Novice

Izšla je otroška revija Pikapolonica pomlad - poletje 2023!

Otroci se s Pikapolonico prvič spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge. Pomlad in poletje bosta še zabavnejša s Pikapolonico!

Vse novice

Preprečite okužbo z gripo

Če se cepite vi, in zato ostanete zdravi, zmanjšate verjetnost, da se bodo okužili drugi, bolj ranljivi družinski člani: najmlajši in najstarejši ter kronični bolniki. Tako virusa influence ne boste zanesli v domače okolje, kjer bi ogrožali svojca, ki ima težave z zdravjem, občutljivega dojenčka ali malčka.

Najbolj učinkovita zaščita pred gripo je cepljenje, ki se običajno začne v novembru. Cepljenje je priporočljivo za vsakogar, še posebej pa, če imate v družini dojenčka, mlajšega od 6 mesecev, ki še ne more biti cepljen. Če se cepite vi, in zato ostanete zdravi, zmanjšate verjetnost, da se bodo okužili drugi, bolj ranljivi družinski člani. 

otrok_in_medvedek.jpg
Cepljenje proti gripi je priporočljivo za starejše od 65 let, za bolnike s kroničnimi boleznimi pljuč, srca, ledvic, za diabetike, za osebe z imunsko pomanjkljivostjo, zdravljene s kemo- ali radioterapijo in malignomi, ter za majhne otroke stare od 6 do 23 mesecev. Cepljenje priporočajo tudi nosečnicam.

cepljenje_mala.jpg novorojencek_bolan_mala.jpg
Cepljenje proti gripi se začne proti koncu jeseni in traja, dokler ne prične število obolelih z gripo upadati. Po cepljenju se zaščita pri mlajših razvije po tednu dni, pri starejših traja razvoj imunosti 14 ali celo več dni.
Ker se virusi gripe spreminjajo hitro, strokovnjaki vsako leto na novo izdelajo cepivo proti virusom, za katere so ocenili, da bodo krožili. Zato moramo cepljenje proti gripi ponoviti vsako leto.

0puncka_v_postelji.jpg

Kaj še pomaga?
Vzdržujte dobro telesno kondicijo, veliko se gibajte na svežem zraku in uživajte zdravo hrano z veliko sadja in zelenjave. V mesecih, ko je okužb dihal veliko, se izogibajte zaprtim prostorom in si večkrat skrbno umijte roke, da ne zanesete virusa influence in drugih mikroorganizmov na dihala. Okužbo preprečite tudi z dobrimi higienskimi navadami. Ne delite predmetov za osebno nego kot je brisača, ne pijete iz istega kozarca ali steklenice, ne uporabljajte istega jedilnega pribora...

jesen_mala.jpg

Preberite si še

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.