem zakonu dan pred nastopom posamezne vrste dopusta in osebe, ki nimajo pravice do dopusta, če so bile zavarovane po tem zakonu najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih pred uveljavljanjem pravice do nadomestila. Upravičenci do nadomestila, ki nimajo pravice do dopusta, so v času prejemanja nadomestila obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovani, zavarovani so za primer brezposelnosti in za starševsko varstvo ter tudi zdravstveno zavarovani.

Starševski dodatek je denarna pomoč staršem, kadar po rojstvu otroka niso upravičeni do starševskega nadomestila po Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih (ZSDP-1).
Pomoč ob rojstvu otroka je enkratni denarni prejemek, namenjen nakupu opreme za novorojenca. Pravico uveljavlja eden od staršev največ 60 dni pred predvidenim datumom poroda oziroma najkasneje 60 dni po rojstvu otroka. Po tem roku pravice ni več mogoče uveljaviti.
starsevski_dipust_oce_1.jpg

Otroški dodatek je dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Pravica do otroškega dodatka se uveljavlja v 30-ih dneh po rojstvu otroka in se prizna z mesecem otrokovega rojstva. Če jo uveljavljate po tem roku, se prizna s prvim dnem naslednjega meseca po vložitvi zahtevka. Pravica do otroškega dodatka se prizna za dobo največ enega leta, pri čemer pa se o vsaki nadaljnji upravičenosti do podaljšanja pravice od 1. 12. 2018 po uradni dolžnosti odločajo centri za socialno delo in ponovna vloga ni potrebna.

Dodatek za veliko družino
je letni prejemek, namenjen družini, ki ima v koledarskem letu najmanj en dan tri ali več otrok do starosti 18 let, po 18. letu pa, če imajo status učenca, dijaka, vajenca ali študenta, vendar najdlje do 26. leta starosti. Dodatek za veliko družino se izplača v enkratnem znesku.

nadomestilo_starsa.jpg
Dodatek za nego otroka
je pravica, ki jo lahko uveljavlja eden od staršev ali druga oseba za otroka, ki potrebuje posebno nego in varstvo, če ima otrok stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in dejansko živi v RS. Dodatek za nego otroka je mesečni prejemek za otroka s težko motnjo v duševnem razvoju, težko gibalno oviranega otroka ali otroka z določenimi boleznimi s seznama hudih bolezni. Pravica do dodatka za nego se prizna na podlagi mnenja zdravniške komisije.

Nadomestilo v času odmora za dojenje pripada materam, zaposlenim za polni delovni čas, v času odmora za dojenje ko se vrne na delo, na podlagi potrdila specialista pediatrije. Doječi materi pripada nadomestilo za eno uro dnevno, za otroka do 9. meseca starosti oziroma za plačilo prispevkov za socialno varnost od sorazmernega dela bruto minimalne plače od 9. do 18. meseca starosti otroka.
Za več informacij se obrnite na center za socialno delo, ki je pristojen v kraju vašega stalnega ali začasnega bivališča.

Preberite si še

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.