Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Gripa se pri otrocih lahko resno zaplete

»Gripo pri otrocih poleg močno povišane telesne temperature, slabega počutja in apetita, dražečega kašlja, glavobola in bolečin v mišicah ter pogosto tudi dehidracije lahko spremljajo tudi resni zapleti,« poudarja pediater Denis Baš, dr. med. iz Klinike Juventina, ki je tudi podpredsednik Sekcije za primarno pediatrijo Slovenskega zdravniškega društva.

bolan_lezi.jpg
dojencek.jpg

»Tudi nevrološki zapleti niso tako redki. Predvsem pri šolarjih so pogoste vrtoglavice in izgube zavesti. Predšolski otroci pa imajo pogosteje vročinske krče. V lanski sezoni je bilo zaradi vseh opisanih težav ob gripi kar nekaj otrok, ki sem jih obravnaval, sprejetih v bolnišnico. Pogosto se ob gripi pojavijo zapleti, ki zahtevajo antibiotično zdravljenje; vnetje srednjega ušesa in pljučnica, ali pa okužba spodnjih dihal, lahko pride do zapletov odpovedi dihanja in potrebe po intenzivnem zdravljenju. Pogosto gripa povzroči tudi akutno poslabšanje kronične bolezni,« je naštel dr. Baš, ki si želi, da bi bilo cepljenje proti gripi za vsakogar, ki se hoče cepiti, posebno za otroke, brezplačno.

denis_bas_juventina.jpg

»V naši ambulanti na Kliniki Juventina se je v zadnjem tednu zelo povečalo število pacientov z gripo in gripi podobnimi boleznimi. Opažamo poseben porast med šolarji, saj je v nekaterih razredih odstotna več kot polovica otrok. Oboleli so večinoma hudo bolni, povišana temperatura lahko vztraja tudi ves teden, pogoste so vrtoglavice in kolapsi. Nekaj pacientov smo morali poslati na Infekcijsko kliniko, gre predvsem za sum na pljučnico in meningitis. Zboleli so praviloma necepljeni otroci, zato vsem toplo priporočam cepljenje proti gripi, tako zdaj, saj še ni prepozno, pa tudi v naslednji sezoni,« je poudaril pediater.

cepljenje.jpg

Za koga je priporočljivo cepljenje proti gripi?
Cepljenje proti gripi je še zlasti priporočljivo za kronične bolnike, starejše osebe, majhne otroke (od 6 mesecev do 2 let starosti), nosečnice ter za osebe z izjemno povečano telesno težo (ITM ≥ 40). Cepljenje je priporočljivo tudi za osebe, ki so pri svojem delu izpostavljene nevarnosti okužbe ali pri delu lahko prenesejo okužbo na druge osebe, še posebno to velja za zdravstvene delavce in sodelavce ter druge nujne službe.
Vse naštete skupine razen majhnih otrok so v sezoni 2019 / 2020 upravičene do brezplačnega cepljenja proti gripi (stroške cepljenja v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja). Cena cepljenja za samoplačnike je 14 evrov.

Preberite si še

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.