Rišem veliko srce

Jelka Peček

O knjigi:
Avtobiografsko zasnovana zbirka črtic iz obdobja otroštva in odraščanja. Resda jo njena avtorica časovno in lokacijsko umesti v slovensko preteklost v šestdeseta in sedemdeseta leta prejšnjega stoletja na notranjsko podeželje in jo osredišči v širši družinski krog, tudi lokalno okolje. Skupinica sestričen in bratrancev preživlja počitnice svojega najzgodnejšega otroštva pri stari mami v Ložu, kasneje pa skupaj z njo v vaški šoli poetičnega okolja Svete Trojice na Blokah pri svoji teti učiteljici. Predvsem deklice in kasneje dekleta so tista epizodna stalnica, ki skozi dialoško interakcijo gibljejo upovedovalni tok iz ene črtice v drugo. Kot povedo že njihovi naslovi, se ta tok zgosti okrog osebe, ki vstopi v njihov svet in jih determinira z novo izkušnjo, lahko pa je to tudi sporočilo iz sveta narave. Sovice, ki so zapustile gnezdo, morski prašiček, ki je poginil, let čebel v čebelnjaku za hišo, šumenje smrek … Odrasli, ki prihajajo in odhajajo, z vsemi svojimi posebnostmi. Hudomušni stric, sosedovi otroci, starejši bratranciin sestrične, prijatelji, znanci …
A bistvo avtoričinih spominjanj je onkraj časa in prostora, ni le nekaj, kar se je nekoč zgodilo. Je jezik bližine, ki traja. Je ena sama pokrajina srca. Kot potisk drobnih belih cvetk na predpasniku stare mame,kot vonj po medu, po katerem diši vsa šola. Kot pisan šopek rožic, ki priča o eni sami dimenziji ljubezni,ki diha iz roda v rod med seboj povezanih družinskih članov. Ganljivo in pretanjeno pričajo v danes včasih tako osamljeno izdolbenem svetu o medsebojnem spoštovanju, odprtosti, razumevanju, vsakdanjih radostih in odrekanju. Iz njih veje humor, upanje. Bralca vabijo, da tudi on v sebi obudi to govorico,da položi svoje srce v varno naročje predpasnika. V zavetje bližine.

Založba Celjska Mohorjeva družba, 2011
Mehka vezava, 128 strani
Mere: 20 x 11,5 cm
ISBN: 978-961-218-963-1

 

 

v košarico
Namesto: 15,00 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 7,50 €

Ne spreglejte

Mucine pravljice in pesmice o živalih, CD za otroke

Prikupne zgodbe Janeza Bitenca o mucah ter pesmice o živalih, ki jih imajo otroci najrajši.

v košarico
Cena: 8,00 €

Zlata ptica in druge slovenske pravljice, CD za otroke

Slovenske ljudske pravljice Zlata ptica, Pastirček, O povodnem možu in Palček pripovedujeta odlična dramska igralca Boris Ostan in Nataša Tič Ralijan.

v košarico
Cena: 8,00 €

Sneguljčica, CD za otroke

Pravljico J. in W. Grimma o Sneguljčici pripovedujejo najboljši slovenski dramski igralci: Maja Končan, Boris Ostan, Iva Zupančič, Minca Jeraj, Janez Albreht, Dare Valič, Aleš Valič, Andrej Nahtigal, Jože Mraz, Zvone Hribar...

v košarico
Cena: 8,00 €

Velika skrivnost

Sedem kratkih zgodb o deklici Natki in njenih prijateljih. Primerne so že za najmlajše otroke.

v košarico
Cena: 10,80 €

Naročnina na revijo Pikapolonica

Zahtevnostna stopnja revije Pikapolonica je posebej prilagojena najmlajšim otrokom, ki še obiskujejo vrtec ali se pripravljajo na vstop v šolo.
 

v košarico
Cena: 32,00 €

Zgodbe iz predpasnika

Hudomušne in poučne zgodbe iz babičinega predpasnika, ki jim zlahka sledijo tudi najmlajši otroci.

v košarico
Cena: 10,80 €

Kam greš, Pika?

Kratke zgodbe s sličicami. Zelo primerna tudi za predšolske otroke, ki bodo ob njej spoznavali prve črke.

v košarico
Cena: 10,80 €

Lonček Pikapolonica

Keramični lonček z ljubko podobo Pikapolonice, lika iz revije za otroke Pikapolonica, je primeren za čaj, belo kavo...
 

v košarico
Cena: 5,00 €

Otroška budilka Flik Flak Hobby Time

Otroška budilka Flik Flak Hobby Time za dečke, ki imajo radi nogomet in za deklice, ki jim je všeč rolanje, petje in ples.
 

v košarico
Namesto: 25,00 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 12,00 €
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.