Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Kdaj staršu pripada prost dan ob spremljanju prvošolčka v šolo?

Od delodajalca je odvisno, ali otrokovi starši lahko dobijo prost dan za spremljanje prvošolčka.

Prvi šolski dan je posebno doživetje tako za prvošolčka kot za njegova starša. Glede na to, da starši svoje prvošolce spremljajo na njihov prvi šolski dan, so pogosta vprašanja glede pravice do odsotnosti starša na delovnem mestu. Starše namreč zanima, ali so za ta namen upravičeni do plačane odsotnosti, ali pa morajo za ta namen koristiti svoj dopust.

Kdaj in na kakšni podlagi je starš upravičen do plačane odsotnosti na prvi šolski dan svojega prvošolca?

Zakon o delovnih razmerjih določa, da ima delavec pravico do plačane odsotnosti z dela do skupaj največ sedem delovnih dni v posameznem koledarskem letu zaradi osebnih okoliščin. 
Za vsak posamezni primer:
- lastne poroke,
- smrti zakonca ali zunajzakonskega partnerja ali smrti otroka, posvojenca ali otroka zakonca ali zunajzakonskega partnerja,
- smrti staršev – oče, mati, zakonec ali zunajzakonski partner starša, posvojitelj,
- hujše nesreče, ki zadane delavca,
- darovanja krvi na dan, ko prostovoljno daruje kri,
ima delavec pravico do plačane odsotnosti z dela najmanj en delovni dan.

Zakon o delavcih v državnih organih
določa, da je delavec lahko odsoten z dela s pravico do nadomestila plače največ sedem dni v posameznem koledarskem letu, in sicer:
- do sedem dni zaradi nege ožjega družinskega člana v primerih, ko nima pravice do nadomestila plače za odsotnost zaradi nege družinskega člana po predpisih o zdravstvenem zavarovanju, in sicer na podlagi zdravniškega potrdila, in zaradi aktivnega sodelovanja pri kulturnih, športnih in podobnih prireditvah;
- tri dni zaradi sklenitve zakonske zveze, rojstva otroka, smrti ožjega družinskega člana in selitve v drugo stanovanje;
- en dan zaradi smrti bližnjih sorodnikov, zaradi vpoklica k vojaškim vajam, ki trajajo nad šest dni, in drugih neodložljivih opravkov.

V obeh primerih so določene tudi druge možnosti odsotnosti, vendar pa ne določata možnosti plačane odsotnosti neposredno zaradi razloga spremljanja prvošolca v šolo. Dodatne plačane odsotnost z dela lahko določajo tudi kolektivne pogodbe, vendar pa v večini primerov za ta namen kolektivne pogodbe prostega dne ne določajo.

Vse je odvisno od delodajalca

Glede na to, da ni zakonske podlage za prost dan starša prvošolca, je ta pravica opredeljena predvsem s strani delodajalcev samih. Delodajalec lahko tovrstni ukrep opredeli sam v internih aktih, v večini primerih pa gre za podjetja, ki so pridobila certifikat Družini prijazno podjetje. Podjetja s tem certifikatom zaposlenim nudijo otroški časovni bonus, kjer gre za dodatne proste ure ali dodatni dopust za starše na prvi dan šole ali na informativni dan oziroma ob uvajanju v vrtec. Ali je delodajalec pridobil tovrstni certifikat oz. ali nudi kakšno drugo podobno ugodnost za svoje zaposlene, lahko preverite neposredno pri svojem delodajalcu. Marsikateri delodajalec pa svojim zaposlenim omogoči plačano odsotnost za spremljanje prvošolčka v šolo na njegov prvi šolski dan, čeprav tega nima opredeljenega v svojih internih aktih.

Koriščenje letnega dopusta

V kolikor bi kot starš želeli biti prisotni pri prvem šolskem dnevu otroka in vam delodajalec tega neposredno ne omogoča, lahko kot zadnjo možnost koristite svoj dopust. Dopust se koristi sporazumno, pri čemer se upoštevajo potrebe delovnega procesa ter potrebe delavca. Pri tem lahko delavec izrabi en dan dopusta na dan po svoji izbiri, mora pa delodajalca obvestiti najmanj tri dni pred izrabo. Delodajalec lahko sicer predlog delavca, da koristi dopust na izbrani dan zavrne, a le, če bi odsotnost delavca resneje ogrozila delovni proces.

Vir: informiran.si

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.