Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Dojenčkov razvoj: 11. mesec

Vsak otrok pri spanju, hranjenju, telesnem razvoju in učenju novih spretnosti sledi lastnemu urniku razvoja - toda obstajajo tudi skupni okvirji, skupni urniki razvoja, ki mu z zamikom nekaj mesecev navzgor ali navzdol sledi večina otrok.

Hranjenje
Sedaj dojenčku že lahko ponudite hrano, ki je narezana na koščke. Z veseljem jo bo sam jemal in nosil v usta, kar mu zelo koristi, čeprav veliko hrane konča v laseh ali na tleh. Do vstopa v vrtec je dobro, če otrok že zna sam jesti čim bolje in čim več, pa čeprav hrano nosi v usta samo z rokami. Sprva otroku ponujajte hrano, s katero verjetno ne bo prišlo do davljenja, recimo, žemljo ali piškot. Pri jedi bodite vedno poleg in pozorni na otroka. Proti koncu meseca bo otrok pričel uživati tudi v hrani, ki hrustlja. Najbolj pa mu bo všeč mehka hrana, recimo, krompirjev pire.

Vedenje
Skušal se bo sam sleči. Obleči se seveda še ne more. Poskušal si bo sneti nogavičke in plenico, kapo pa tako ali tako že sname v trenutku. Kadar česa še ne bo zmogel, se bo razjezil. Enako boste opazili v igri; očitno ima otrok v glavi načrt, kaj želi storiti, in nato skuša ta načrt izpeljati, kar pa mu ne uspe vedno, ker še ni dovolj spreten ali pa zato, ker njegova želja nasprotuje fizikalnim zakonom. Če mu prepoveste kakšno dejavnost, res preneha, toda hkrati zajoka. Rad posluša pesmice. Pri tistih, ki jih pozna in so mu všeč, maha z rokami. 

Telesni razvoj
Igračo ali kakšen drug predmet lahko namerno izpusti v škatlo. Kadar se igra, igrače raziskuje s kazalcem.

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.