Novice

Poletna številka Pikapolonice že v prodaji!

Poletna izdaja revija za otroke Pikapolonica je že na voljo v samopostrežnih trgovinah in pri prodajalcih časopisov.

Vse novice

Invazivna meningokokna okužba – redka, vendar zelo nevarna in hitro napredujoča

Gre za eno najbolj zahrbtnih in težavnih okužb, ki je večina od nas zaradi njene redkosti ne pozna in težko prepozna. Meningokokne okužbe povzroča bakterija meningokoka (Neisseria meningitidis). Te okužbe se pojavljajo izključno pri ljudeh. Poznamo 12 seroloških skupin meningokokov. Od teh jih šest (A, B, C, W, X in Y) povzroča invazivne meningokokne okužbe. V Sloveniji se najpogosteje pojavlja meningokok skupine B, sledi pa mu skupina C. Letno zabeležimo 10 do 20 okužb z meningokoki. Najranljivejša skupina so otroci do 5. leta starosti, pri katerih se ta redka bolezen pojavi najpogosteje.

kopija_od_gsk_si_image_pr_03_1920x1080px.png

Prenos okužbe
Pri nekaterih osebah se meningokoki nahajajo v nosno-žrelni sluznici. Tem ljudem pravimo nosilci in navadno za boleznijo ne zbolijo, lahko pa meningokoke prenesejo na druge, za okužbo dovzetnejše posameznike. Prenašajo se kapljično, s poljubljanjem, kašljanjem, kihanjem, z deljenjem jedilnega pribora in kozarcev ali pa v okoljih, kjer je skupaj veliko ljudi, npr. v vrtcih, šolah, internatih, vojašnicah.

Do invazivne meningokokne okužbe pride, ko bakterije iz sluznice preidejo v krvni obtok in se razširijo po vsem telesu. Tako se lahko naselijo tudi v možganskih ovojnicah, kjer povzročajo gnojno vnetje, ki mu pravimo meningokokni meningitis. Ko bakterije v veliki količini vdrejo v kri, se pojavi meningokokna sepsa (zastrupitev krvi), ki je zelo huda oblika bolezni in se začne zelo hitro, bolnikovo stanje se slabša iz ure v uro. To povzroči notranje krvavitve v kožo, ude in notranje organe. Čas od okužbe do izbruha bolezni je od 2 do 10 dni, običajno 3 do 4 dni.

Meningitis lahko poleg meningokoka povzročajo še številne druge bakterije in virusi (virusi, ki povzročajo klopni meningoencefalitis, bakterije pnevmokoka in bakterija hemofilus influence tipa b).

Zgodnja prepoznava in pravočasno ukrepanje
Pri poteku invazivne meningokokne okužbe šteje vsaka minuta, zato jo tudi zdravniki vedno obravnavajo z vso resnostjo. Bolniku se stanje lahko v nekaj urah hitro poslabša.

Začne se lahko z nespecifičnimi simptomi, ki so zelo podobni tistim pri gripi: glavobol, povišana telesna temperatura, mrzlica, slabost, bruhanje. Kasneje se kot prvi specifični znaki meningitisa pojavijo otrdel in boleč vrat, zmedenost, občutljivost na svetlobo in kot prvi specifični znaki sepse, bolečine v nogah, nenormalna barva kože, hladne dlani in stopala ter žeja. Na koži se lahko pojavi značilen pikčast izpuščaj v obliki drobnih podkožnih krvavitev, ki ob pritisku nanj (npr. s kozarcem) ne izgine.

Pri dojenčkih je začetek okužbe počasnejši, znaki bolezni pa so lahko varljivo blagi, brez otrdelega vratu, lahko pa se pojavi izbočena mečava. Dojenček ima visoko vročino, je razdražljiv, zaspan in noče jesti.

V primeru suma na meningokokno okužbo zdravniki nemudoma predpišejo antibiotično terapijo in nadzirajo vitalne znake obolelega. Večinoma je potrebno bolnišnično zdravljenje.
infographics_a_1000px.png
Boj z meningokokom ni vedno uspešen
Okužba se pogosto konča z resnimi in trajnimi posledicami za bolnika ali celo s smrtjo. Tudi ko se okužba prepozna in zdravi dovolj zgodaj, lahko 10 % obolelih umre v 24-48 urah po pričetku simptomov. Pri 10-20 % preživelih pa bolezen pusti trajne posledice: amputacije okončin, trajne okvare možganov, gluhost, epilepsijo. Vsekakor meningokoknih okužb ne smemo podcenjevati, saj je potek hujših oblik okužb izjemno hiter in resen. Zdravje in življenje bolnikov je pogosto odvisno od časa, v katerem prejmejo ustrezno zdravniško obravnavo in zdravljenje.
infographics_b_1000x563px_v3.png

Pomembno je pravočasno prepoznati znake in simptome ter hitro ukrepati. Pri sumu na invazivno meningokokno okužbo takoj poiščite zdravniško pomoč.

O možnostih zaščite proti invazivni meningokokni okužbi ali morebitnih dodatnih vprašanjih se posvetujte z otrokovim pediatrom ali s svojim zdravnikom. 

 

Viri:

1. World Health Organization (WHO), Fact sheet on meningococcal meningitis. 2018. URL: https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/meningococcal-meningitis (dostopano junija 2020)
2. Epidemiološko spremljanje nalezljivih bolezni – letna in četrtletna poročila, Nacionalni inštitut za javno zdravje. 2020. URL: https://www.nijz.si/sl/epidemiolosko-spremljanje-nalezljivih-bolezni-letna-in-cetrtletna-porocila (dostopano junija 2020)
3. Meningokokni meningitis, Nacionalni inštitut za javno zdravje, 2015. URL: https://www.nijz.si/sl/meningokokni-meningitis (dostopano junija 2020)
4. Rosenstein NE, et al. N Eng J Med. 2001;344:1378-1388;
5.
Harrison OB, et al. Emerg Infect Dis. 2013;19:566-73
6. World Health Organisation. Meningococcal vaccines: WHO position paper. November 2011. Weekly Epidemiological Record. No. 47, 2011; 86:521-40 URL: https://www.who.int/wer/2011/wer8647.pdf?ua=1 (dostopano junija 2020)


Vse pravice pridržane. GSK d.o.o., Ljubljana
GSK d.o.o., Ljubljana, Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana
tel.: +386 (0)1 280 25 00, medical.x.si@gsk.com
Datum priprave: september 2020
NP-SI-MNX-ADVR-200004
 

 

Teme

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.