Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Ste sposobni starši?

Večerna risanka je mimo in otroka že zehata, ampak tla v dnevni sobi so skoraj neprehodna, toliko igrač leži povsod. Petletna Teja in njen dveletni bratec Tim sta ta popoldan prevrnila prav vse škatle z igračami. Mama hoče, da jih pred spanjem pospravita, a kaj, ko je Teja vse bolj utrujena, Tim pa je že v kopalnici. Ko mamica od Teje odločno zahteva, naj končno že pospravi igrače, Teja začne cepetati in vpiti, da jih je Tim razmetal, pa naj še pospravi! Kaj naj bi mamica naredila?

Ne bom, ne bom, ne bom!

Kdo pravi, da malčki ne znajo izraziti svojega mnenja? Ho - pa kako znajo trdo usločiti svoj mali hrbet, ko jih skušamo pripeti v avtomobilski sedež, kako trdno zaprejo usta, ko bi morali popiti zdravilo, kako se pretvarjajo, da nas ne slišijo, ko je treba pospraviti igrače... Otroci znajo zelo dobro izraziti svoje mnenje. Težava je le, da se njihovo mnenje pogosto razlikuje od želja staršev. Če gledamo za nazaj, so nam zdi smešno, kako je tisti mali človeček vztrajal pri svojem in kako nas je pri tem razjezil, ampak ko smo sredi dogajanja, ni prav nič smešno.
Ko se nasmejani dojenček spremeni v malčka, ki ima svoje mnenje in je vsak dan bolj uporen, se v starših vzbudijo raznovrstna čustva - od frustracije in jeze do negotovosti in občutka popolne nemoči. Lahko začnejo celo dvomiti o svojih starševskih sposobnostih.

Sem nesposoben?

Starši malih upornikov pogosto podvomijo vase, ampak psihologi otrokov »Ne!« vidijo in razlagajo v drugačni luči. Otrok s svojo upornostjo ne skuša spodkopati avtoritete svojih staršev, ampak s tem izraža, da je samostojna osebnost, ki ima lastno voljo in želje. Prav v takih trenutkih je izvrstna priložnost za starše, da razvijejo prijazen in kulturen dialog z otroki. Že, že, prijazen in kulturen. Vendar pa otrokovo izražanje lastne osebnosti s tem, da cepeta, da odločno zavrne pospravljanje igrač ali da noče v posteljo, lahko neprijetno posega v mirno družinsko življenje. In otrokovo izražanje samega sebe je lahko v določenih situacijah celo nevarno. Če noče vzeti zdravila ali se ne pusti pripeti v sedež, denimo. Ali lahko torej razvijemo prijazen in kulturen dialog in imamo hkrati ubogljive otroke?

Ostanimo mirni

Psihologi svetujejo, naj v najbolj kritičnih trenutkih starši ostanejo čim bolj mirni in se ustavijo, še preden bi eksplodirali. To je sicer laže reči kot storiti, a starši morajo v vsakem trenutku vedeti, da so oni odrasli. Otroci nas vseskozi opazujejo in se hkrati tudi učijo, kako naj se odzivajo na močna čustva.
Zelo dobro in koristno je, če se občasno vprašamo, zakaj je otrok tako uporen. Je morda v družini v zadnjem času prišlo do večjih sprememb in ima otrok manj pozornosti? Ali smo prišli do točke, na kateri samo še renčimo in dajemo ukaze? Če je tako, je najbolje uvesti spremembe in teden ali dva zavestno ravnati drugače. Enako pomembno pa je tudi, da nikoli ne tratimo besed v prazno. Če otroku rečemo, da bo sledila določena kazen (recimo, če ne pospraviš igrač, danes pred spanjem ne bo pravljice), jo moramo potem tudi izpeljati. Otroci vedno skušajo ugotoviti, ali starši res mislijo to, kar rečejo. Če torej samo grozimo, potem pa tega ne naredimo, bodo otroci videli, da tako ali tako nikoli ne mislimo resno in naših besed ne bodo več jemali resno. Žal starši hudo neubogljivih in težavnih otrok največkrat uporabljajo še vse preveč besed, kričijo, vpijejo in grozijo, ukrepajo pa šele tedaj, ko že povsem izčrpajo zalogo besed. Takrat pa je že vse prepozno.

