Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Starševske pravice in finančne ugodnosti

Vsaki nosečnici, zaposleni ali nezaposleni, učenki in študentki, pripadajo določene ugodnosti in pravice, ki izhajajo iz materinstva. V ginekološki posvetovalnici vas bodo na nekatere opozorili in vam pravočasno izdali potrdila, ki jih potrebujete, da svoje pravice uveljavite, kljub temu pa je dobro, če se s svojimi pravicami seznanite še sami - na delovnem mestu vas pač nihče ne bo prosil, ali vam sme pomagati pri uveljavljanju vaših pravic, pa tudi ginekološke posvetovalnice niso za to, da bi vas seznanjale z vašimi možnostmi finančnih ugodnosti v nosečnosti.

Zaposlene ženske

Največ bodočih in mladih mamic ima otroke v času, ko so zaposlene. Njihove pravice so zapisane v Zakonu o delovnih razmerjih, Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, Zakonu o zdravstvenem varstvu in v Pravilniku o varovanju zdravja pri delu. Zakon določa, da imajo delavke in delavci zaradi nosečnosti in starševstva pravico do posebnega varstva. Pravilnik pa nalaga delodajalcu, da nosečnice in ženske, ki so ravnokar rodile, ter doječe matere zaščiti pred dejavniki tveganja ali škodljivimi delovnimi razmerami, ki bi lahko ogrozile njihovo ali otrokovo zdravje. Ali ste tveganju izpostavljeni, morate najprej oceniti sami, nato pa se o svoji skrbi pogovoriti z ginekologom, ki bo vašo oceno potrdil ali ovrgel. Naslednji korak je, da vam izbrani ginekolog izda pisno potrdilo o nosečnosti. Ko potrdilo predložite delodajalcu, ga zaprosite za drugo delovno mesto, ki za vas ne bo nevarno. Delodajalčeva obveznost, da vaši prošnji ugodi, nastopi šele s prejemom potrdila.
Pri uveljavljanju posameznih pravic so vam na voljo delavci centrov za socialno delo, več informacij pa najdete tudi v brošuri Zavarovanje za starševsko varstvo, ki jo je izdalo Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve RS. Ogledate si lahko tudi spletno stran ministrstva www.gov.si/mddsz/

Starševski dopust

Starševski dopust so: porodniški dopust, očetovski dopust, dopust za nego in varstvo otroka, pa tudi posvojiteljski dopust.

- Porodniški dopust. Najprej vas bo zanimal porodniški dopust, ki je namenjen pripravi na porod in negi ter varstvu otroka takoj po rojstvu. Mnogo bodočih mamic misli, da traja eno leto, toda v resnici traja 105 dni, po poteku porodniškega dopusta pa takoj nastopi »dopust za nego in varstvo otroka«, ki je namenjen nadaljnji negi in varstvu otroka. Ta traja praviloma 260 dni, v določenih primerih pa se lahko še podaljša. Skupen čas obeh dopustov je 365 dni. Tu ne gre le za nepomembno razliko med dopustoma, ampak vsak izmed njiju nosi drugačne pravice, ki se jih bodoči starši pogosto ne zavedajo. 

- Samo mati. Prvega, porodniški dopust, lahko koristi samo otrokova mati. Otrokov oče ali druga oseba ga lahko izkoristi samo pod določenimi pogoji, recimo, zaradi smrti matere. Mati lahko nastopi dopust že 42 dni pred pričakovanim dnevom poroda, vendar morate upoštevati, da bo skupno trajanje porodniškega dopusta v vsakem primeru le 105 dni. Če porodniški dopust nastopite toliko pred otrokovim rojstvom, se bo toliko prej končal po njegovem rojstvu. Obvezno pa morate nastopiti porodniški dopust 28 dni pred pričakovanim dnevom poroda. Dan poroda določi ginekolog, o tem pa vam izda potrdilo. In kaj, če rodite prej? Če rodite več kot 28 dni pred predvidenim datumom poroda, nastopi porodniški dopust z dnem otrokovega rojstva. Kaj pa, če mati ne nastopi porodniškega dopusta niti 28 dni prej, na primer, ker bi delala do zadnjega dne? Potem ji ta del porodniškega dopusta propade. Ne more ga izrabiti po otrokovem rojstvu. 
Kaj morate storiti? Ko bo 60 dni pred predvidenim datumom poroda, vam bodo v ginekološki posvetovalnici izdali potrdilo o predvidenem datumu poroda in vas napotili na center za socialno delo, ki je pristojen v občini vašega stalnega prebivališča. Tam vam bodo dali navodila, kako naprej, izpolniti pa boste morali tudi nekaj obrazcev.

