Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Očetovski dopust

Mnogi očetje si želijo, da bi lahko sodelovali pri negi otroka že takoj, ko se mamica z novorojenčkom vrne iz porodnišnice in je pomoči najbolj potrebna. Pa ne gre le za pomoč mladi mamici - sodobni očetje si želijo, da bi lahko čim več časa preživeli v tesnem stiku s svojim otrokom. Velikokrat se tudi zgodi, da se partnerja odločita, da bo kasneje, po šestem mesecu, ko dojenček postaja manj odvisen od mamice, varstvo in nego prevzel očka, mamica pa se bo vrnila na delo. Zakon to od leta 2003 omogoča. Pravica do očetovskega dopusta omogoča, da si oče in mati enakopravneje delita obveznosti pri vzgoji in varstvu otroka.

Kaj pravi zakon?

Pravna podlaga, ki ureja očetovski dopust, sta Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih in Pravilnik o postopkih za uveljavljanje pravic iz zavarovanja za starševsko varstvo. Takole je zapisano: “Očetovski dopust je dopust, namenjen očetom, da bi že v najnežnejši dobi otroka skupaj z mamo sodeloval pri negi in varstvu otroka. Oče ima pravico do očetovskega dopusta v trajanju 90 koledarskih dni, pri čemer mora prvih 15 dni dopusta koristiti do dopolnjenega šestega meseca otrokove starosti, in sicer v polni obliki odsotnosti z dela (sicer ta del očetovskega dopusta zapade), drugih 75 dni pa lahko izrabi do tretjega leta starosti otroka.”
Kaj pa, če se vam rodijo dvojčki ali trojčki? Ali bi to pomenilo, da imate dvakrat ali trikrat toliko očetovskega dopusta? Ne, žal ne. Pravica je vezana na dogodek, na porod in ne na število rojenih otrok. Kaj pa, če mamica živi sama z otrokom in je oče neznan, ali bi lahko očetovski dopust vzel kdo drug, ki ji pomaga pri otroku? Ne, pravico do očetovskega dopusta ima le oče, ki je otroka priznal ali pa se je otrok rodil v zakonski zvezi. Ta pravica ni prenosljiva na nikogar drugega. So pa v določenih primerih možnosti, da porodniški dopust matere prevzame kdo drug. O tem pišemo na koncu članka.

Kaj morate storiti?

Če želite izkoristiti očetovski dopust, morate urediti nekaj formalnosti že prej, preden se otrok rodi, še nekaj pa potem, ko bo otrok že rojen. Pravica do očetovskega dopusta se pridobi šele po rojstvu otroka, saj mora biti rojstvo in bivanje otroka uradno potrjeno. Zato gre postopek tako, da pred otrokovim rojstvom najavite uveljavitev pravice na centru za socialno delo, nato pa po rojstvu otroka obvestite center za socialno delo, da je otrok rojen in ob tem predložite obvestilo porodnišnice o rojstvu otroka oziroma rojstni list otroka.

- 1. korak: Najprej se morate 60 dni pred predvidenim datumom poroda, lahko pa tudi 30 dni pred predvidenim datumom nastopa očetovskega dopusta, oglasiti na centru za socialno delo, na katerem je mati uveljavljala pravico do porodniškega dopusta oziroma ji je bila priznana pravica do porodniškega dopusta. Tam boste izpolnili vlogo za uveljavitev pravice do očetovskega dopusta. (Vlogo lahko najdete - in si jo natisnete - tudi na spletni strani Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve.) Na vlogi za uveljavitev pravice do očetovskega dopusta morate označiti, da uveljavljate plačani in neplačani očetovski dopust, sicer tega naknadno ne morete uveljavljati.

- 2. korak: Vaša dolžnost je, da najkasneje 30 dni pred predvidenim nastopom očetovskega dopusta o tem obvestite vašega delodajalca. Z njim morate skleniti dogovor o tem, kako boste očetovski dopust koristili. Dogovor je včasih lahek, drugič pa mnogo težji. Pri dogovarjanju z delodajalcem vam socialna služba ali pristojno ministrstvo ne more pomagati drugače, kot da pojasnijo, kakšne pravice vam daje zakon. Dogovor z delodajalcem pa morate opraviti sami.

- Pa še nekaj: pri parih, ki živijo v zunajzakonski skupnosti, je treba za uveljavljanje očetovskega dopusta predložiti zapisnik o priznanju očetovstva. To opravite po rojstvu otroka s tistim zapisnikom, ki ste ga podpisali na matičnem uradu, ko ste urejali vse za otrokov rojstni list. Za zapisnik morate zaprositi.

Obrazci in priloge

Obrazca za uveljavljanje pravic s področja starševskega varstva sta:
- Vloga za uveljavitev pravice do očetovskega dopusta (Obrazec S-1/2)
- Vloga za uveljavitev pravice do starševskega nadomestila (Obrazec S-2/1).

Priloge, ki jih je potrebno dodati k obrazcem, so:
- Izjava o negovanju in varstvu otroka (Priloga št. S-8)
- Podatki o plači oziroma osnovi, od katere so bili obračunani prispevki (Priloga št. S-6)
- Potrdilo delodajalca o zaposlitvi (Priloga št. S-2)
- Zapisnik o priznanju očetovstva (za neporočene pare) .

Kako ga lahko koristite?