Malčki

Malčki se znajo upirati ne le z osovraženo besedico »ne«, ampak tudi s celim telesom. Mamica 16-mesečnega Jana pravi, da njen sin postane tog kot deblo vsakič, ko ga skuša privezati v avtosedež. Njen srček enako goreče sovraži tudi kakršnokoli pokrivalo. Zanimivo je, na koliko nadvse smešnih in neobičajnih načinov malčki upognejo svoja telesca, da se le izognejo kapam, pripenjanju v avto ali v voziček, žlički z zdravilom...
Starši vemo, da je zanje varno le, če so trdno pripeti v sedežu in da morajo imeti pozimi na glavi kapo. Ampak ne pozabimo, da malčki tega ne vedo. Ne nagajajo nam nalašč ali iz hudobije, radi bi se le izognili tistemu, kar jim ni prijetno. Zato je najboljša rešitev, da jim pogledamo v oči, jim povemo, kako radi jih imamo in jim nato povemo, zakaj sta privezovanje in kapa nujna. Če nas že razumejo ali ne. Razložimo, jim, da jih bomo pripeli, ker želimo, da se varno peljejo, kapo pa potrebujejo, ker bi se sicer prehladili. Z razlago jim damo vedeti, da starši nismo le roboti, ki izdajamo ukaze, ampak delamo vse iz ljubezni in skrbi za svoje otroke.

Predšolski otroci

Predšolski otroci imajo seveda še veliko več možnosti za izražanje nasprotovanja staršem. In jih seveda še kako radi uporabljajo. Teja se k njim zateče, ko bi morala pospraviti igrače, petletni Klemen pa vsakič, ko bi moral v posteljo, kriči, vpije in brca. Seveda vsak normalen starš v takih situacijah slej ko prej izgubi živce. Vendar pa psihologi stvar osvetljujejo z drugačnega zornega kota. Pospravljanje igrač je za otroka nesmisel in celo škoda, uničevanje dobre igre. Če je glavna naloga in glavna zaposlitev v tvojem življenju igra, potem je nelogično, da bi hotel te igrače pospraviti, odstraniti. Tudi spanje se malčku, ki se boji teme ali pošasti pod posteljo, zdi več kot zoprno in nepotrebno.
Zato so zvečer, pred spanjem, pomembne mirne rutinske dejavnosti, kot na primer kopanje v kadi, branje pravljic in crkljanje. Če se otrok še vedno upira, moramo razmisliti, če morda sploh ni utrujen in zaspan. Kaj pa, če je zrasel in ne rabi več toliko spanja kot prej? Če je tako, naj otrok ob uri za spanje še vedno odide v svojo sobo, vendar pa mu damo možnost, da lahko še gleda knjige, kaj nariše ali posluša pravljico, dokler ga ne premaga spanec.
Če pa otrok nenehno uhaja iz postelje, je potreben jasen in odločen pristop. Psihologi svetujejo, naj otroku starši rečemo na primer: »Sedaj je čas za posteljo, zato ostani pod odejo.« Če je otroka strah samega v sobi, mu zagotovimo, da ga bomo v rednih presledkih prihajali gledat, ko bo že spal in mu dali poljubček na čelo. Tudi pri dajanju zdravil psihologi svetujejo odločnost in nepopustljivost, ki morata biti še bolj izraziti kot pri pospravljanju igrač ali odhodu v posteljo. Razlaga je sicer v redu, a v tem primeru je potrebna predvsem odločnost. Zdravilo je pač treba vzeti.

Odgovorni smo!

Kot starši smo pač odgovorni za dobrobit svojih otrok, otroci pa potrebujejo nekoga, ki zanje skrbi in jih vodi. Včasih jim je naše ravnanje všeč, ker smo prijazni in sprejemamo zanje prijetne odločitve, včasih spet smo v njihovih očeh izjemno neprijetni, ker so naše odločitve zanje neprijetne. Narava odnosa med starši in otroki je pač drugačna od odnosa med prijatelji. Učinkoviti in skrbni starši že vedo, da je za otrokovo dobrobit na dolgi rok včasih žal neogibno tudi to, da je otrok zaradi njihovih odločitev kdaj nesrečen.

Preberite si še

 • Prepiri med partnerjema

  V vsaki družini pride do prepirov. Če je prepir dober, lahko odnos izboljša. Se znate prepirati? 

 • Razumevajoči ali dosledno strogi?

  Če smo do otroka prestrogi, to za razvoj njegove osebnosti ni dobro. Ampak prav tako slabo je, če smo preveč popustlji...

 • Kako biti dober oče?

  Gotovo si vsakdo želi biti dober oče. Kaj je tisto, kar po mnenju žensk moškega naredi za dobrega očeta?

 • 28.01.13@09:29:36
  Pozdravljeni!
  Smo skupina študentov IMB programa Ekonomske fakultete.
  Opravljamo raziskavo o čistilih in čistilnih navadah in vaše reševanje ankete, bi nam zelo pomagalo. Zato prosimo vse, ki čistite, da si vzamete 8 minut časa in rešite anketo :)
  Hvala vam!
  https://www.1ka.si/a/23002
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.