- Očetovski dopust je namenjen očetom, da bi lahko v prvih mesecih otrokovega rojstva sodelovali pri negi in varstvu. Traja skupno 90 koledarskih dni. Od tega mora očka izkoristiti 15 dni v času porodniškega dopusta matere, naslednjih 75 dni pa do osmega leta otrokove starosti. Ta pravica ni prenosljiva na kakšno drugo osebo. 

- Dopust za nego in varstvo otroka, ki se prične po izteku porodniškega dopusta in traja 260 dni, je namenjen negi in varstvu otroka. Pravico lahko uveljavi katerikoli izmed staršev, pod določenimi pogoji pa tudi tretja oseba. Ta del dopusta se lahko podaljša v posebnih primerih: če rodite dvojčke ali več živorojenih otrok, če rodite nedonošenčka, če vaš otrok potrebuje posebno nego (na podlagi mnenja zdravniške komisije) ali če starša doma že varujeta najmanj dva otroka do starosti 8 let. En del dopusta, v trajanju do 75 dni, lahko starša preneseta in izrabita do osmega leta otrokove starosti.

Dijakinje in študentke

Za dijakinje in študentke, ki so noseče ali so mamice, so pravice drugačne, manj ugodne. Noseče dijakinje na podlagi ginekologovega potrdila o predvidenem datumu poroda v skladu s pravilnikom o šolskem redu sklenejo pedagoško pogodbo, v kateri so podrobneje opredeljene njihove obveznosti, pravice in dolžnosti. Zaradi materinstva se status dijakinji lahko podaljša največ za dve leti. Starševski dopust in starševsko nadomestilo jim ne pripadata. To pa je tudi vse - ostalo je osebni dogovor med razumevajočimi učitelji in dijakinjo. Tudi za študentke ni nič bolje: za vsakega živorojenega otroka jim pripada le dodatno študijsko leto. Porodniškega dopusta ali kakšnih finančnih nadomestil za dijakinje in študentke ni, čeprav se študentske organizacije zanje borijo že dlje časa. Vseeno pa poiščite stik s klubom staršev študentov, ker vam bodo tam posredovali koristne informacije o možnostih skupnega bivanja v študentskem domu in o izkušnjah pri varovanju otroka. Le pogumno: bodoče in mlade mamice, ki so študentke in dijakinje, pravijo, da praviloma naletijo na razumevajoče in naklonjeno šolsko in študijsko okolje, čeprav jim ni vedno najlaže. V primeru socialne problematike pa se obrnite na socialno službo.

Starševsko nadomestilo

Starševsko nadomestilo je nadomestilo osebnega dohodka, ki izhaja iz zavarovanja za starševsko varstvo. Do starševskega nadomestila imajo pravico tisti, ki imajo pravico do starševskega dopusta in so bili pred dnevom nastopa starševskega dopusta zavarovani za starševsko varstvo, ter tisti, ki nimajo pravice do starševskega dopusta, pa so bili zavarovani najmanj 12 mesecev v zadnjih treh letih pred nastopom posamezne vrste starševskega dopusta.

Starševski dodatek

Starševski dodatek je denarna pomoč staršem, toda le tistim, ki niso upravičeni do starševskega nadomestila. Če menite, da vam morda pripada, vprašajte na vašem centru za socialno delo, kako je v vašem primeru.

