Nekaj o nas kot živalih

Tone Škerjanec

Knjiga je nerabljena!

O knjigi:
Nekaj o nas kot živalih je enajsta samostojna pesniška zbirka Toneta Škrjanca. Pri Šerpi smo že dolgo nazaj brali Baker (2004), pred leti pa tudi izbor iz do tedaj objavljenih knjig V zraku so šumi (2012). Tonetova poetika je v vseh teh letih postajala vse bolj prepoznavna in takorekoč ponarodela, vsaj v tistem delu življa na slovenskih tleh, ki spremlja ali vsaj bere sodobno slovensko poezijo. Pred dvema letoma je za knjigo Dihaj dobil potrditev v kar dveh pesniških nagradah (Veronikini in Jenkovi). Tone tudi v novi knjigi ostaja zvest samemu sebi in svoji značilni govorici lepega in spretnega pogovornega idioma, ki beleži konkretne reči in zapisuje imena bližnjih, »brez zadrege se vtika v vse mogoče«; si zastavlja vprašanja in je naravnana na iskanja, ki iščejo z vsemi čutili; a še vedno primarno s pogledom in pa s tipom (dotikom).

Prva Tonetova zbirka je nosila naslov Blues zamaha in blues je glasbena oblika, ki zaznamuje tudi najnovejšo knjigo. Seveda, blues je telesno razpoloženje. Kljub temu, da bi za pesem, ki jo že toliko časa piše Tone Škrjanec, lahko uporabili besedno zvezo 'stara pesem', nas ta vedno znova navduši s svežimi poudarki in z domiselnim ubiranjem bluesovske lestvice, ki nam zveni znano, a hkrati drugače, izvirno in samosvoje. Nekateri pesniki z leti ne postanejo nujno modrejši, čeprav se jim zdi, da morajo s svojo poezijo slediti naravnemu redu minevanja časa in se nevarno približajo moraliziranju ali resentimentu. Za Toneta to ne velja.

Založba LUD Šerpa, 2020
Mehka vezava, 82 strani
Mere: 13,5 x 19,0 cm
ISBN: 9789616699808

v košarico
Namesto: 15,00 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 8,00 €

Ne spreglejte

Otroške narodne pesmi - s karaokami, CD za otroke

Otroške narodne pesmi, ki jih otroci najprej poslušajo, nato pa ob glasbeni spremljavi zapojejo še sami.

v košarico
Cena: 8,00 €
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.