Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Dotik = zdravje + ljubezen

Dotik je najstarejši in najgloblji med vsemi čuti. Prvi je, ki se razvije plodu v materinem telesu, saj se pojavi že po osmem tednu nosečnosti. Zelo pomembno vlogo ima tudi po rojstvu, ko novorojenček že takoj dobro voha, okuša in občuti tipne zaznave, medtem ko se mu vid in sluh šele razvijata. Posebnost tipa je, da dotik čutimo z vso površino telesa, z vso kožo. Organ za občutenje dotika je zato največji, dotik pa je izrednega pomena za zdrav telesni in duševni razvoj novorojenčka, malčka in otroka.

dotik_11.jpg
Bolj zdravi, bolj močni, bolj umirjeni
Otroci, ki se jih veliko dotikamo, se bolje odrežejo na preizkusu kognitivnih sposobnosti in telesnih zmogljivosti. Imajo močnejši imunski sistem in se manjkrat zapletajo v agresivne interakcije. Že pri nedonošenčkih opazimo, kako zelo pomemben je dotik, saj tisti, ki jih veliko božajo, polagajo na golo kožo, masirajo in kengurujčkajo, hitreje pridobivajo težo in so prej odpuščeni iz bolnišnice v domačo nego.
dotik_3.jpgdotik_2.jpg
Brez dotika je razvoj okrnjen
Obstajajo pa tudi pričevanja, kaj se zgodi, če so otroci močno prikrajšani za dotikanje. Poročila o romunskih sirotah, ki so rasle skoraj brez dotikov, saj je bilo v sirotišnicah veliko premalo osebja, da bi lahko poskrbeli zanje, razkrivajo, da je bilo za sirote značilen okrnjen govor, prazen obrazni izraz, socialna zadržanost in čudni stereotipni gibi.
romaniankids_1170.jpg
Slepota strokovnjakov?
Težko je verjeti, da še ni preteklo 100 let odkar so psihologi materam svetovali, naj se svojih otrok ne dotikajo po nepotrebnem. Ameriški psiholog John B. Watson je v svojem priročniku leta 1928 materam svetoval takole: »Nikoli ne objemajte in poljubljajte svoji otrok, nikoli jim ne dovolite, da vam sedijo v naročju. Če že morate, jih pred spanjem poljubite na čelo in zaželite lahko noč. Po tednu dni boste spoznali, kako lahko je biti do svojih otrok povsem objektiven in hkrati naklonjen. Strašno se boste sramovali nerodnega in trapastega čustvenega načina, ki je prej vodil vašo vzgojo…«

1_hj6yvosufqh1tsjfz70icw.jpeg
John B. Watson med enim izmed znamenitih poiskusov z "malim Albertom". Sedaj bi jih veliko ocenili kot neprimerne.
 

Preberite si še

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.