Novice

Izšla je pomladanska Pikapolonica - revija za otroke

Otroci se s Pikapolonico - Pomlad spoznavajo z oblikami, črkami in številkami ter rešujejo zabavne, a poučne naloge.

Vse novice

Boleče prsne bradavice

Na začetku dojenja skoraj ni mamice, ki bi se lahko izognila bolečim bradavicam. Od tega, ali boste pravilno pristavljali, dojili in odstavljali novorojenčka, pa je odvisno, ali bo težava trajala dolgo ali malo časa in kako hudo vas bo bolelo.

Od skelenja do krvavečih razpok

Bradavice vas lahko bolijo le malo, toliko, kot če bi se dotikali preobčutljivih bradavic ob dneh pred menstruacijo, lahko pa bolijo zelo - tako zelo, da je težko prenesti dotik blaga modrčka na bradavico. Kaj šele misel, da bo otrok spet odločno sesal iz njih - pa ne kakšno minuto ali dve, ampak po petnajst minut. Bradavice so lahko zaradi nepravilnega pristavljanja namreč tudi globoko razpokane in krvaveče. Zato se splača potruditi s pravilnim pristavljanjem. Naj vam ne bo nerodno babice v porodnišnici vprašati še enkrat in še enkrat, če vam pristavljanje še vedno ne gre od rok, ali je opozoriti, da vas bradavice zelo bolijo. Res ni potrebe, da pride do krvavečih razpok. Babice vedo, kako je prav, dan za dnem pomagajo mladim mamicam, ki imajo prav take težave kot vi in vam bodo gotovo zelo rade pomagale!

Kaj je normalna bolečina?

Kako pa naj veste, kaj je normalna bolečina in kaj je več kot to? Veliko mamic namreč pove, da niso hotele »stokati« in se pritoževati, da jih ne bi imeli za slabe matere. Včasih pa ženske bolečino tudi zamolčimo, ker si tako zelo želimo dojiti, da bi svojemu novorojenčku res lahko ponudile le najboljše.
Povejmo še enkrat - za boleče bradavice je glavni vzrok nepravilno pristavljanje, oziroma nepravilen položaj pri dojenju. Če torej pri dojenju ne boste imeli čisto pravega položaja, bodo vaše bradavice zelo boleče že na vsak dotik, opazili pa boste tudi razpoke, ki pogosto krvavijo, ob nepravilnem dojenju pa se še poglabljajo. Pri dojenju vas bo zbadalo v bradavici, kot da bi vas zbadali z iglami. Dojenje postane za mamico tako zelo boleče, da se boji naslednjega podoja in da nekatere mamice celo odnehajo z dojenjem.

Rešitev

Prvič, poskusite svojega novorojenčka dojiti prej, preden postane zelo, brezupno lačen. Dojite ga tedaj, ko je še miren. Ko se novorojenček (in kasneje dojenček) doji, s tem spodbuja nastajanje mleka. Brez njegove spodbude mleko ne nastaja. Toda spodbujanje je učinkovito le pri pravilnem dojenju. Pravilno je, da dojenček vzame v usteca, ki jih odpre zelo na široko, vso bradavico in temni kolobar, ki jo obkroža. Če bo sesal in vlekel le bradavico, se ne bo dojil pravilno! Mleko ne bo teklo in ne bo nastajalo, vaše bradavice pa bodo postale zelo boleče. Torej - bradavica in kolobar naj bosta v ustecih novorojenčka. Potem se skušajte sprostiti - saj mleko dobro teče le, če se sprostite. Naslonite se s hrbtom nazaj, umirite dihanje, sprostite mišice ramenskega obroča. Počakajte 15 do 20 sekund. Če po tem času še čutite hudo bolečino in neugodje, potem nežno potisnite mezinec v vogal novorojenčkovih ustec in odmaknite svojo bradavico. Popravite držo in lego svojega in novorojenčkovega telesa in poskusite znova. Če še vedno nekaj ni prav, prosite babico, da pogleda, ali prav držite novorojenčka.

Razpoke so že tu!

Prav verjetno je, da ste do tega članka prišli šele potem, ko so se vam že pojavile razpoke, pa ste pričeli iskati informacije, kaj je vzrok in kaj bi vam lahko pomagalo. Če vam je ena izmed bradavic torej že razpokala, potem vedno pričnite dojiti na tisti strani prsi, kjer je bradavica v boljšem stanju. Na drugi dojki vam bo mleko pričelo namreč teči simultano in bo potem, ko boste zamenjali stran dojenja, novorojenček moral manj močno sesati, da bi dobil svoj obrok. To vam bo prihranilo del bolečine. Poskusite tudi zamenjati položaj dojenja. Morda bi poskusili s položajem »nogometne žoge«, pri katerem držite dojenčka pod svojo roko.
Razpokane bradavice je mogoče zaščititi tudi s posebnim silikonskim ščitom, ki pa naj bo le začasna rešitev. Negujete si jih lahko tako, da jih »zračite« po dojenju in namažete z mazilom, ki vam ga bodo svetovali v porodnišnici ali na prvem obisku babice na domu.

Pripravila: Maja Črepinšek

Preberite si še

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.