Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

Vse novice

Hipnoza z otroki

Otroci so večinoma zelo primerni za delo s hipnozo, saj je to zanje veliko bolj naravno stanje kot za odrasle.

Številna literatura poroča, da so otroci bolj sugestibilni in tudi bolj primerni za delo s hipnozo kot odrasli, saj se hitreje in globlje vživijo v zgodbo, ki jo pripoveduje hipnoterapevt. Hkrati pa literatura predpostavlja, da zaradi odraščanja in socializacije ter zahtev po resnejšem in bolj realističnem pogledu na življenje zmožnost hitre poglobitve v hipnotični trans upade. Otroci naj bi razvili najvišjo stopnjo sugestibilnosti med 8. in 12. letom starosti, kar bi se lahko pogosteje izkoriščalo predvsem pri osnovnošolcih. Istočasno bi se morali učitelji, socialni delavci, zobozdravniki, psihologi in pediatri zavedati svoje moči nad vsebinami, ki jih otroci vzamejo za svoje. Hipnoza je naravno stanje našega uma, pri katerem smo manj kritični do sprejemanja informacij iz okolja, npr. ko se zamislimo, gledamo televizijo, meditiramo ali z mislimi nekam odtavamo, pa še sami točno tega ne zaznamo. Včasih je samo en komentar, pripomba ali kritika dovolj, da nam do konca življenja »odmeva« nekje v mislih.

Več o tem, kaj je hipnoza in kako deluje, lahko preberete TUKAJ 

kopija_od_pexels_olia_danilevich_4982457.jpg

Delo s hipnozo z otroki je nekoliko drugačno kot z odraslimi. Dober hipnoterapevt bo znal delo prilagoditi starosti otroka, pri čemer je pomembno predvsem to, da otrok terapevta sprejema in je z njim vzpostavil dober kontakt. Prav tako mora terapevt upoštevati razvojne težave, če so kakšne, uporabljati primeren jezik in upoštevati dejanski otrokov kognitivni razvoj. Optimalno bi bilo, da hipnotične intervencije z otroki opravlja strokovnjak, ki se tudi sicer ukvarja z otroci, npr. pedopsiholog ali pedopsihiater.

Otroci se hipnoze in dela v hipnotičnem transu naučijo veliko hitreje kot odrasli, saj naravno pogosteje in enostavneje spontano prehajajo iz hipnotičnega v običajno stanje. Hipnoza se je izkazala kot zelo učinkovit pomočnik pri otrocih, ki imajo strah pred testi, strah, povezan z osredotočanjem in učenjem, pri težavah z branjem, fobijah, težavah s spancem, tesnobnosti, kroničnih bolečinah, motnjah hranjenja, močenju postelje, jecljanju, puljenju las, grizenju nohtov, sesanju palca, debelosti, hoji v spanju, tikih, učnih težavah, astmi, alergijah in bradavicah.

Starši imajo pri hipnoterapiji z otroki zelo veliko vlogo, saj morajo sprejemati proces dela in otroka pozitivno spodbujati. Hipnoterapevt bo zavrnil sodelovanje s starši, ki od otroka zahtevajo, da se jim podreja ali pa bi bilo nevarno zaradi morebitnega siljenja v neko dejavnost, kar pogosto vidimo pri pretirano ambicioznih starših, ki otroka silijo v športne treninge.

Stranskih učinkov pri hipnotičnih intervencijah z otroki ni. Verjetnost uspeha je visoka tudi zato, ker so v delo vpleteni starši, ki morajo otroku odpraviti morebitne strahove pred hipnozo, še preden otrok spozna terapevta. Delo je seveda smiselno le, če je otrok vsaj malo motiviran za odpravo težave, ki jo ima. Zato je tudi v veliko pomoč, če starši otroku pred prvim spoznavanjem terapevta znajo predstaviti vse prednosti odprave neke težave, a skozi njegove oči, tako da mu je razumljivo in je tudi sam motiviran za rešitev tegobe.


Božo Lalić, mag. psih. in terapevt medicinske hipnoze
psihoterapevtski-center.si

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.