Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice

Carski rez

Poroda s carskim rezom ni mogoče vselej napovedati. Za porodnice, pri katerih je vsa nosečnost potekala brez težav, pri porodu pa se nato iz kakršnih koli razlogov zaplete, je porodničarjeva odločitev za carski rez - pravi šok. 

Kako močne bodo bolečine?

V naših porodnišnicah porod s carskim rezom izvajajo praviloma v splošni anesteziji, v izjemnih primerih pa tudi z epiduralno anestezijo. Če boste rodili v splošni anesteziji, se poroda ne boste spominjali, saj vas bodo uspavali, še preden se bo začelo zares. Po operaciji boste čutili bolečine v spodnjem delu trebuha, kajti carski rez je navsezadnje trebušna operacija, po operacijah pa so bolečine normalen spremljevalec. Dobra novica je, da vam bodo omenjene bolečine lajšali.
Pri carskem rezu v epiduralni anesteziji boste ves čas prisebni, le da od pasu navzdol ne boste čutili nikakršne bolečine. Čutili boste le, da se v spodnjem delu trebuha nekaj dogaja, vendar brez bolečin.

Bom po porodu lahko sama skrbela za otroka?

V porodnišnici boste po carskem rezu dan ali dva preživeli na intenzivni negi, kjer bodo za vašega novorojenčka skrbele sestre. Ko boste premeščeni na oddelek, boste počasi začeli kmalu sami skrbeti za svojega otroka. Ker vam bo vsakršno prepogibanje povzročalo bolečine, boste bolj počasni, a si nikar ne očitajte. Skrbeti in paziti boste morali ne le na otroka, temveč tudi nase. Nekatere mamice mislijo, da po carskem rezu dojenje ni mogoče. To ne drži, res pa boste potrebovali malo več potrpežljivosti, da boste otroka pravilno in tudi za vas udobno pristavili k prsim. Na začetku prosite za pomoč sestro.

Koliko časa bo moje gibanje omejeno?

Ne dolgo. 24 ur po porodu vam bodo sestre pomagale vstati iz postelje. Pomembno je, da se čim večkrat dvignete iz postelje in se sprehodite vsaj nekaj korakov, da poživite krvni obtok. Zelo verjetno boste malo vrtoglavi in omotični. Vleklo vas bo v skrčen in sključen položaj, a kljub temu skušajte biti kar se da zravnani. Če boste vztrajni, boste že v nekaj dneh lahko hodili popolnoma normalno.

Koliko časa bom ostala v porodnišnici?

V naših porodnišnicah se dnevi bivanja razlikujejo, vendar ne bistveno. Če je z otročnico in otrokom vse v redu, porodnišnico zapustijo najprej v enem tednu, v nekaterih porodnišnicah pa mamice ostanejo še dan ali dva dlje. 

Kdaj bo vse po starem?

Če imate v mislih tekanje nakrog kot pred nosečnostjo, potem še dolgo ne. Telo potrebuje določen čas, da okreva. Zdravniki priporočajo postopno vključevanje v vsakodnevna opravila, zlasti pa morate biti previdni pri dvigovanju težkih bremen. Nikar se takoj ne zapodite v trgovino in zlasti ne prenašajte ničesar težkega. Vaš dojenček bo povsem dovolj. Mnoge mlade mamice se že zelo kmalu počutijo prav dobro, vendar pa je ta občutek lahko zelo varljiv, zato ne prehitevajte dogodkov. Dajte sebi in svojemu telesu čas, da si opomore. Zato v prvih šestih tednih ne delajte drugega, kot skrbite za otroka, vmes pa čim več počivajte.

Kako naj skrbim za operativno rano doma?


Ko šivov več ne boste imeli, se doma sami redno tuširajte, izogibajte se le močno odišavljenim milom. Ne drezajte v rano in si vanjo ne vtirajte krem, razen če vam tako svetuje zdravnik. Ob odpustu iz porodnišnice vam bodo dali navodila, kako boste skrbeli za rano, ob vsakem obisku pa jo bo pregledala tudi patronažna sestra. Rana vas bo skelela še nekaj tednov, toda vedno manj. Dober nakup so posebne elastične hlačke, ki vam bodo podpirale ohlapne trebušne mišice.

Kaj, če v naslednjem letu ponovno zanosim?

Trdnih pravil ni, vendar pa veliko žensk počaka z naslednjo nosečnostjo vsaj leto ali dve. Mnoge mamice čutijo, da potrebujejo dlje časa do popolnega okrevanja. Toda tudi če boste zanosili kmalu po porodu, ne skrbite. V nosečnosti zaradi predhodnega carskega reza ne boste potrebovali nikakršnega posebnega nadzora, saj se tkiva zelo hitro in dobro celijo.

Bodo moje trebušne mišice vedno tako ohlapne?

Vaš trebuh verjetno ne bo nikoli več enak, kot je bil v pred nosečnostjo. Seveda pa je mogoče zelo veliko narediti s telovadbo in primerno prehrano. Ko vam bo ginekolog na pregledu po porodu dal zeleno luč za redno telovadbo, kar začnite, toda z zdravo mero. Dobra ideja je skupinska vadba. Če te možnosti nimate, pa si vzemite čas dopoldne, lahko kar skupaj z otrokom.

Bo tudi naslednjič potreben carski rez?

Če imate za seboj le en carski rez, ni razloga, da bi morali tudi vnovič roditi enako, razen seveda, če ne bodo za to obstajale medicinske indikacije. Po dveh zaporednih carskih rezih pa večina porodničarjev zagovarja stališče, da je v tretje bolj varno narediti carski rez, saj bi zaradi močnega pritiska med popadki tkivo maternice na mestih predhodnih dveh vrezov lahko popustilo.

Imam občutek, da sme nekaj zamudila... 

Carski rez je v resnici lahko zelo veliko razočaranje, zlasti za tiste mamice, ki so si močno želele roditi po naravni poti in na carski rez niso niti pomislile. Toda carski rez porodničarji vedno opravijo z določenim namenom, če za to obstoji medicinsko upravičen razlog bodisi pri materi bodisi pri otroku. Najpomembnejše je, da sta na koncu oba zdrava, četudi ste bili prikrajšani za čudovite trenutke prvega srečanja s svojim otrokom. Če se občutka izgube le ne morete otresti, o njem odkrito spregovorite z nekom, ki mu zaupate, ali pa s katero od mamic, ki je prav tako rodila s carskim rezom.

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.