Krajši delovni čas

Dokler vaš otrok ne doseže tretjega leta starosti, imate možnost delati krajši delovni čas. To pravico ima katerikoli od staršev, tisti, ki se zaveže, da varuje in neguje otroka. Krajši delovni čas mora obsegati najmanj polovico tedenske delovne obveznosti.

Kaj morate storiti?

kdaj?
kaj storiti?
zakaj?
Ko ugotovite, da ste noseči.
Preberite zakone in pravilnike, ki smo jih našteli.
Da boste vedeli, katere pravice iz zdravstvenega varstva in varstva na delovnem mestu vam pripadajo.
Od začetka nosečnosti do 3. meseca nosečnosti.
Zaposlene ženske obvestite delodajalca, dijakinje šolo in študentke fakulteto.
Da zavarujete pravico do porodniškega nadomestila, da razložite odsotnosti zaradi pogostih zdravniških pregledov in da se dogovorite glede izpolnjevanja šolskih/študijskih obveznosti.
2-3 mesece pred predvidenim rokom poroda.
Pri ginekologu dobite potrdilo o predvidenem datumu poroda.
Za uveljavitev pomoči ob rojstvu otroka, za začetek porodniškega dopusta, za uveljavitev starševskega varstva.
30 dni pred predvidenim nastopom porodniškega dopusta.
Predložite delodajalcu potrdilo o nastopu porodniškega dopusta.
Da zavarujte pravico do vrnitve na delovno mesto.
28 dni pred predvidenim rokom poroda.
Prenehate delati in začnete dobivati porodniško nadomestilo.
Da vse moči in največ časa posvetite pričakovanju poroda.
Takoj po porodu.
Prijavite otrokovo rojstvo,
uredite otrokove dokumente, izberite pediatra in se prijavite za prvi pregled, vložite prošnjo za otroški dodatek.
Da bi uredili rojstni list, zdravstveno kartico, davčno številko, dokumente za prehod meje in obrazec za otroški dodatek.
V 30. dneh po porodu.
Prijavite otrokovo ime in priimek.
Zamuda je sankcionirana.
30 dni preden se izteče 105 dni po porodu.
- Če želi otrokov oče po izteku materinega porodniškega dopusta (105 dni) nadaljevati z dopustom za nego in varstvo, mora to sporočiti delodajalcu in centru za socialno delo.
- Če želi mati pričeti delati po izteku porodniškega dopusta s polovičnim delovnim časom, to sporoči delodajalcu in centru za socialno delo .
Da zavaruje pravico do vrnitve na delovno mesto.
3 mesece po porodu.
Zadnji čas, da zahtevate otroški dodatek in ga dobite za nazaj od otrokovega rojstva.
Otroškega dodatka ne morete dobiti nazaj za več kot 3 mesece.
30 dni pred iztekom dopusta za nego in varstvo otroka.
Javite se delodajalcu in povejte: če boste takoj izkoristili letošnji dopust ali če imate podaljšan porodniški dopust.
 
- Če ne javite podaljšanja porodniškega dopusta, lahko izgubite pravico do vrnitve na delo.
- Če tega ne storite, vam dopusta morda ne bodo odobrili v času, ko si ga želite.

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

 • Očetovski dopust

  Kako urediti vse za pridobitev očetovskega dopusta?

 • Dokumenti za novorojenčka

  Katere dokumente novorojenček dobi, ker so obvezni in jih mora imeti vsak državljan RS, in katere, če za to poskrbijo starši sami?

 • 28.01.13@10:18:08
  Pozdravljeni!

  Smo skupina študentov IMB programa Ekonomske fakultete.
  Opravljamo raziskavo o čistilih in čistilnih navadah in vaše reševanje ankete, bi nam zelo pomagalo. Zato prosimo vse, ki čistite, da si vzamete 8 minut časa in rešite anketo :)

  Hvala vam!

  https://www.1ka.si/a/23002
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.