Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Otrok slabo vidi

Težave s slabim vidom ima lahko že dojenček. Kdaj lahko zagotovo ugotovimo, ali otrok dobro oziroma slabo vidi, če pa je še tako majhen, da pri pregledu ne sodeluje? Kdaj naj dobi očala?

 

 

 

 


Novorojenček
Pediater ob sistematskih pregledih preverja razvoj otrokovega vida že od prvega pregleda novorojenčka. Do prvih opažanj in izvidov pride neposredno z opazovanjem otrokovih oči, razvoja živčevja in otrokovega vedenja, pa tudi posredno, z vprašanji, ki jih postavlja staršem. Že pri dojenčku lahko opazimo, da otrok slabo vidi.

dojencek_v_jopici.jpg

dojencek_v_gatkah.jpg

Pri treh letih
Pri treh letih pediater na sistematskem pregledu opravi prvi pregled oči, da bi ugotovil, ali otrok slabo vidi. Otrok z odgovori, kaj vidi na tabli, že lahko sam prispeva k preiskovanju ostrine vida. Pri pregledovanju otroka pediatri uporabljajo drugačne table kot za odrasle. Otroške imajo namesto črk sličice. Da jih bo otrok laže poimenoval, mu pediater že ob vabilu na sistematski pregled pošlje tudi standardizirane sličice, da si jih otrok že doma, skupaj s starši, v naprej ogleda in jih poimenuje. Zato mu je na pregledu pri pediatru vse bolj domače in bolje sodeluje. Včasih se zgodi, da pregled kaže, da otrok slabo vidi, vendar pediater v rezultate podvomi, saj je slab rezultat včasih posledica otrokovega slabega sodelovanja. V takšnem primeru čez kakšen mesec pregled ponovi. Kadar pa so rezultati preiskav nedvoumni in kažejo na slabšo ostrino vida, otroka napoti k okulistu na podrobnejši pregled. Če je potrebno, dobi očala. Očala imajo tudi otroci, mlajši od treh let.

puncka.jpgdeklica_bolsci.jpg

Pred vstopom v šolo

Na sistematskem pregledu pred vstopom v šolo pediater znova opravi pozoren pregled otrokovega vida, saj je otrok, ki slabo vidi, zaradi tega lahko v šoli bolj nemiren, slabše se osredotoča in manj aktivno sodeluje. Slabši vid ga moti tudi pri udeleževanju športnih iger, iger z vrstniki in prostočasnih dejavnostih, kar ima za posledico slabše vključevanje med vrstnike in tudi dvom v lastne sposobnosti. Zato je pomembno, da otroku že pred vstopom v šolo pomagamo do boljšega vida. Mnogo otrok svoja prva očala dobi prav v tej starosti. Predšolski otrok pri pregledu že dobro sodeluje, zato je vse lažje.

deklica_ocala_pregled.jpg

 

Preberite si še

 • Gremo na kahlico

  Kako in kdaj malčka uspešno privaditi na kahlico.

 • Zadnje leto v vrtcu

  Vaš petletnik je v najvišji skupini v vrtcu. Pripravlja se na vstop v šolo. Ali zna vse, kar mora znati ob vstopu v šolo?

 • Premagajte stiske uvajanja v vrtec

  Odhod v vrtec je prelomni dogodek za otroka, pa tudi za ostale člane družine. Pred otroka in družino postavlja nove izzive.

 • Jecljanje pri otroku

  Otroci med drugim in petim letom pogosto ponavaljo besede ali dele besed (zlog, glas). Kdaj pa je treba k logopedu?

 • Zakaj je moj otrok plašen?

  Zakaj so nekateri malčki izrazito plašni - bojijo se hrupa, gospodinjskih strojev, novih situacij, novih igrač...

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.