Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Mastitis in bolečine v dojkah

Dojenje ne steče vedno gladko. Prav verjetno je, da mlado mater na začetku dojenja prsi in bradavice hudo bolijo, toda pri vseh težavah si je mogoče pomagati. Ni potrebno, da bi zato opustili dojenje, ali mislili, da je pretežavno. Dojenje je v resnici udobno in celo prijetno, ampak šele, ko gladko steče...

Močno povečane prsi

Ste pred nekaj dnevi rodili in bi radi dojili? A kaj, ko so vaše prsi le vedno večje, težje, bolj vroče in bolj boleče, mleko pa vam ne priteče iz bradavic. Kaj se dogaja?
Prve dni po porodu vam iz prsi priteče kolostrum, ki je skoraj prozoren. Šele približno tretji ali četrti dan se tekočina prične gostiti. Dobi značilno rumeno belo barvo mleka. Mnoge novopečene mamice so do tretjega dne že povsem obupane, ker mislijo, da »nimajo mleka« in da bo njihov novorojenček zato lačen. Pa ni tako, prve dni mu kolostrum zadostuje. Tretjega in četrtega dne pa boste opazili, da sta vaši dojki postali težki in veliko večji. Postali bosta trdi in morda tudi boleči, vroči. Včasih se dojki nenadoma tako zelo napolnita, da postaneta zelo boleči (boli že dotik tkanine), bradavica pa se splošči, kar vgrezne vanju. V takšnem primeru bo začetek dojenja težji, ker bo novorojenček težko zgrabil bradavico in avreolo (pigmentni obroč okrog bradavice).

Rešitev: Najboljša rešitev je, da nadaljujete z rednim dojenjem. Če vas prsi tiščijo in bolijo, si jih masirajte ali pa uporabite črpalko, s katero izčrpate nekaj mleka. Brez skrbi, tudi po izčrpavanju ga bo še dovolj za vašega novorojenčka. V porodnišnici poprosite za črpalko sestro na oddelku, sicer pa je pametno črpalko imeti tudi doma. Proti občutku tiščanja pomaga tudi topel tuš. Prvo tiščanje praviloma mine v 24 urah. Podoben občutek tiščanja boste začutili še mnogokrat kasneje, recimo, kadar bo vaš dojenček prespal uro, ko se običajno doji. Tudi takrat si pomagajte enako.

Mlečne žleze so zaprte

Če pri dojenju začutite boleče cukanje in zbadanje v tistem predelu prsi, kjer je veliko mlečnih žlez, imate morda blokirano eno ali več mlečnih žlez. Morda je kriv pretesen modrček. Kupite večjega, takšnega, ki bo udoben tudi tedaj, ko bodo prsi povsem polne mleka - česar ni bilo mogoče predvideti prej, preden pričnete dojiti. Pa še potem ni nič posebnega, če so vaše prsi za kar eno številko večje pred dojenjem kot so po dojenju. Kupite si torej ustrezen modrček - verjetno ne le enega, ampak dva. Blokiranih mlečnih žlez nikar kar preprosto ne spreglejte, češ, da bo minilo. Težava se lahko stopnjuje v mastitis.

Rešitev: Nagnite se naprej, tako da vam prsi visijo nekoliko navzdol. Potem pričnite masirati prsi. Z dlanmi in prsti pritiskajte na večjo površino prsi tako, da drsite od telesa proti bradavici. To bo sprostilo mlečne žleze. Pomaga še toplota (termofor) in topel tuš po prsih. Dojite otroka na tisti strani, kjer vas boli tako, da otrok z ličkom pritiska na boleče mesto. To sprosti blokado.

Mastitis

Mastitis je vnetje mlečnih žlez, kar občutite kot hudo bolečino v prsih ali na delu prsi. Opazili boste rdeče lise na prsih, vroče in razbolene prsi, zbadanje v predelu lopatic… počutili se boste, kot da se vas loteva vročina. Vzrok vaših težav so neizpraznjene prsi - zaradi zablokiranih mlečnih žlez ali pa zaradi tega, ker že predolgo niste dojili.

Rešitev: Pri mastitisu je najbolj pomembno, da ne prenehate dojiti, čeprav vas vse boli. Najprej si privoščite topel tuš in masažo prsi. Morda vam bo že pri tem pričelo iztekati mleko. Če pa ne, si boste vsaj olajšali začetek iztekanja pri dojenju. Nato pričnite z dojenjem na tisti strani prsi, kjer vas manj boli. Pomagajte si tako, kot pri zaprtih mlečnih žlezah: nagnite se naprej, ker bo že težnost pomagala mleku, da izteka. Počivajte in čim več pijte; najbolje vodo. Če pa bo zelo hudo, pokličite babico, ki vas obiskuje na domu, da oceni, ali so potrebna zdravila proti vnetju ali celo antibiotik. Toda do tega bi praviloma, pri mamicah, ki dobro skrbijo zase in pravočasno poiščejo dovolj informacij, ki jim pomagajo ohraniti zdravje, sploh ne smelo priti.

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

  • Boleče prsne bradavice

    Na začetku dojenja skoraj ni mamice, ki bi se lahko izognila bolečim bradavicam.

  • Dojenček poliva mleko

    Zakaj dojenček po vsakem hranjenju izbruha del mleka, ki ga je prej tako hlastno pil? Ali je v njem sploh še kaj ostalo?

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.