Živi ogenj gledališča

Saša Pavček

Knjiga je nerabljena!

O knjigi:
V knjigi Živi ogenj gledališča je igralka, pisateljica in pedagoginja Saša Pavček zbrala svoje eseje o gledališču, kulturi in umetniški besedi ter avtobiografske zapise in spomine na živo gledališče. Dodala je še petnajst portretov gledališčnikov, ki jih je srečevala na odrskih deskah in v zakulisju.

Vse to je sestavila v mozaik razmišljujočih, napetih in tudi humornih zgodb o prvem stiku z gledališčem, otroštvu v Mladinskem gledališču, soočenju z disleksijo, študiju in poučevanju na AGRFT, igralskih nastopih, pisanju dramatike, svojih izkušnjah z me-too …

Hvalnica skupnosti živega gledališča

Knjiga kot celota je hvalnica gledališki umetnosti in živi energiji, ki se pretaka med igralci in občinstvom. Ker nas lepota in duhovna moč umetnosti povezuje v skupnost in pomaga pri razmisleku o nas samih in svetu, Saša Pavček trdno verjame, da bosta gledališče in družba doživela nov vzpon. O tem ne bomo dvomili niti bralci, ko bomo odložili to, z veliko strastjo napisano knjigo.

»Verjamem, da beseda deluje močneje, kot ji to priznava današnji čas vizualnosti. Beseda vedno sporoča tudi skrito za njo in v njej, od etimološkega izvora do njene simbolike. V sebi nosi sliko, občutek, vonj, vaš spomin, metaforo in vse to izražate skozi svoje glasove. Vaši glasovi so zrcala vaših duš in tudi vašega trenutnega stanja,« zapiše avtorica.

Saša Pavček (1960) je dramska in filmska igralka, pesnica, esejistka, dramatičarka, do nedavnega tudi profesorica na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani, kjer je leta 1983 diplomirala. Od leta 1985 je stalna članica, od leta 2000 pa prvakinja SNG Drama Ljubljana. Odigrala je več kot 200 gledaliških, filmskih in televizijskih vlog. Za svoje delo je prejela številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklad (2000), vesno (2011), Borštnikov prstan (2017), Župančičevo nagrado (2022). Leta 2005 je objavila knjižni prvenec dram in esejev Na odru zvečer. Sledili sta pesniški zbirki, Obleci me v poljub (2010) in Zastali čas (2021). Je tudi avtorica pravljice Zakaj je polje jezero, pesnitve Rumi in kapitan in slikanice Miška ima roza očala ter dramskih besedil Čisti vrelec ljubezni, Al en ali dva, Pod snegom in več radijskih iger.

Založba MK, 2022
Mehka vezava, 324 strani
Mere: 15,0 x 21,0 cm
ISBN: 978-610165378
 

v košarico
Namesto: 32,99 €      Cena v e-trgovini Moj malček: 22,00 €
Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.