Novice

Zimska številka Pikapolonice že v prodaji!

Zimska izdaja revija za otroke Pikapolonica je na voljo v marketih Mercator, Tuš, Jager in Leclerc.

 

Vse novice
« nazaj

Kdo je napravil Vidku srajčico

02. oktober 2018

Prešernovo gledališče Kranj (PGK) je letošnjo sezono pričelo z odlično otroško predstavo Kdo je napravil Vidku srajčico, za katero je besedilo po Levstikovi zgodbi, ki je nastala pred 140 leti, na novo dramatiziral Boris A. Novak, letošnji Prešernov nagrajenec.

Topla, poučna in malo ganljiva zgodba pripoveduje o štiriletniku, ki mu mati, vdova, ne more sešiti nove srajčice, dokler ne bo prišla zima in bo končala z delom na poljih bogatega kmeta. V revni družini je pet starejših bratov in sestric, ki nosijo srajčice drug za drugim. Videk jo nosi šesti, zato je srajčica že tako tanka in ponošena, da mu leze z ramen. Morda sploh ne bo zdržala do zime, ko bo imela mama čas, da bi mu sešila novo. Potem pa Vidku na pomoč priskočijo živali in rastline, s katerimi je bil vedno zelo prijazen. Ovčka, trnov grm, pajek, potočni rak in ptička mu sešijejo čisto novo, mehko in belo srajčico. Dobro se z dobrim vrača!

kdo_je_napravil_vidku_srajcico_01.jpgkdo_je_napravil_vidku_srajcico_02.jpg

Zgodba pripoveduje, da je svet boljši, če smo drug z drugim prijazni in solidarni, pripravljeni pomagati drug drugemu.
Nauk pa je tudi humani odnos do živali, rastlin in nežive narave, saj smo vsi povezani in vzajemno prepleteni.

kdo_je_napravil_vidku_srajcico_04.jpg

Predstavo z glasbo in petjem je režirala Katja Pegan, dramaturgija je delo Marinke Poštrak, scenografija Voranca Kumarja, kostumografija Ane Matijevič, avtor glasbe in korepetitor je Mirko Vuksanov, jezikovno je svetovala Barbara Rogelj, masko je oblikoval Matej Pajntar, svetlobo pa Igor Berginc.

Igrajo: Blaž Setnikar, Tinkara Kovač k. g., Vesna Jevnikar, Peter Musevski, Darja Reichman, Aljoša Ternovšek in Vesna Slapar.

Predstava traja 40 minut in nima odmora. Spored in vstopnice www.pgk.si  

kdo_je_napravil_vidku_srajcico_03.jpg

Foto: Nada Žgank

Loading ...
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.