Novice

Porodnišnica Ljubljana praznuje 30 let

Porodnišnica Ljubljana praznuje 30 let. Odkar so 6. oktobra 1987 odprli novo porodnišnico na Šlajmerjevi ulici 3 - zgrajena je bila s samoprispevkom občanov -, se je v njej rodilo že več kot 180.000 novorojenčkov. V njej se rodi več kot tretjina slovenskih otrok. 

Vse novice

Aktualno

Iz zadnje številke revije Moj malček

V oktobrski številki preberite: 

  • O tem se govori…
  • Kdaj rečem »ja« in kdaj »ne«?
  • Kako se dobro povezati z dojenčkom?
  • Jesenska zabava
  • Nevarne rotavirusne okužbe
  • Dojenčkove oči in vid
  • Hrana za boljše dojenje
  • Vstajanje ob opori
  • Kako postati zelo srečna mlada mamica?
  • Nevarne bakterije - pnevmokoki
  • Kako osrečiti otroka?
  • Zakaj malčki ne potrebujejo računalniških igric?
  • Zakaj so jim všeč dinozavri?
  • Najboljše vaje pred porodom in po njem
  • Nadloga - uši na otrokovi glavi
  • Prehrana: Sladki krompir za otroke in nosečnice
  • Družinski izlet: Pokukajmo čez mejo!
  • Knjižne police
  • Ali ste vedeli: Ninja želve
  • Ustvarjalnica
  • Kuhamo: Ječmenova juha s kostanjem
  • Za starše, vzgojitelje in mentorje
  • zbiramo ime za otroka
  • Horoskop: Tehtnica

Novi naročniki na revijo prejmejo DARILO - Prvo spominsko knjigo!
Več o darilu in vseh ugodnostih za naročnike preberite tukaj -
KLIK
prva_spominska_knjiga2.jpg
 

  • Poudarki iz oktobrske številke:



    Kako se dobro povezati z dojenčkom?

    Ko se z dojenčkom povežemo, ne pričnemo le vezi medsebojne ljubezni, ampak tudi razumevanja, kako se počuti, kaj želi in kaj potrebuje. Če bomo vedeli, da joka, ker je zaspan, ga bomo pomirjali in mu pomagali zaspati, če pa joka zato, ker je lačen, ga bomo nahranili. Povezovanje, ki nam omogoča, da ga bolje razumemo, nam zagotovo olajša sobivanje in ga naredi bolj prijetnega za oba. Stik z njim pa najbolje vzpostavimo, če se posvetimo tistim kanalom komunikacije, ki jih uporablja že novorojenček: dotiku, okusu, vidu, vohu in sluhu.

    Hrana za boljše dojenje

    Kaj zaužije mamica, ki doji, je pomembno za njeno zdravje in za dober razvoj dojenčka. Vpliva tudi na dobro počutje obeh. Poleg tega pa s hrano lahko spodbudimo nastajanje mleka in izboljšamo njegovo sestavo. Velik kozarec vode ob vsakem podoju je nujen, sicer boste dehidrirali. Nastajanje mleka bo upočasnjeno, dojenje pa bolj naporno za oba. Če pa ste kar naprej utrujeni, morda zaužijete premalo železa in folne kisline. Kakšno hrano potrebuje mamica za okrevanje po porodu, dojenček pa za rast in splošen dober razvoj?

    Zakaj so jim všeč dinozavri?

    Dinozavri se lepo umestijo med pošasti, čarovnice in volkove, a imajo pred vsemi veliko prednost – čeprav so resnični, jih zagotovo ni več, ker so izumrli že pred 65 milijoni let. Kakšno olajšanje za otroka! Dinozavri so torej nevarno – varne pošasti, katerim lahko otrok mirno pogleda v strašne čeljusti in kremplje, se ob tem vznemiri in prestraši, a hkrati ve, da je varen. Dinozavri združujejo dve pomembni komponenti: imajo vse značilnosti pošasti iz nočnih mor, a hkrati zagotovo niso več na svetu. Strašni so, a jih v resnici ne more biti tu.

    Najboljše vaje pred porodom in po njem

    Ko vam rase trebuh, teža pritiska na hrbtenico in vam spremeni držo. Bolečino začutite, ko vstanete iz sedenja, po daljšem stanju, ko se približa popoldan... Bolečine v hrbtenici so v nosečnosti pogoste, toda z njimi se ni treba kar sprijazniti. S pravimi vajami in samozaščitnim ravnanjem jih lahko odpravite ali vsaj zelo omilite. Za te vaje vam ni treba v telovadnico. Po porodu se bodo bolečine verjetno spet pojavile zaradi nošenja dojenčka in nepravilne drže med dojenjem. S preprostimi vajami boste v dobri telesni kondiciji pred porodom in po njem.

    mal_10_17_468px.jpg

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.