Očetovski dopust lahko oče koristi v obliki polne odsotnosti z dela, v strnjenem nizu (brez prekinitev) ali po dnevih. To pomeni, da se s partnerko lahko tudi dogovorite, da boste za otroka vi skrbeli polovico tedna, drugo polovico pa ona. Pri tem pa je potrebno paziti, saj zakon pravi: »Kadar oče izrabi očetovski dopust po dnevih, se trajanje pravice določi v delovnih dnevih tako, da se upošteva 70% pripadajočih koledarskih dni očetovskega dopusta.« Pri štetju dni bodite pozorni - gre za 15 koledarskih dni, kar je enako 11 delovnim dnevom in za 90 koledarskih dni, kar je enako 63 delovnim dnevom.
Za 15 dni očetovskega dopusta, ki jih oče izrabi v času porodniškega dopusta matere, mu država zagotavlja očetovsko nadomestilo, za druge dni očetovskega dopusta, ki jih lahko izrabi do tretjega leta starosti otroka, pa mu država zagotavlja plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače.

Pogosta vprašanja

Zakon sicer jasno določa očetovski dopust, toda v praksi se staršem, ki vse za očetovski dopust urejajo prvič, postavlja mnogo vprašanj. Poglejmo nekaj najpogostejših. 

- Ali ima delodajalec pravico, da določi, kako boste izkoristili neplačani del očetovskega dopusta, ki ga je mogoče koristiti v enem ali več delih? Zakon pravi, da oče izkoristi očetovski dopust po dogovoru z delodajalcem. V praksi to pomeni, da morate upoštevati tudi posebnosti in potrebe delovnega procesa. Potreben bo dogovor. In če dogovora ne morete doseči? Obrnite se na pravno službo Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve in vprašajte za nasvet.

- Kaj pa, če ste samostojni podjetnik ali zaposleni pri samostojnem podjetniku in bi radi koristili pravico do očetovskega dopusta? Ali prispevke za nadomestilo plače in prispevke za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje plača delodajalec ali država? Nadomestilo plače in prispevke za socialno varstvo plača država, natančneje Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Oče otroka ima po Zakonu o starševskem varstvu in družinskih prejemkih pravico do očetovskega dopusta, če je zavarovanec za starševsko varstvo, ne glede na to, kje je zaposlen. 

- Kako je z očetovskim dopustom, če je oče študent? V načelu - slabo. Delo preko študentskega servisa, ki študentskim družinam omogoča nekoliko lažje preživetje, se šteje kot dohodek pri otroškem dodatku. Za koriščenje pravice do očetovskega dopusta pa bi moral biti oče otroka zavarovanec za starševsko varstvo po 6. členu Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, kar pomeni, da ima plačane prispevke za starševsko varstvo, ki jih plačuje delodajalec. Z očetovskim dopustom za študenta torej ne bo nič!

- Ali očetje, ki koristijo očetovski dopust za drugi del (75 dni), prejmejo nadomestilo plače? Zakon o starševskem varstvu in družinskih prejemkih v drugi točki prvega odstavka 40. člena določa, da pripada zavarovancu v času očetovskega dopusta v trajanju 15 dni pravica do očetovskega nadomestila. Za 75 dni pa mu država zagotavlja le plačilo prispevkov za socialno varnost od minimalne plače. Za 75 dni torej očetu ne pripada nadomestilo plače, ampak mu država plačuje prispevke od višine minimalne plače.

- Ali ima oče pravico do izrabe prvih 15 dni očetovskega dopusta, če koristi porodniški dopust za očete? Ne, ti dve pravici se izključujeta.

Oče na porodniškem dopustu

Do sedaj smo govorili o očetovskem dopustu, s katerim država omogoča, da starša enakopravno delita skrb za otroka. So pa tudi primeri, ko oče v celoti sam skrbi za dojenčka. V katerih primerih lahko oče (ali druga oseba) nastopi porodniški dopust? To so posebni primeri, ko nas življenje neprijetno preseneti. Oče (ali druga oseba) lahko uveljavlja pravico do porodniškega dopusta, če otrokova mati umre, če otroka zapusti ali če je po mnenju pristojnega zdravnika trajno oziroma začasno nesposobna za delo.
Možnost, da oče ali druga oseba prevzame porodniški dopust je tudi v primeru, če je mati mlajša od 18 let in ima status vajenke, učenke, dijakinje, ali študentke. Tedaj lahko uveljavlja pravico do porodniškega dopusta otrokov oče ali eden od starih staršev, vendar le, če mati s tem soglaša.
In koliko časa traja porodniški dopust za očeta ali drugo osebo, če ga ne koristi mati? Oče ali druga oseba ima pravico do porodniškega dopusta v obsegu 77 dni (105 dni minus 28 dni). Dopust je skrajšan še za toliko dni, kolikor je otrok star, ko oče ali druga oseba nastopi porodniški dopust.

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

  • Ste sposobni starši?

    Pride čas, ko se nasmejani dojenček spremeni v malčka, ki ima svoje mnenje in je vsak dan bolj uporen...

  • Razumevajoči ali dosledno strogi?

    Če smo do otroka prestrogi, to za razvoj njegove osebnosti ni dobro. Ampak prav tako slabo je, če smo preveč popustlji...

  • Kako biti dober oče?

    Gotovo si vsakdo želi biti dober oče. Kaj je tisto, kar po mnenju žensk moškega naredi za dobrega očeta?

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.