Novice

Jesenska številka Pikapolonice že v prodaji!

Jesenska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Poškodba živčnega pleteža roke

Piše: prof. dr. Vane Antolič, dr. med., ortoped, višji svetnik

 

Pri težkih porodih lahko pride do poškodbe živčnega pleteža roke (brahialnega pleteža). Najpogosteje se to zgodi pri rojevanju velikega otroka, če se porod začasno ustavi pri rojevanju ram in pri medenični vstavi. V teh primerih je nujno potreben poteg otrokove glave, kar lahko povzroči poškodbo otrokovega živčnega pleteža. To se zgodi pri približno štirih od 10.000 porodov. Pri več kot treh četrtinah otrok tak nateg ne zapusti nikakršnih posledic in je funkcija zgornjega uda v starosti štirih let normalna.

Rokica je negibna

Poškodba pleteža je lahka, kadar pride samo do natega, težka pa, kadar so živci pretrgani. Takoj po rojstvu je obe stanji težko ločiti, velja pa pravilo, da pri lažjih primerih pride do izboljšanja mišične moči do šestega meseca otrokove starosti. V kolikor ne pride do izboljšanja, je včasih potreben tudi operativni poseg oziroma rekonstrukcija prekinjenih živcev.
Ob poškodbi živčnega pleteža roke je zgornji ud otroka negiben, kar pomeni, da ga otrok ne premika in ga tudi na različne dražljaje ne more premakniti. Pogosto je zlomljena tudi ključnica in to je lahko včasih tudi razlog za negibnost rokice brez poškodbe pleteža (pseudoparaliza). Negibnost zaradi zloma ključnice spontano izgine v nekaj dneh po porodu.
Mišična moč se ne vrne v vse mišice naenkrat. Najpogosteje se moč povrne najprej v mišice roke in šele kasneje v mišice rame.

Vrste poškodbe

Poškodbe brahialnega pleteža ločimo na zgornji tip po Erbu (okvara moči mišic rame in nadlakti), na spodnji tip po Klumpkeju (okvara moči mišic podlakti in roke), lahko pa so prizadete tudi vse mišice zgornjega uda (Erb in Klumpke skupaj).

Zdravljenje

Zdravljenje poškodbe pleteža je potrebno začeti takoj po rojstvu. Glavni namen je preprečiti nastanek mišičnih kontraktur oziroma zakrčenega položaja rame, komolca in roke zaradi neaktivnosti mišic. Izvajati je torej potrebno vaje polnega obsega gibov sklepov. Vaje sprva nadzira fizioterapevt, izvajati pa jih morajo tudi starši doma. Namen vaj je tudi preprečevanje izpaha, zlasti v ramenskem sklepu. Pri slabem zdravljenju se rama pokrči navznoter, komolca pa ni več mogoče popolnoma iztegniti. Za predpisovanje nočnih opornic ni pravih kliničnih dokazov.
V primerih hude zakrčenosti rame je včasih potrebno s kirurškim posegom spremeniti os nadlaktnice ali prestaviti mišice. Prognostično je najugodnejši zgornji tip poškodbe brahialnega pleteža, najmanj ugoden pa je tip, kjer so okvarjena vsa živčna vlakna pleteža.

Rešeno je življenje

Po porodu starši včasih obtožujejo porodničarja za nastalo poškodbo pleteža. Staršem je potrebno pojasniti, da je ta poškodba izredno redka, najpogosteje pa do nje pride, ker je potreben odločen vlek otroka med porodom in ta vlek otroku in materi reši življenje.

Preberite si še

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.